Την καλή πρακτική μεγάλων ευρωπαϊκών πόλεων ακολουθούν ιδιοκτήτες και διαχειριστές κτιρίων στην Κομοτηνή. Με μπροστάρη τον Δήμο, που καθιέρωσε την πρακτική αυτή στις πινακίδες των οδών, δεν είναι λίγες οι «αναρτήσεις» εντός των τειχών σε ενδιαφέροντες χώρους.
Παραδείγματα τέτοια απαντώνται ήδη στην εκκλησία της Αρμενικής Κοινότητας, στο Τσανάκλειο Μέγαρο και στο κτίριο της Λέσχης Κομοτηναίων, όπου μαζί με την ιστορία των κτιρίων παρουσιάζονται και εμβόλιμα στοιχεία άλλα ιστορικά.
Ειδικότερα, ο Σύλλογος Κομοτηναίων «Η Ένωσις» έχει τις δικές του ιστορικές αναφορές τόσο για τον τόπο, όσο και για τα κτίρια, πληροφορίες και κατασκευές τεκμήρια για την πορεία του τόπου.
Στο κτίριο της Λέσχης Κομοτηναίων προβάλλονται εμβόλιμα σχόλια για τον μακρινό πια 1908 όταν άρχισαν οι πιέσεις για διείσδυση του βουλγάρικου στοιχείου στη Θράκη ή για την περίοδο 1912-19, όταν με την συνθήκη του Βουκουρεστίου η Κομοτηνή, καθώς και όλη η Δυτική Θράκη, «παραδίδεται στο βουλγαρικό ζυγό, οι κάτοικοι διώχνονται κι ο σύλλογος διαλύεται».
Ενδιαφέρουσα και η «ανάρτηση» στην είσοδο του Ιερού Ναού του Αγίου Γρηγορίου του Φωτιστή που εγκαινιάστηκε στις 25 Νοεμβρίου του 1834. Ναός που όπως επισημαίνεται αντικατέστησε παλαιότερο ξύλινο ναό του 18ου αιώνα χάρη στις δωρεές ντόπιων Αρμενίων. Μια ιστορική αναφορά για την ανέγερση του Ναού που φθάνει σχεδόν μέχρι το σήμερα (1994) που έφεραν την εκκλησία στη σημερινή του μορφή.
Ομοίως και η Τσανάκλειος Αστική Σχολή, όπου σήμερα στεγάζεται η Δημοτική Βιβλιοθήκη. Για το Αρχοντικό επισημαίνεται μεταξύ άλλων ότι «η Αστική Σχολή ανοικοδομήθηκε το διάστημα 1906 -1907 από το μεγάλο ευεργέτη της Κομοτηνής τον απόδημο στην Αίγυπτο Κομοτηναίο Νέστορα Τσανακλή.» Επίσης, αναγραφή πλούσια με ιστορικά στοιχεία από το 1906 μέχρι το 2012.
Μια ματιά, ένα κλικ, μια στάση από τον επισκέπτη και τον περαστικό, τόσο όσο διαρκεί η ανάγνωση των πληροφοριών στις αναρτήσεις των ιστορικών κτιρίων της πόλης που διδάσκει σε κάθε στενό.