Στόχος του Δήμου είναι να δημιουργηθεί ένας βιολογικός λαχανόκηπος, χωρίς χρήση λιπασμάτων
Ένας δημοτικός Κοινωνικός Βιολογικός Λαχανόκηπος θα «γεννηθεί» στον Δήμο Πετρούπολης. Στόχος από τη μια μεριά, να προαχθεί η βιώσιμη καλλιέργεια και η υγιεινή διατροφή και από την άλλη, να αποκτήσει και εκπαιδευτικό χαρακτήρα. Ταυτόχρονα όμως, θα έχει και κοινωνική αξία, καθώς η παραγωγή θα λειτουργήσει ως υποστήριξη των πιο αδύναμων πολιτών.
Η δημοτική Αρχή θα αξιοποιήσει μια έκταση που διαθέτει και υπό την καθοδήγηση ειδικών θα φτιάξει μικρά καλλιεργήσιμα τμήματα, τα οποία θα καλλιεργούν δημότες που θα επιλεγούν με κοινωνικοοικονομικά κριτήρια (π.χ. πολύτεκνοι, άνεργοι, αδύναμοι οικονομικά κ.α.). Πρόκειται δηλαδή για μια δράση ουσίας, με ισχυρό κοινωνικό και εκπαιδευτικό αποτύπωμα, αλλά και με αύξηση της περιβαλλοντικής συνείδησης και των δεξιοτήτων της τοπικής κοινωνίας.
Ο κάθε καλλιεργητής θα αναλάβει ένα κομμάτι γης, το οποίο θα του παραχωρηθεί και θα μπορεί να καλλιεργήσει τα δικά του κηπευτικά, ενώ τμήμα της συγκομιδής θα διανέμεται στους ωφελούμενους του Δημοτικού Κοινωνικού Παντοπωλείου και στην Εστία Αγάπης της Ενορίας της περιοχής. Η εκπαίδευση των δημοτών θα περιλαμβάνει βιωματικά εργαστήρια αστικής καλλιέργειας και διάφορες δράσεις. Και με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, ο λαχανόκηπος θα υποδέχεται τους μαθητές των σχολείων για να δουν και να μάθουν την καλλιέργεια της γης.
Το έργο θα πραγματοποιηθεί με την υποστήριξη του Ιδρύματος Ιωάννη Σ. Λάτση και ο Δήμος θα συνεργαστεί στενά με την «Οργάνωση Γη», μια διεθνώς βραβευμένη μη κερδοσκοπική οργάνωση, που ιδρύθηκε το 2010 και έχει ως βασικό σκοπό την προώθηση ενός βιώσιμου τρόπου ζωής, μέσω της επανασύνδεσης του ανθρώπου με τη φύση, προτάσσοντας παράλληλα την κοινωνική συμπερίληψη.
Η έκταση είναι περίπου 2,5 στρεμμάτων και βρίσκεται εκεί που ήταν το πάρκο σκύλων, το οποίο μετά τη νέα νομοθεσία του 2021, δεν μπορούσε πια να λειτουργεί. Έτσι ο δήμος θα το αξιοποιήσει για τον Κοινωνικό Βιολογικό Λαχανόκηπο.
«Όταν ελευθερώθηκε αυτός ο χώρος σκεφτήκαμε αυτόν τον τρόπο για να τον αξιοποιήσουμε και απευθύναμε αίτημα υποστήριξης, που βρήκε ανταπόκριση από το Ίδρυμα Λάτση», λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Φώτης Χριστόπουλος και συμπληρώνει: «Με την Οργάνωση Γη, που διαθέτει και την τεχνογνωσία, έχουμε συνεργαστεί κι άλλες φορές στο παρελθόν, όπως στη δημιουργία των λεγόμενων πάρκων τσέπης».
