Τρεις μήνες ακριβώς μας χωρίζουν από τις δημοτικές εκλογές της 8ης Οκτωβρίου 2023 και οι υποψήφιες δημοτικές παρατάξεις για τον Δήμο Σύρου Ερμούπολης αρχίζουν και παίρνουν θέσεις «μάχης».
Η προσωπική μου άποψη που έχει διαμορφωθεί στα 17 χρόνια που ασχολούμαι ενεργά με τον Α’ βαθμό της αυτοδιοίκησης είναι ότι όλοι οι υποψήφιοι (δήμαρχοι, δημοτικοί και σύμβουλοι κοινοτήτων) είναι αξιέπαινοι και σίγουρα κάτι σοβαρό αφήνουν πίσω για να προσφέρουν στα κοινά του τόπου και ν’ αναπτύξουν το όραμά τους. Αφού ευχηθώ σε όλες τις δημοτικές παρατάξεις καλό αγώνα χωρίς εκτροπές και καλή επιτυχία, προτρέπω εδώ και ένα χρόνο να ενημερωθούν για την πραγματική οικονομική κατάσταση του Δήμου και των Νομικών του Προσώπων (κυρίως ΔΕΥΑΣ και Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο), πριν ξεκινήσουμε όλοι μαζί μεγαλεπίβολες εξαγγελίες περί τουρισμού, πολιτισμού, αθλητισμού, επενδύσεων και ατελείωτης ανάπτυξης. Άραγε, πόσο έτοιμο είναι το πολιτικό προσωπικό του τόπου, που ετοιμάζεται ν’ ασχοληθεί ενεργά με τα κοινά, ν’ αφουγκραστεί τις προκλήσεις του παρόντος και του μέλλοντος, καθώς και την οποιαδήποτε μορφή «κρίσης» που κάθε φορά καλείται ν’ αντιμετωπίσει;
Στα του Δήμου μας, σύμφωνα με πρόσφατες δηλώσεις των διοικούντων, νέες ενισχύσεις από το κεντρικό κράτος έρχονται να ζητήσουν οι Δήμοι και οι ΔΕΥΑ της χώρας, καθώς το ενεργειακό ζήτημα πιέζει σοβαρά την οικονομική αντοχή των ταμείων τους, την ίδια στιγμή που πρέπει να “τρέξουν” διαγωνισμούς για καύσιμα, θέρμανση δημοτικών ακινήτων και σχολείων, όπως επίσης και να συντάξουν τους νέους προϋπολογισμούς για το 2024 και να πληρώσουν επαυξημένα ποσά στους περιφερειακούς ΦΟΔΣΑ. Συνεπώς, αν αυτή η προεκλογική περίοδος διεξαχθεί με όρους πολιτικής (που το εύχομαι) κι όχι παραπολιτικής, το πρώτο πράγμα που πρέπει να συζητηθεί μεταξύ των υποψηφίων είναι πώς θα θωρακίσουμε οικονομικά το Δήμο και τα Νομικά του Πρόσωπα και, για να το πούμε εκλαϊκευμένα, πώς θα παρέχουμε στους δημότες ικανοποιητικές υπηρεσίες καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού, ύδρευσης και αποχέτευσης, δηλαδή τα βασικά και πολύ σημαντικά για την καθημερινότητα που προσφέρουν οι Δήμοι από συστάσεώς τους στο νέο ελληνικό κράτος.
Επομένως, όσο σημαντική είναι για ένα Δήμο η σύνταξη μελετών για την κατασκευή νέων ή τη συντήρηση των υπαρχόντων κοινωνικών, εκπαιδευτικών και αθλητικών υποδομών της πόλης και του νησιού (σχολεία, παιδικοί σταθμοί, γήπεδα, ΚΑΠΗ, κλπ), των κοινόχρηστων χώρων (πλατείες, παιδικές χαρές, πεζοδρόμια, αλσύλλια, κλπ) και των βασικών δικτύων (δρόμοι, σύστημα ομβρίων, ηλεκτροφωτισμός, ύδρευση, αποχέτευση, κλπ), άλλο τόσο η δημοτική οικονομική κατάσταση τα επηρεάζει όλα αυτά για την πολυπόθητη τοπική οικονομική ανάπτυξη. Αν δεν υπάρχει ικανός δημοσιονομικός χώρος και χρηματοδοτικά εργαλεία για τον Δήμο, όσες μελέτες κι αν υπάρχουν, όσο μεγάλο όραμα κι αν έχεις, δεν υπάρχει περιθώριο να υπερχρεώνεις τον Δήμο και τους δημότες, όπως γινόταν παλαιότερα.
Είναι πραγματικά ευθύνη των τοπικών πολιτικών ηγεσιών να καταστήσουν σαφή τα δημοσιονομικά όρια και να υπάρχει ιδιαίτερη προσοχή και σύνεση στις βαρύγδουπες εξαγγελίες. Είναι μια στιγμή που στους πολίτες, γενικότερα, εγκαθιδρύεται αργά αλλά σταθερά η αίσθηση πως «λεφτά υπάρχουν» και πάλι. Ο διαγωνισμός αντιφάσεων και δημοσιονομικής ανεμελιάς εκ μέρους των δημοτικών παρατάξεων δε θα προσφέρει τίποτα. Μόνο μελλοντικές επικίνδυνες καταστάσεις. Το χρέος αλήθειας είναι δημοκρατική υποχρέωση όλων μας, από την κυβέρνηση και την αντιπολίτευση μέχρι την πιο μικρή κοινωνία της Ελλάδας.