Ο Νικόλαος Βαφειάδης είναι Αντιδήμαρχος Ψηφιακής Μετάβασης και Παιδείας Δήμου Αθηναίων
Η Αθήνα είναι μια πόλη ταυτισμένη με την ιστορική της κληρονομιά, μια πόλη – πόλος έλξης εκατομμυρίων επισκεπτών, αλλά και μια πόλη που κερδίζει το στοίχημα της τεχνολογίας και της ψηφιακής προσαρμογής χωρίς να ‘ξεχνά’ την ανάγκη συμπερίληψης των πιο ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων στις πολιτικές της. Η πόλη της Αθήνας είναι μια σύγχρονη παγκόσμια μητρόπολη. Και ως τέτοια, μπορεί να είναι υπερήφανη για τις κατακτήσεις της, είναι όμως ταυτόχρονα υποχρεωμένη να αντιμετωπίζει και σημαντικές προκλήσεις. Μία από αυτές τις προκλήσεις -και μάλιστα κομβική- είναι και η εξασφάλισης αισθήματος ασφάλειας για τους δημότες, επισκέπτες και εργαζομένους στην πόλη της Αθήνας.
Τα διαχρονικά λάθη, η πολυδιάχυση των αρμοδιοτήτων, έλλειψη συνεννόησης με την κεντρική εξουσία, η οικονομική και μεταναστευτική κρίση, η άναρχη ανάπτυξη αλλά κυρίως νοοτροπίες που λένε ότι όλα είναι καλά, έχουν δημιουργήσει πολλά είδη παραβατικότητας στο κέντρο και σε πολλές από τις γειτονιές της πόλης. Και επειδή δεν κρύβουμε το πρόβλημα κάτω από το χαλί, οφείλουμε να πούμε τα πράγματα ως έχουν. Η Αθήνα αντιμετωπίζει, σε συγκεκριμένες περιοχές, πρόβλημα ασφάλειας. Το ζήτημα, άλλωστε, το έχει θίξει πρώτος ο Δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης, σε μια προσπάθεια να δημιουργηθούν συνθήκες συνεννόησης με την κεντρική εξουσία για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση του ζητήματος.
Από την πλευρά του, ο Δήμος Αθηναίων τα τέσσερα τελευταία χρόνια, υπό δύσκολες συνθήκες, έχει εξαντλήσει τα μέσα και τις αρμοδιότητές του στην προσπάθεια για μια πιο ασφαλή καθημερινότητα. Πέρα από την χαρτογράφηση της παραβατικότητας, η οποία έχει αποτυπωθεί σε ένα «μαύρο χάρτη» που απαριθμεί και τοποθετεί γεωγραφικά τα θέματα που αντιμετωπίζουν 11 τομείς της πόλης, οι υπόλοιπες πολιτικές του Δήμου συνεπικουρούν στη δημιουργία άμεσων και έμμεσων συνθηκών ασφάλειας: η καθαριότητα, το πράσινο, ο φωτισμός της πόλης, η δημιουργία χώρων άθλησης.
Ωστόσο, είναι προφανές ότι αυτά δεν είναι αρκετά. Αν δεν υπάρξει ‘σφιχτότερη’, εντατικότερη, συστηματικότερη, πιο καλά καθορισμένη και συντονισμένη συνεργασία με την Ελληνική Αστυνομία -της οποίας η υπεράνθρωπη προσπάθεια σαφώς και αναγνωρίζεται- τα ζητήματα δεν θα λυθούν. Αν δεν αποκτήσει η Δημοτική Αστυνομία περισσότερες και κομβικότερες αρμοδιότητες για προληπτική, διαρκή και συστηματική παρουσία στις γειτονιές της πόλης, καθώς και νέο, καλά εκπαιδευμένο προσωπικό, τότε και πάλι θα μιλάμε για αδυναμία ουσιαστικής παρέμβασης του Δήμου. Δήμος Αθηναίων και το κεντρικό κράτος χρειάζεται να αλληλοσυμπληρώνονται, αλλιώς ποιότητα και ασφάλεια στις ζωές μας δεν θα υπάρξουν. Αν δεν καταλάβουμε όλοι ότι το ζήτημα δεν αφορά, το Δήμο, την Περιφέρεια ή το Κράτος αλλά όλες τις δημότισσες και όλους τους δημότες τότε το ζήτημα θα παραμένει.
Στο πλαίσιο αυτό, η πολυεπίπεδη ταυτότητα της πόλης καθιστά ακόμα πιο δύσκολη αλλά και πιο αναγκαία την δημιουργία ενός αποτελεσματικού και προγραμματισμού ασφάλειας. Τον δημότη ή οποιονδήποτε άλλη ή άλλον χρησιμοποιεί την πόλη, δεν τον ενδιαφέρει ποιος έχει την αρμοδιότητα, τον ενδιαφέρει να είναι και να παραμένει ασφαλής σε ό,τι κάνει. Και εμείς θα συνεχίσουμε να δουλεύουμε για να το εξασφαλίσουμε. Και εμείς δουλεύουμε για να το εξασφαλίζουμε.
* Ο Νικόλαος Βαφειάδης είναι Αντιδήμαρχος Ψηφιακής Μετάβασης και Παιδείας Δήμου Αθηναίων