Την επανεμφάνιση τους, έπειτα από 20 χρόνια απουσίας, έκαναν οι ακρίδες στην περιοχή της Θράκης. Το τελευταίο διάστημα, σμήνη του συγκεκριμένου εντόμου εντοπίστηκαν από αγρότες και κτηνοτρόφους της περιοχής σε χορτολιβαδικες εκτάσεις, οι οποίες ευτυχώς είναι ακαλλιέργητες.
Πέρυσι ήταν η πρώτη φορά που έδωσαν σημεία ζωής και φέτος, εδώ και λίγες ημέρες, εντοπίστηκαν στα σύνορα των νομών Ροδόπης – Έβρου, στα χωριά Ασκητές, Χαμηλό, στην κοινότητα Συκορράχης (Αύρα, Πέραμα, Μέστη), όπου, σε συνεργασία με τις γεωπονικές υπηρεσίες της Περιφέρειας ΑΜ-Θ, έγινε ο εντοπισμός των κηλίδων.
Όπως δήλωσε ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης, Βασίλης Δελησταμάτης, υπήρχε ευτυχώς προϋπολογισμός χρημάτων από πέρυσι για την αγορά φυτοφαρμάκων, οπότε κινήθηκαν γρήγορα οι γραφειοκρατικές διαδικασίες για την προμήθειά τους.
Η συγκεκριμένη επέμβαση γίνεται σε συνεργασία των δύο εμπλεκόμενων δήμων, Σαπών και Αλεξανδρουπόλεως. Ήδη από χθες ξεκίνησαν οι ψεκασμοί στα χωριά της Αλεξανδρούπολης με ευθύνη του Δήμου, ενώ στην περιοχή Σαπών βρίσκονται σε εξέλιξη εδώ και ένα δεκαήμερο.
Πρόκειται για μια δύσκολη και απρόβλεπτη περίπτωση, αυτή της επέλασης των ακρίδων, οι οποίες βρίσκονται ακόμη σε πρώιμο στάδιο ανάπτυξης, δεν πετούν μακριά, όμως η μετάλλαξη τους γίνεται γρήγορα, γι’ αυτό και χρειάζεται άμεση επέμβαση, τόνισε ο κ. Δελησταμάτης. Αν μεγαλώσουν πετούν πολύ μακριά, δεκάδες χιλιόμετρα, μπορεί να εμφανιστούν σε διάφορα σημεία και το χειρότερο είναι ότι, αν μπουν σε ένα χωράφι, το αφήνουν γυμνό. Το μεταμορφώνουν σε κρανίου τόπο.
Εκτός από τα λιβάδια, στα οποία δεν υπάρχει κίνδυνος, επειδή δεν είναι καλλιεργημένα, έχουν εισβάλει σε σιτηρά και μηδική.
Το απογοητευτικό είναι ότι δεν υπάρχει τρόπος αποζημίωσης των αγροτών, οι καλλιέργειες των οποίων επλήγησαν. Έχουν γίνει κατά καιρούς παρεμβάσεις στην ΕΕ για την έγκριση σχετικών κονδυλίων, όπως είπε ο κ Δελησταμάτης, χωρίς αποτέλεσμα.
Το μόνο παρήγορο προς το παρόν είναι ότι τα αποτελέσματα των ψεκασμών στην ΠΕ Ροδόπης βοήθησαν αρκετά, ενώ το βέβαιο είναι ότι θα γίνει επανέλεγχος και ψεκασμός έπειτα από δέκα ημέρες, ώστε να είμαστε ήσυχοι, κατέληξε ο κ. Δελησταμάτης.