Το φεστιβάλ πραγματοποιήθηκε μαζί με το Διεθνές συμπόσιο για το Αρχαίο Δράμα στην Εκπαίδευση - παρών και ο πρώην πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου,
«Η Κόρινθος ακτινοβολεί στην Ελλάδα και τον κόσμο»
Μετά από ένα τριήμερο παραγωγής πολιτιστικού πλούτου ολοκληρώθηκε το Διεθνές Νεανικό Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος Κορίνθου, το οποίο πραγματοποιήθηκε στην Κόρινθο από τις 5 έως της 7 Μαΐου, μαζί με το Διεθνές συμπόσιο για το Αρχαίο Δράμα στην Εκπαίδευση, καθιστώντας έτσι και την πελοποννησιακή πόλη μία Μητρόπολη του σύγχρονου πολιτισμού.
Αυτό τόνισε, μεταξύ άλλων, και ο Δήμαρχος Κορινθίων, Βασίλης Νανόπουλος, στη διάρκεια της ομιλίας του κατά την επίσημη έναρξη του Φεστιβάλ αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «σήμερα η Κόρινθος κάνει το πρώτο βήμα μιας συναρπαστικής διαδρομής, συναντώντας τις αποικίες της μέσω του πολιτισμού και δημιουργώντας έναν σημαντικό θεσμό πολιτισμού και ανάπτυξης» και προσθέτοντας ότι «από την πρώτη στιγμή που βρέθηκα, πέρυσι, στις Συρακούσες και ενώπιον χιλιάδων θεατών αναλάβαμε την ευθύνη να δημιουργήσουμε έναν νέο θεσμό επικοινωνίας της Κορίνθου με τις αποικίες της, μέχρι σήμερα ήταν μια συναρπαστική διαδρομή».
Υπογράμμισε δε, ότι «η Κόρινθος, σήμερα επικοινωνεί και πάλι με τις αποικίες της και όλο τον κόσμο» και επεσήμανε ότι μέσω του φεστιβάλ «δημιουργείται ένας σημαντικός θεσμός» που θα επαναλαμβάνεται, όπως είπε, κάθε χρόνο.
Παπανδρέου: «Έχουμε περισσότερο ανάγκη από ποτέ τη Σοφία των αρχαίων»
Στην εκδήλωση παρευρέθηκε και ο πρώην πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος κατά τον χαιρετισμό του στάθηκε ιδιαίτερα στον σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει ο πολιτισμός, ιδίως σε μια εποχή που η τεχνολογία καλπάζει. «Με μεγάλη χαρά βρίσκομαι στην Κόρινθο σήμερα και συγχαρητήρια για την πρωτοβουλία», ανέφερε αρχικά ο κ. Παπανδρέου και πρόσθεσε ότι «είμαι εντυπωσιασμένος από τις παραστάσεις των νέων από την Αλβανία, την Ιταλία και την Ελλάδα».
«Στην εποχή της τεχνητής νοημοσύνης και τεράστιων τεχνολογικών εξελίξεων έχουμε περισσότερο από ποτέ ανάγκη τη Σοφία των αρχαίων» επεσήμανε ο κ. Παπανδρέου και συμπλήρωσε: «Χρειαζόμαστε τα μηνύματά τους όπου μας δίδαξαν μέσα από το θέατρο πόσο επικίνδυνη είναι η αλαζονεία της εξουσίας, πόσο επικίνδυνη είναι η αυθαιρεσία της εξουσίας και πόσο η δημοκρατία είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να φτιάξουμε μια κοινωνία στα ανθρώπινα μέτρα. Συγχαρητήρια σε όλους, νέες νέους δασκάλους διοργανωτές. Ελπίζω αυτή η εμπειρία να σας έδωσε νέες φιλίες, μηνύματα αισιόδοξα για τη ζωή σας και αυτή η διοργάνωση να γίνει θεσμός όπως τα μηνύματα ειρήνης δημοκρατίας των λαών να ακουστούν εδώ μέσα από τους νέους σε όλη την γη».
