Ο δήμαρχος Πόρου προαναγγέλλει... μαύρες σημαίες για τις ιχθυοκαλλιέργειες στο νησί
Μόνο ότι του… γύρισαν την πλάτη οι Ποριώτες -όπως γράφτηκε σε κάποια συστημικά μέσα ενημέρωσης, προσκείμενα ως επί το πλείστον στην κυβέρνηση- δεν θεωρεί ο δήμαρχος Πόρου ότι συνέβη, μετά το δημόσιο κάλεσμά του για αποχή από την κάλπη των εθνικών εκλογών.
Και μπορεί η προσέλευση των κατοίκων του νησιού στις κάλπες να ανήλθε λίγο πάνω από το 59% σε ποσοστά, όμως το «κέρδος», όπως εκτιμά ο Γιάννης Δημητριάδης, ήταν ότι το μήνυμά του ακούστηκε και «ταξίδεψε» μέχρι την κεντρική διοίκηση, κάνοντας πολλούς να στρέψουν το βλέμμα τους στον Πόρο και τα προβλήματά του.
Για όσους τυχόν δεν γνωρίζουν, με μια δημόσια ανάρτηση-τοποθέτησή του μέσω Facebook, ο κ. Δημητριάδης κάλεσε την περασμένη εβδομάδα, ελάχιστες μέρες πριν τις εκλογές της 21ης Μαΐου, σε αποχή των δημοτών του Πόρου από την εκλογική διαδικασία, ως ένδειξη διαμαρτυρίας τόσο για το χρονίζον ζήτημα των ιχθυοκαλλιεργειών στο νησί όσο και ευρύτερα, για τις ελλείψεις σε γιατρούς, εκπαιδευτικούς, αστυνομικούς και πυροσβέστες, με την κεντρική διοίκηση να επιδεικνύει χαρακτηριστική αδιαφορία.
Το πλέον ακανθώδες ζήτημα, φυσικά, για τον Πόρο, παραμένει αυτό των ιχθυοτροφείων, με τον κ. Δημητριάδη να κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για το σχεδιαζόμενο Προεδρικό Διάταγμα, με το οποίο, όπως επισημαίνει, «το 1/4 του Πόρου θα γίνει επισήμως βιομηχανική ζώνη ιχθυοτροφείων (ΠΟΑΥ) και θα διοικείται από μια πολυεθνική εταιρεία».
Μιλώντας σήμερα, Τρίτη, στο otamagazine.gr., ο δήμαρχος Πόρου δήλωσε σαφώς ότι, εάν προχωρήσει το Προεδρικό Διάταγμα, τότε οι κάτοικοι θα βγουν στους δρόμους με μαύρες σημαίες, εκτιμώντας και επαναλαμβάνοντας ότι το νησί θα μπορούσε να εξαιρεθεί από τις προβλέψεις για τις Περιοχές Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών, καθώς ομόφωνα δημοτικό και περιφερειακό συμβούλιο, αλλά και οι τοπικοί βουλευτές, είναι κατά των ιχθυοκαλλιεργειών.
Παράλληλα, ο κ. Δημητριάδης έκανε γνωστό ότι, πριν τις επαναληπτικές εθνικές εκλογές της 25ης Ιουνίου, θα παρουσιάσει σε ειδική εκδήλωση τις επόμενες κινήσεις του ενάντια στη χωροθέτηση ΠΟΑΥ στο νησί, που έχουν να κάνουν με την προβολή ντοκιμαντέρ, αλλά και τη δημιουργία ιστοσελίδας αποκλειστικά για το θέμα αυτό, προκειμένου να ευαισθητοποιηθεί ακόμα περισσότερος κόσμος.
Έκανε επίσης λόγο για κενά και ελλείψεις στις σχετικές μελέτες που συνοδεύουν το Προεδρικό Διάταγμα, ενώ μίλησε και για τις «σκιές» που συνοδεύουν την εταιρεία Avramar, η οποία, μετά την κατάρρευση και χρεοκοπία των ελληνικών εταιρειών ιχθυοκαλλιεργειών, εμφανίζεται ως ο μοναδικός «αξιόπιστος» επενδυτής στην ελληνική ιχθυοκαλλιέργεια.
Πράγματι, όπως διαβάζουμε σε πολύ πρόσφατο δημοσίευμα του euro2day.gr, η Avramar έχει προσφύγει στις εγχώριες τράπεζες, ζητώντας ένεση ρευστότητας 50 εκατ. ευρώ και αναδιάρθρωση των δανείων της, που ξεπερνούν τα 300 εκατ. ευρώ, ενώ οι μέτοχοί της δεν προτίθενται να βάλουν «φρέσκο» χρήμα.
Με την ανησυχία και τα ερωτήματα να πληθαίνουν, ο Πόρος σχεδιάζει τα επόμενα βήματά του, προκειμένου αν αποτρέψει τη μετατροπή του σε κέντρο ιχθυοκαλλιέργειας. Σε αυτό, άλλωστε, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, στο νησί ομονοούν και ετοιμάζουν την κλιμάκωση των αντιδράσεών τους.