«Το κοντινό μέλλον επιφυλάσσει πολλές προκλήσεις στην Ανθρωπότητα που θα κληθούν να αντιμετωπίσουν τα παιδιά και τα εγγόνια μας», ανέφερε ο κ. Αγοραστάκης
Tον τρόπο που λειτουργεί η «Τεχνητή Νοημοσύνη» σε έναν γνώριμο και συμβολικό χώρο που είναι το ενετικό λιμάνι των Χανίων, θέλησε να δοκιμάσει ο πρόεδρος του Παγκρήτιου Συλλόγου Φίλων Μίκη Θεοδωράκη, Γιώργος Αγοραστάκης.
Τις διαπιστώσεις, τους προβληματισμούς αλλά και τις σχετικές φωτογραφίες, ανάρτησε στο προφίλ του σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης ο φίλος και εντολοδόχος του μεγάλου συνθέτη, αναφέροντας τα εξής:
«Ζήτησα από την Τεχνητή Νοημοσύνη, της μηχανής αναζήτησης Bing της Microsoft, να μου εμφανίσει φωτογραφίες από το Ενετικό Λιμάνι των Χανίων και ιδού το αποτέλεσμα!
Απ’ ότι φαίνεται η Τεχνητή Νοημοσύνη (ΤΝ) δημιούργησε μια φωτογραφική εικονική πραγματικότητα, με την σύνθεση λεπτομερειών εκατοντάδων εικόνων της Παλιάς Πόλης που βρήκε στο διαδίκτυο. Τα επιμέρους στοιχεία των εικόνων είναι πραγματικά, αλλά η τελική σύνθεση είναι εξωπραγματική.
Το αποτέλεσμα βέβαια δεν δημιουργεί προς το παρόν καμιά ανησυχία, καθόσον απέχει από την πραγματικότητα.
Δεν σημαίνει όμως ότι οι μηχανές αναζήτησης με νοημοσύνη θα μείνουν εκεί. Το θέμα που θα προκύψει στο άμεσο μέλλον είναι όταν θα μπορούν να παρουσιάζουν με αληθοφάνεια αλλοιωμένη την υπαρκτή πραγματικότητα.
Τότε όλα μπορούν να ανατραπούν στην ζωή και στις σχέσεις των ανθρώπων.
Και μια σκέψη για την Τεχνητή Νοημοσύνη
Η εμφάνιση της Τεχνητής Νοημοσύνης στις μηχανές αναζήτησης προκάλεσε ένα παγκόσμιο προβληματισμό, για το που θα οδηγήσει την ανθρωπότητα η νέα τεχνολογία και κατά πόσον στο μέλλον ο Άνθρωπος θα κινδυνεύσει από τις έξυπνες μηχανές. Μήπως δηλαδή οι νοήμονες μηχανές (που μαθαίνουν μόνες τους), καταφέρουν να ξεπεράσουν την ανθρώπινη νοημοσύνη και κινηθούν ανεξέλεγκτα από τη θέλησή του Ανθρώπου ή και εναντίον του.
Παρακολουθώντας τον επιστημονικό διάλογο που γίνεται σ’ όλο τον κόσμο, κατέληξα στο συμπέρασμα ό,τι ο Άνθρωπος δεν φαίνεται να κινδυνεύει από τις έξυπνες μηχανές, οι οποίες είναι κατασκευασμένες από ανόργανα υλικά. Θα αλλάξουν μεν την ζωή του, αλλά δεν θα κινδυνέψει η Ανθρώπινη οντότητα.
Αυτές οι μηχανές έχουν ένα ελάττωμα (όπως λέει και ο Μπρεχτ) δεν μπορούν να έχουν αισθήματα και συνείδηση και άρα δεν θα μπορέσουν ποτέ να ξεπεράσουν τις ανθρώπινες ικανότητες. Ο Άνθρωπος όμως θα κινδυνεύσει από τις «οργανικές μηχανές». Θα κινδυνεύει από τα επιτεύγματα της βιοτεχνολογίας.
Εκεί όπου η επιστημονική φαντασία βλέπομε να γίνεται επιστημονική πραγματικότητα. Με την βιοτεχνολογία μπορούν να ξεπεραστούν όλα τα όρια που έχει θέσει εξελικτικά η φύση στον Άνθρωπο και να εξελιχθεί ένα άλλο είδος,… τον Υπεράνθρωπο;
Το κοντινό μέλλον επιφυλάσσει πολλές προκλήσεις στην Ανθρωπότητα. Προκλήσεις που θα κληθούν τα παιδιά και τα εγγόνια μας να αντιμετωπίσουν»