Έξι ακανθώδη ζητήματα
Τους προβληματισμούς και τις ενστάσεις του ΣΥΡΙΖΑ αναφορικά με την προγραμματική σύμβαση για τη Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου, που υπεγράφη πρόσφατα, ανέλυσε σε συνέντευξη Τύπου ο πρώην υφυπουργός Πολιτισμού, Κώστας Στρατής.
Οι ενστάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για τη νέα σύμβαση, σε σχέση με αυτή που ήταν έτοιμη για υπογραφή πριν από τις εκλογές του 2019, εστιάζονται κυρίως στα εξής σημεία:
– Πέρασαν τέσσερα χρόνια για να ετοιμαστεί μια σύμβαση που, σε κάποια σημεία, είναι αντιγραφή της προηγούμενης,
– Απουσία διαχειριστικού σχεδίου, που αποτελεί υποχρέωση προς την UNESCO,
– Καθυστέρηση στην επικαιροποίηση της πολεοδομικής μελέτης,
– Ενδείξεις ότι η αξιοποίηση των ακινήτων του πρώην ΤΑΠ θα συνδεθεί με έντονη τουριστική εκμετάλλευση,
– Απουσία υπηρεσιών όπως η ΔΕΥΑΡ και το Λιμενικό Ταμείο και
– Οι χρηματοδοτήσεις.
Σύμφωνα με τον κ. Στρατή, τα μόνα εξασφαλισμένα χρήματα της σύμβασης είναι αυτά που προβλέπεται να διαθέσει το Ταμείο Ανάκαμψης, ενώ υπάρχει αβεβαιότητα σχετικά με τα 53 εκατ. ευρώ, που είναι η συμμετοχή του Δήμου Ρόδου.
Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, η αρχιτέκτονας και επί σειρά ετών προϊσταμένη της Διεύθυνσης Μεσαιωνικής Πόλης του Δήμου Ρόδου, Άννα Παρασκευοπούλου, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στα πολυάριθμα ετοιμόρροπα κτίρια για τα οποία δεν υπάρχει κάποια πρόβλεψη, αλλά και στην σοβαρή υποστελέχωση των υπηρεσιών που εμπλέκονται με την υλοποίηση της σύμβασης.
«Υπάρχει ανάγκη για νέα προγραμματική σύμβαση και στηρίζουμε ό,τι είναι θετικό. Όμως υπάρχουν σημεία που προκαλούν προβληματισμό και ανησυχία» είπε ο Κώστας Στρατής, κάνοντας ταυτόχρονα αναφορά στην απώλεια του Νεκτάριου Σαντορινιού που είχε ουσιαστική συμβολή στην κατάρτιση της σύμβασης του 2019, που έμεινε στα συρτάρια.