Το παρών στις εκδηλώσεις του Φεστιβάλ έδωσε και ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού της πόλης των Συρακουσών, Φάμπιο Γκρανάτα, ο οποίος συνεχάρη τον κ. Νανόπουλο και τους Κορίνθιους για την τόσο σημαντική και απαραίτητη πρωτοβουλία τους και μετέφερε πρόσκληση για επίσκεψη στις Συρακούσες.
Χαιρετισμό απηύθηνε και η Αντιδήμαρχος Παιδείας Δήμου Κερκυραίων, Μαρία Ζερβού, η οποία τόνισε την εκπαιδευτική σπουδαιότητα του Φεστιβάλ και υπογράμμισε ότι «σήμερα είμαστε εδώ όλοι μαζί επιβεβαιώνοντας τους μακρότατους δεσμούς ιστορικής συνάφειας των λαών μας και έτοιμοι να εμπνευστούμε από την αρχαία ιστορία και το κοινό μας παρελθόν».
Στο Φεστιβάλ συμμετείχαν εκπρόσωποι από τις Συρακούσες, το Φιέρι και τη Σκόδρα της Αλβανίας, την Κέρκυρα, τη Λευκάδα, το Αντίρριο και, φυσικά, τα σχολεία της Κορίνθου.
Μιλώντας για τον σχεδιασμό και τη στόχευση του Φεστιβάλ και του Συνεδρίου η υπεύθυνη συντονισμού της διοργάνωσης, Εύη Κοκκίνου, ανέφερε ότι «αυτές τις μέρες γίναμε μάρτυρες σε μια συναρπαστική αφετηρία ενός δυναμικού θεσμού, που είναι στο χέρι μας να του δώσουμε δύναμη να πάει ψηλά και μακριά. Η Κόρινθος συνομιλεί με τις αποικίες της, αλλά και όλο τον κόσμο, σε μια γιορτή πολιτισμού και επικοινωνίας. Όλοι εμείς που εργαστήκαμε πολλούς μήνες για τη διοργάνωση, σήμερα είμαστε ικανοποιημένοι που αντικρίσαμε την χαρά και την ικανοποίηση στα μάτια των παιδιών».
Η συμβολή του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης
Σημειώνεται ότι το Φεστιβάλ και το Συνέδριο υποστήριξε το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης που από την πρώτη στιγμή συνέβαλε καθοριστικά, με το κύρος και την τεχνογνωσία του, στην επιτυχία του νέου θεσμού.
Στην υλοποίηση του Διεθνούς Νεανικού Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος Κορίνθου συνέβαλε αποφασιστικά και η Πρεσβεία της Ελλάδας στα Τίρανα συμβάλλοντας στην αποστολή των ομάδων της Αλβανίας.
Στην συμβολή του τ.Δημάρχου Αντιρρίου και Προέδρου του Συνδέσμου Επιστημόνων Πανεπιστημίων Ιταλίας Θοδωρή Αγγελόπουλου αναφέρθηκαν τόσο ο Δήμαρχος Βασίλης Νανόπουλος, όσο και ο Φάμπιο Γκρανάτα, που μάλιστα σημείωσε ότι «Ο Θοδωρής Αγγελόπουλος στις Συρακούσες είναι πιο γνωστός και από τον ίδιο τον Δήμαρχο Συρακουσών»!
Παραστάσεις του Φεστιβάλ παρακολούθησε και ο σκηνοθέτης και ειδικός σύμβουλος Δημάρχου Κορινθίων σε θέματα Πολιτισμού Μανούσος Μανουσάκης.