Κηπευτικά χωρίς λίπασμα
Ο κ. Χριστόπουλος εξηγεί το πώς θα υλοποιηθεί το όλο εγχείρημα: «Ο σκοπός μας είναι σε αυτή την έκταση να φτιάξουμε 40 οικοπεδάκια των 30 τ.μ., τα οποία και θα διαθέσουμε σε κατοίκους, που θα επιλεγούν με καθαρά κοινωνικά κριτήρια, ενώ θα κρατήσει και ο δήμος για καλλιέργεια 200 τ.μ. Το Ίδρυμα Λάτση θα διαθέσει αγροτοτεχνικό κι έτσι αυτοί που θα αναλάβουν την καλλιέργεια θα εκπαιδευτούν κατάλληλα, ώστε να έχει επιτυχία η παραγωγή. Ένα μέρος της θα το κρατούν για την οικογένειά τους κι ένα άλλο θα διατεθεί για το Κοινωνικό Παντοπωλείο και για την Εστία Αγάπης της εκκλησίας. Θα φυτεύονται μόνο κηπευτικά και αν δυνατόν χωρίς καθόλου λίπασμα. Θέλουμε να είναι βιολογικός ο λαχανόκηπος. Θα συνεργαστούμε με γεωπόνους, που θα φροντίσουν να εμπλουτίσουν το χώμα, ώστε να πιάσουν οι καλλιέργειες χωρίς τη χρήση συνθετικών και λιπάσματος».
Πριν ξεκινήσει η όλη προσπάθεια, η δημοτική Αρχή πραγματοποίησε συνάντηση με τους κατοίκους της περιοχής, τους οποίους ενημέρωσε πλήρως για όλη αυτή την πρωτοβουλία και βρήκε την ανταπόκρισή τους. Ο αντιδήμαρχος Πετρούπολης τονίζει πως μέσα στον Ιούνιο ο λαχανόκηπος θα είναι έτοιμος, ώστε να φυτευτούν καλοκαιρινά κηπευτικά και στη συνέχεια αναφέρεται στον εκπαιδευτικό χαρακτήρα της δράσης, τον οποίο θεωρεί εξίσου σημαντικό.
«Ο κήπος που θα κρατήσει ο δήμος, θα λειτουργήσει κυρίως εκπαιδευτικά», λέει συγκεκριμένα και συνεχίζει: «Από τον Σεπτέμβριο θα υπάρξει προγραμματισμός για να έρχονται όλα τα σχολεία της πόλης, Δημοτικά, Γυμνάσια, Λύκεια, αλλά και παιδικοί σταθμοί, για να δουν τα παιδιά από κοντά την καλλιέργεια της γης». Και αμέσως μετά, προσθέτει αστειευόμενος: «Να δουν πώς η ντομάτα παράγεται από τη γη και δεν φυτρώνει στα ράφια των σούπερ μάρκετ».
Και ελαιώνας στον Δήμο Πετρούπολης
Τέλος, ο κ. Χριστόπουλος αναφέρεται και στον ελαιώνα που έχει δημιουργήσει ο δήμος Πετρούπολης και τον οποίο θα αναπτύξει κι άλλο. Ήδη, έχει φυτεύσει ελιές, τις οποίες παρέλαβε από την ΕΡΓΟΣΕ. Πρόκειται για το ειδικό πρόγραμμα που έχει η ΕΡΓΟΣΕ για δέντρα που συναντά κατά τη διάρκεια των εργασιών της, αλλά δεν θέλει να τα κόψει κι έτσι φροντίζει για τη μεταφύτευσή τους σε δήμους, που προσφέρονται να τα υποδεχτούν και να τα αναλάβουν. Μάλιστα πολλά από αυτά τα δέντρα είναι υπεραιωνόβια.
«Έχουμε φυτέψει 40 ελιές, τις οποίες πήραμε από την ΕΡΓΟΣΕ και έχουμε προγραμματίσει να πάρουμε άλλες 40. Έχουμε φτιάξει δίκτυο ποτίσματος και σε δύο χρόνια θα διαθέτουμε τον ελαιώνα μας σε πλήρη λειτουργία», καταλήγει ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας, Περιβάλλοντος και Πρασίνου του δήμου Πετρούπολης.