Απαιτούνται αλλαγές στις προσλήψεις μέσω ΑΣΕΠ, καθώς με το σημερινό σύστημα δεν καλύπτονται κενά
Η απαγόρευση προσλήψεων στους ΟΤΑ από το 2010 μέχρι σήμερα στα πλαίσια της γενικότερης απαγόρευσης των προσλήψεων στο Δημόσιο έχει δημιουργήσει τεράστια κενά στις υπηρεσίες των δήμων όλης της χώρας και ειδικά των μεγάλων οι οποίοι έχουν περισσότερες υποχρεώσεις και απαιτούν εξειδικευμένο προσωπικό. Σήμερα οι μεγάλοι δήμοι, όπως αναφέρει η εφημερίδα ΠΑΡΟΝ, υπολειτουργούν γιατί το προσωπικό τους έχει μειωθεί περίπου στο μισό, καθώς πολλοί συνταξιοδοτηθήκαν, άλλοι αποχώρησαν και άλλοι μετακινήθηκαν σε άλλες υπηρεσίες του Δημοσίου, αξιοποιώντας την κινητικότητα.
Στα χρόνια των μνημονίων για κάθε πέντε άτομα που έφευγαν με σύνταξη επιτρεπόταν μόνο μια πρόσληψη, σήμερα, όμως έχει σαφώς βελτιωθεί η κατάσταση αφού η αναλογία είναι ένας προς έναν. Τα κενά όμως που έχουν δημιουργηθεί όλα αυτά τα χρόνια είναι τεράστια και δεν καλύπτονται με τους συμβασιούχους, οι οποίοι μέχρι να μάθουν τι πρέπει να κάνουν αποχωρούν. Πολλοί δήμοι κάνουν αιτήματα και παίρνουν έγκριση για να κάνουν στοχευμένες προσλήψεις προσωπικού, όμως η διαδικασία του ΑΣΕΠ έχει πολλά κενά και δεν εξυπηρετεί. Συγκεκριμένα όπως ανέφερε ο αντιδήμαρχος Διοικητικού του Δήμου Πειραιά Παναγιώτης Αβραμίδης, που έχει εμπειρία 40 ετών περίπου στην Αυτοδιοίκηση η αναπλήρωση ενός υπαλλήλου που αποχώρησε με έναν άλλον που θα γίνει βάσει του νόμου μέσω ΑΣΕΠ, θα απαιτήσει χρονικό διάστημα τριών ετών.
Σε αυτό το διάστημα τι θα κάνει ο δήμος; Πώς θα διεκπεραιώσει τις υποθέσεις του πως θα μπορέσει να λειτουργήσει κρίσιμους τομείς που απαιτούν εξειδικευμένα στελέχη; Απλώς δεν κάνει τίποτε και περιμένει την αναπλήρωση που πολλές φορές δεν γίνεται ποτέ γιατί η διαδικασία του ΑΣΕΠ έχει πολλές… τρύπες. Κυριότερη εξ’αυτών η δυνατότητα που έχει ο κάθε επιτυχών σε έναν διαγωνισμό να μην αποδέχεται τη θέση χωρίς συνέπειες. Δηλαδή, ένας δήμος περιμένει πώς και πώς τους επιτυχόντες στον διαγωνισμό που έχει προκηρύξει αλλά εμφανίζονται οι μισοί. Οι υπόλοιποι δηλώνουν παραίτηση είτε επειδή στο μεταξύ βρήκαν άλλη δουλειά είτε γιατί περιμένουν κάτι καλύτερο από άλλο διαγωνισμό στον οποίο πήραν μέρος κλπ. Έτσι ο δήμος μένει ακάλυπτος και συνεχίζει να υπολειτουργεί. Αν όμως υπήρχε ένα πέναλντι σε όσους επιτυχόντες δεν εμφανίζονταν στις υπηρεσίες τους δεν θα γινόταν αυτό.