Από το 2020 έχει ανασταλεί η λειτουργία του Μουσείου Λαϊκής Τέχνης και Ιστορίας Πηλίου στη Μακρινίτσα και δεν θα γιορτάσει και φέτος τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων, που γιορτάζεται σήμερα.
Σε ανακοίνωσή του, το Ινστιτούτο Προστασίας και Μελέτης Αρχιτεκτονικής και Πολιτιστικής Κληρονομιάς Μακρινίτσας, “Οι Μάηδες της Μακρινίτσας ΜΑΚΕ”, αναφέρεται στο ιστορικό ίδρυσης του Μουσείου και στην σημερινή απαξίωσή του και μη συντήρησή του από το δήμο Βόλου, αλλά και το γεγονός ότι έχει “απογυμνωθεί” από σημαντικά εκθέματα.
Η ανακοίνωση
«Το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM), στην προσπάθειά του να αναδείξει τον ρόλο των μουσείων στη σύγχρονη κοινωνία, καθιέρωσε από το 1977 τη 18η Μαΐου ως Διεθνή Ημέρα Μουσείων (International Museums Day). Το μήνυμα αυτής της επετείου είναι να γίνουν τα μουσεία φορείς πολιτισμικών ανταλλαγών «με σκοπό την ενίσχυση της μόρφωσης, την προώθηση της αμοιβαίας κατανόησης, την ειρήνη και τη συνεργασία μεταξύ των λαών».
Για τη Διεθνή Ημέρα των Μουσείων, διοργανώνονται σειρά ειδικά διαμορφωμένων δράσεων και εκδηλώσεων, ενώ θα πραγματοποιηθούν ειδικές δωρεάν ξεναγήσεις για το κοινό, που επικεντρώνονται σε έργα της Συλλογής του κάθε Μουσείου. Θα υλοποιηθούν επίσης προγράμματα για παιδιά διαφορετικών ηλικιών, τα οποία αναδεικνύουν τον θετικό αντίκτυπο που έχουν οι δημιουργικές δραστηριότητες στην ευημερία όλης της οικογένειας και προωθούν την εξοικείωση των παιδιών με τους χώρους αυτούς.
Το Μουσείο Λαϊκής Τέχνης και Ιστορίας Πηλίου στεγάζεται στο Αρχοντικό Τοπάλη, που βρίσκεται στον κεντρικό τομέα της Μακρινίτσας, λίγο κάτω από την κεντρική πλατεία, για μια ακόμη χρονιά δεν θα γιορτάσει!
Το Αρχοντικό Τοπάλη, από την παραχώρηση της ομώνυμης Οικογένειας στην Κοινότητα Μακρινίτσας, προ του πολέμου, και μέχρι την επαναλειτουργία του το 1994 πέρασε διάφορες φάσεις, πολλές από τις οποίες είχαν πολύ άσχημα αποτελέσματα…
Η Κοινότητα Μακρινίτσας όμως από το 1994 μέχρι την κατάργησή της λειτουργούσε καθημερινά το Μουσείο, με αρκετό υψηλό κόστος, αλλά και πολύ μεγάλη στην αρχή επισκεψιμότητα.
Η Δ/νση Αρχείων, Μουσείων και Βιβλιοθηκών του ΔΟΕΠΑΠ – ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. του Δήμου Βόλου ανέλαβε τη λειτουργία του Μουσείου Λαϊκής Τέχνης και Ιστορίας του Πηλίου, με την απόφαση 100 του Δημοτικού Συμβουλίου Βόλου, τον Μάρτιο του 2012, (επιστολή της με Αριθμό. Πρωτ. : 3735/17 – Βόλος 2.5.2013).
Για τα πέντε επόμενα χρόνια, το Μουσείο λειτούργησε με προβλήματα και με πολύ λιγότερες ημέρες για την επίσκεψή του την εβδομάδα, γεγονός το οποίο συνετέλεσε και στον δραματικό περιορισμό των επισκεπτών.
Το καλοκαίρι του 2018 η Δ/νση Αρχείων, Μουσείων και Βιβλιοθηκών του ΔΟΕΠΑΠ – ΔΗΠΕΘΕ του Δήμου Βόλου, διαπιστώνοντας την κακή εικόνα την οποία παρουσιάζει το Μουσείο, απέστειλε επιστολή με Αρ. Πρωτ.: 9483/443/ 10 Ιουλίου 2018 προς την προϊσταμένη της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Βόλου, επισημαίνοντας ότι «το κτήριο παρουσιάζει πολύ κακή εικόνα, κυρίως λόγω των προβλημάτων στεγανοποίησης που παρουσιάζει η στέγη. Στο εσωτερικό και το εξωτερικό του κτηρίου υπάρχει έντονη υγρασία και αυτό το πρόβλημα οφείλεται στην ελαττωματική στεγανοποίηση της στέγης. Χαρακτηριστικά, σε κάθε δυνατή βροχή το Μουσείο «μπάζει» νερά, που συχνά φτάνουν μέχρι το μεσοπάτωμα».
Πέρασαν δύο χρόνια χωρίς να γίνει καμιά εργασία στο Μουσείο και το καλοκαίρι του 2020 το Μουσείο διέκοψε την λειτουργία του. Τούτο πραγματοποιήθηκε αφού η Δ/νση Αρχείων, Μουσείων και Βιβλιοθηκών, έκανε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες, χωρίς όμως αποτέλεσμα.
