Κατρούγκαλος, Πολάκης, Τσακαλώτος, Σκουρλέτης, Παππάς, Φωτίου αρνητικοί πρωταγωνιστές
Αν θέλει κανείς να προσωποιήσει ευθύνες για την σαρωτική εκλογική ήττα που υπέστη ο ΣΥΡΙΖΑ την Κυριακή, μπορεί να ξεχωρίσει τουλάχιστον έξι στελέχη, που διαδραμάτισαν καθοριστικό ρόλο στη δραματική αυτή εξέλιξη.
Προφανώς οι ευθύνες είναι συλλογικές, αλλά και βαρύνουν και τον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα. Μία τέτοια συντριβή δεν μπορεί παρά να αφορά τους πάντες. Αφορά πολλά στελέχη που με τη ρητορική και το ύφος τους ενόχλησαν, αλλά και άλλους που με ανικανότητά τους να συνδράμουν στην συγκρότηση μίας αποτελεσματικής αντιπολίτευσης ή και μίας πειστικής εναλλακτικής πρότασης, ευθύνονται για το πώς πήγε η αναμέτρηση της Κυριακής.
Αλλά, υπήρξαν ορισμένα κομβικά πρόσωπα στην καταστροφική πορεία των τελευταίων 4 ετών και κατά την προεκλογική περίοδο.
Μπορούν να «ξεχωρίσουν» τα εξής σε αυτή την πορεία:
1. Γιώργος Κατρούγκαλος
Η αρχή γίνεται με τον πρώην υπουργό, διότι η ευθύνη που φέρει με τη δήλωσή του για αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών, συνετέλεσε τα μέγιστα στην κατάρρευση του κόμματος τα τελευταία 24ωρα. Ξύπνησε μνήμες από την περίοδο διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, τρόμαξε τους ελεύθερους επαγγελματίες, έδωσε την εντύπωση περί ύπαρξης ενός κρυφού προγράμματος για φοροεπιδρομή και επέτεινε τη σύγχυση για τις κυβερνητικές επιδιώξεις του κόμματος.
2. Παύλος Πολάκης
Η δράση, η παρουσία και η ρητορική του βουλευτή εκ Χανίων, υπήρξε η επιτομή της εκδίωξης των κεντρώων και μετριοπαθών ψηφοφόρων και εμπόδισε καθοριστικά το άνοιγμα του ΣΥΡΙΖΑ στον μεσαίο χώρο. Ο δε χειρισμός από τον Αλέξη Τσίπρα αυτού του προβλήματος, αποδείχθηκε επίσης καταστροφικός. Ειδικά με την ανακοίνωση ότι τον κόβει από τα ψηφοδέλτια και μετά την απόφαση για επαναφορά του μετά βαΐων και κλάδων.
3. Ευκλείδης Τσακαλώτος
Ο πρώην υπουργός Οικονομικών ήταν κόκκινη σημαία για τη μεσαία τάξη. Εμπόδισε την αυτοκριτική του ΣΥΡΙΖΑ και την επανασύνδεσή του με τα μεσαία στρώματα. Ηγήθηκε την τελευταία 4ετία μίας εσωκομματικής αμφισβήτησης στο πρόσωπο του Αλέξη Τσίπρα και το αποκορύφωμα αυτής της πορείας του ήταν η ανερμάτιστη ιδέα περί «τοπικών νομισμάτων», που πλάσαρε η ομάδα του, δίδοντας λαβές στον Κυριάκο Μητσοτάκη να επαναφέρει φαντάσματα του παρελθόντος στους κεντρώους ψηφοφόρους.
4. Πάνος Σκουρλέτης
Ο γραμματέας των αλλεπάλληλων καταστροφικών ηττών το 2019, όχι μόνο δεν ανέλαβε το βάρος της ευθύνης του τότε, αλλά συνέχισε να ταλαιπωρεί το κόμμα και την εκλογική του βάση με την αυτόνομη και εντελώς προσωπική στρατηγική του επί καιρό από τη νευραλγική αυτή θέση. Εμπόδισε μετά μανίας το άνοιγμα των οργανώσεων του ΣΥΡΙΖΑ στην κοινωνία. Και εξαιτίας του, ο περίφημος μετασχηματισμός της παράταξης, εξαντλήθηκε στη σχετική δήλωση του Αλέξη Τσίπρα το βράδυ των εθνικών εκλογών του 2019.
5. Νίκος Παππάς
Ο άλλοτε στενός συνεργάτης του Αλέξη Τσίπρα, που απέτυχε να χειριστεί το θέμα των τηλεοπτικών αδειών το 2016, φόρτωσε τον ΣΥΡΙΖΑ με τις δικές του αμαρτίες. Η καταδίκη του από το ειδικό δικαστήριο, αν και θα έπρεπε να τον οδηγήσει σε οικειοθελή αποχώρηση, χρεώθηκε σε όλη την παράταξη, με αποτέλεσμα ο καταγγελτικός λόγος της Κουμουνδούρου προς τη ΝΔ για γαλάζια κυβερνητικά σκάνδαλα να μην έχουν καμία ανταπόκριση.
6. Θεανώ Φωτίου
Η πρώην υπουργός με την αδιανόητη δήλωσή της ότι μεσαία τάξη είναι όσοι παίρνουν πάνω από 5000 ευρώ ετησίως, επέτεινε την αίσθηση του εκλογικού σώματος ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι γεμάτος με ιδεοληψίες και μία εχθροπάθεια απέναντι στα μεσαία στρώματα. Και ενίσχυσε την εντύπωση ότι θα επανέλθουν πολιτικές που είχαν στοχεύσεις αυτά τα στρώματα την περίοδο του 2015-2019.