Φεζολλάρι: «Η εμπειρία είναι αξέχαστη»
Μάλιστα, κατά τη διάρκεια των παραστάσεων αναγνώστηκε μήνυμα του σκηνοθέτη Ένκε Φεζολλάρι, που σκηνοθέτησε την παράσταση των μαθητών από την Σκόδρα της Αλβανίας και μεταξύ άλλων ανέφερε:
«Ο μεγαλύτερος και ο ωραιότερος λόγος που γράφτηκε από τον πατέρα της Ιστορίας τον Θουκυδίδη και ειπώθηκε δια στόματος του Περικλή: η Δημοκρατία και οι θεσμοί που γεννήθηκαν στην Ελλάδα, ο Πελοποννησιακός Πόλεμος, ο Αριστοτέλης και η Δημοκρατία και ο Πολίτης, έννοιες και αξίες που ο Ελληνικός Πολιτισμός γέννησε και οι αποικίες των Ελλήνων που διασκόρπισαν και γαλούχησαν την Ευρώπη, ο πολιτισμός και η παιδεία στο σήμερα και πώς αυτά τα κείμενα είναι οχήματα για να εκπαιδεύσουμε και να αναζωπυρώσουμε το Πνεύμα και την Ψυχή είναι αυτό ακριβώς που καθιστά το Φεστιβάλ Κορίνθου σημαντικό. Είναι η ίδια η ύλη και η συνδρομή του Φεστιβάλ να γεφυρώσει πολιτισμούς και να μεταλαμπαδεύσει τον Αρχαίο λόγο στο σήμερα, να πρεσβεύει τις αξίες και το Φως των κειμένων της Ελληνικής Γραμματείας. Ο Θεσμός αυτός δίνει την ευκαιρία να συνομιλήσει η πόλη της Σκόδρας και ο Βορράς της Αλβανίας στο σήμερα τι σημαίνει Δημοκρατία, δίνει στα παιδιά αυτά να γνωρίσουν την Παγκόσμια Ελλάδα και την Κόρινθο που έχει την μεγαλύτερη αξία στον Αρχαίο κόσμο, μετά την Αθήνα και την Σπάρτη, ιστορικά και πολιτισμικά, την Κόρινθο που οφείλει να ακτινοβολεί και να μεταλαμπαδεύει τον πολιτισμό.
Η εμπειρία είναι αξέχαστη, το πώς σε διάστημα δύο μηνών ασχολήθηκαν και έμαθαν και περιπλανήθηκαν στην Ιστορία και το πώς τους αφορά σήμερα αυτός ο λόγος».
Με την ολοκλήρωση των παραστάσεων η κ. Κοκκίνου τόνισε: «Φίλες και φίλοι, ο κύκλος των εκδηλώσεων του πρώτου Διεθνούς Νεανικού Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος Κορίνθου, σε λίγο ολοκληρώνεται. Οι στιγμές που ζήσαμε, οι παραστάσεις που παρακολουθήσαμε, οι σχέσεις και οι φιλίες που αναπτύξαμε, ήδη αποτελούν πολύτιμα δώρα που θα κουβαλάμε στο μέλλον. Είμαι απολύτως σίγουρη ότι από αύριο κιόλας θα αρχίσουμε να σχεδιάζουμε το φεστιβάλ του 2024».
Τις παραστάσεις του Φεστιβάλ παρακολούθησαν και οι: Μαρίνα Ραντίτσα Αντιδήμαρχος Θεμάτων Αστικής Κατάστασης και Κοινωνικών Προγραμμάτων, Γιάννης Γκερζελής , πρ. Δήμαρχος & Δημοτικός Σύμβουλος Κορινθίων, Αναστάσιος Ταγαράς, Πρόεδρος Β΄ Βάθμιας Σχολικής Επιτροπής Δ. Κορινθίων, Παναγιώτα Κασίμη, Προϊσταμένη Εφορείας Αρχαιοτήτων Κορινθίας, Giovanna Scollo Αντιδήμαρχος Παιδείας του Δήμου Palazzolo Acreide και Evis Dhima Sema, Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Δήμων Φιέρι Αλβανίας.