Από τότε και για τρία χρόνια το Μουσείο παραμένει κλειστό. Και όχι μόνον αυτό, αλλά δεν είναι ορατή η ημερομηνία έναρξης των εργασιών για την εκτέλεση του έργου επισκευής και ανακαίνισης της στέγης.
Αυτή είναι η μία παράμετρος και η άλλη είναι ότι έχει απογυμνωθεί από τα εκθέματά του, αφού άλλα μεταφέρθηκαν στο Μουσείο της Πόλης του Βόλου για την έκθεση, «1821-2021: από την επανάσταση στην εθνική επέτειο» και άλλα στο Μουσείο της Πορταριάς.
Είμαστε αποδέκτες των κατοίκων και των πολυπληθών επισκεπτών της Μακρινίτσας, οι οποίοι είναι ανάστατοι και συχνά πυκνά εκφράζουν παράπονα, παρά το γεγονός ότι από την πλευρά μας καταβάλουμε κάθε προσπάθεια να τους πείσουμε ότι τουλάχιστον τα εκθέματα δεν κινδυνεύουν και ότι είναι καταγεγραμμένα.
Η κατάσταση αυτή όμως θεωρούμε ότι είναι μια περιφρόνηση στην τοπική ιστορία, και στους ανθρώπους που προσπάθησαν τις προηγούμενες δεκαετίες, με κυρίαρχες τις μορφές του Σπύρου Κουϊκούμη, του Φίλιππου Κουτσίνα και του Δημήτρη Παλιούρα, να εμπλουτίσουν τις συλλογές του, να τις καταγράψουν να τις συντηρήσουν, και παράλληλα με κάθε κόστος να φροντίζουν την συντήρηση του Αρχοντικού, της πρόσβασης και του περιβάλλοντος αυτό χώρου.
Το ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΜΕΛΕΤΗΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ ΜΑΚΡΙΝΙΤΣΑΣ ΠΗΛΙΟΥ, «ΟΙ ΜΑΗΔΕΣ ΤΗΣ ΜΑΚΡΙΝΙΤΣΑΣ Α.Μ.Κ.Ε.», δημιουργήθηκε αμέσως μετά την 7η Φεβρουαρίου του 2022 όταν ανακοινώθηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού η ένταξη του δρώμενου των ΜΑΗΔΩΝ ΤΗΣ ΜΑΚΡΙΝΙΤΣΑΣ ΠΗΛΙΟΥ, στο Εθνικό κατάλογο ως στοιχείο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ελλάδος, απόρροια μια συνεχούς προσπάθειας διάσωσης της Μακρινιτσιώτικης ζώσας παράδοσης και πολιτιστικής της ταυτότητας, η οποία αποτέλεσε μάλιστα και μια από τις πλέον σημαντικές αιτίες της διατήρησης της Κοινότητας κατά το σχέδιο ενοποίησης της Τ.Α. «Ιωάννης Καποδίστριας» το 1997.
Το Δ.Σ. της Α.Μ.Κ.Ε. που αποτελείται από νέα παιδιά με την καθοδήγηση μεγαλύτερων και πλέον πεπειραμένων Μακρινιτσιωτών, επιθυμεί να προσδώσει μια νέα δυναμική σε όλα τα θέματα του πολιτισμού και της παράδοσης, διαφυλάσσοντας πρωτίστως την ιστορική υποδομή του τόπου.
Ο Δήμος Βόλου, αναγνωρίζοντας την υπεύθυνη αυτή προσπάθεια, παραχώρησε το Δημοτικό Σχολείο Μακρινίτσας, όπου ήδη γίνονται, Μελέτη Επανάχρησης και οι πρώτες εργασίες συντήρησής του.
Αναλογιζόμενοι όλα τα παραπάνω, και έχοντας την παρότρυνση από τους κατοίκους και τους πολυάριθμους φίλους της Μακρινίτσας, θεωρούμε καθήκον της Α.Μ.Κ.Ε. να συμβάλλει στην προσπάθεια να ξεκινήσουν οι εργασίες αποκατάστασης του Μουσείου και, θεωρούμε ότι είναι μια μεγάλη ευκαιρία, να γίνει μια νέα Σύγχρονη Μουσειολογική Μελέτη με συγκέντρωση νέου τεκμηριωτικού υλικού, καθώς και η συντήρηση του υπάρχοντος υλικού που μέχρι πρότινος αποτελούσε το εκθεσιακό υλικό, και τέλος την επανατοποθέτηση ΟΛΩΝ των αντικειμένων. Παράλληλα να συντηρηθεί και να βελτιωθεί η πρόσβαση στο Μουσείο από την Κεντρική Πλατεία του χωριού, να αξιοποιηθεί όλος ο περιβάλλον χώρος και να γίνει μια μεγάλη καμπάνια για την επανέναρξη λειτουργίας του.
Με την βούληση του Δήμου Βόλου και έναν συντονισμό προσπαθειών, είμαστε βέβαιοι ότι θα γιορτάσουμε την επόμενη 18η Μαΐου 2024, με όλα τα μουσεία της περιοχής μας την Διεθνή Ημέρα Μουσείων».