Η Φαίνη Χατζηαθανασιάδου, είναι υποψήφια Δήμαρχος Φιλοθέης Ψυχικού
Όλοι όσοι ζούμε στο δήμο Φιλοθέης-Ψυχικού νιώθουμε ευγνώμονες, γιατί ο δήμος μας είναι προνομιούχος έναντι άλλων δήμων στην Αττική. Μοιάζει με απέραντο πάρκο, με τα πολυάριθμα αλσύλλια, τους πυκνά δενδροφυτεμένους δρόμους, τα χαμηλά σε ύψος κτήρια που σου επιτρέπουν να βλέπεις τον γαλάζιο ουρανό, λίγα μόλις λεπτά από την οχλαγωγία της Αθήνας και αποτελεί πνεύμονα ζωής για όλο το λεκανοπέδιο.
Ιδιαίτερα το Ψυχικό και η Φιλοθέη διακρίνονται για την πλούσια αστική βιοποικιλότητα, την αραιή δόμηση, τις εντυπωσιακές διατηρητέες μονοκατοικίες, που μέχρι χθες αντιστέκονταν στην επέλαση σύγχρονων ογκωδών οικοδομημάτων, διατηρώντας το χαρακτήρα της κηπούπολης και στοιχεία γειτονιάς για τους κατοίκους τους.
Όλες οι δημοτικές αρχές μέχρι σήμερα έδωσαν αγώνες για να εμποδίσουν τις αυξήσεις των συντελεστών δόμησης και ενώ σε άλλες περιοχές της χώρας δίνονταν αυξήσεις στο δήμο μας μείωναν το συντελεστή από 1% σε 0,80 και τελικά το 1981 σε 0,60 μέσα από την κατοχύρωση των προεδρικών διαταγμάτων του 1979 και του 2013, αλλά και του εγκεκριμένου ρυμοτομικού σχεδίου του Νέου Ψυχικού.
Η σημερινή δημοτική αρχή δυστυχώς επέδειξε πολύ αργά αντανακλαστικά, για λόγους που ακόμη δεν έχουμε κατανοήσει, στην επέλαση του οικοδομικού οργασμού που συντελείται με την κατασκευή οικοδομικών τερατουργημάτων, τα οποία καλύπτουν κάθε σπιθαμή γης του οικοπέδου, φθάνοντας σε συντελεστή δόμησης 1,04, εκτείνονται δε καθ´ ύψος πέρα των επιτρεπόμενων ορίων, από το σχέδιο πόλεως ή και το Γενικό Πολεοδομικό Σχεδιασμό, κάνοντας χρήση των ευεργημάτων του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού ΝΟΚ 4759/2020.
Ας κάνουμε μια ιστορική αναδρομή στο θέμα που καίει.
Η παρούσα δημοτική αρχή άφησε να περάσει πολύτιμος χρόνος άπρακτος , ακόμη κι όταν κινήθηκε, μετά από δική μας δημόσια παρέμβαση, κινήθηκε προς λάθος κατεύθυνση, δίνοντας έτσι το χρόνο στις κατασκευαστικές εταιρείες να εκδώσουν 100 οικοδομικές άδειες, καθόλα νόμιμες και οι περισσότερες να ολοκληρώσουν τις ογκώδεις κατασκευές τους, εκείνες βέβαια να επωφεληθούν οικονομικά στο έπακρο σε βάρος του φυσικού περιβάλλοντος, της αισθητικής αλλοίωσης φυσιογνωμίας της κηπούπολης, του οικιστικού ιστού, της φέρουσας ικανότητας της πόλης και τελικά των δημοτών.
Έφερε στο Δημοτικό Συμβούλιο το Νοέμβριο του 2022, εισήγηση σύμφωνα με την οποία ζητούσε από την πολεοδομία του δήμου Φιλοθέης-Ψυχικού να μην εφαρμόζει το νόμο και τις ευεργετικές διατάξεις του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού.
Ζητούσε δηλαδή από τους υπαλλήλους της πολεοδομίας Φιλοθέης-Ψυχικού, να παρανομήσουν έχοντας στα χέρια τους μόνο μια απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου, ενώ ρητά αναφέρει ο νόμος ότι οι διατάξεις του Ν.Ο.Κ. κατισχύουν των κανονιστικών πράξεων της Διοίκησης, όπως αποφάσεων και πράξεων Δημοτικού Συμβουλίου.
Κάτι τέτοιο όχι μόνο δεν έγινε αλλά αντίθετα εκδόθηκαν και νέες άδειες, από την πολεοδομία του δήμου Φιλοθέης-Ψυχικού.
Στοιχείο που συνηγορεί στην αδιαφορία που επέδειξε η δημοτική αρχή είναι ότι υπήρχαν από το 2020, επώνυμες καταγγελίες δημοτών, όταν ακόμη αυτά τα κατασκευαστικά τερατουργήματα βρίσκονταν στο πρώτο στάδιο εκσκαφών.
Μας είπε ακόμη ότι η πολεοδομία της Αγίας Παρασκευής δεν έδινε στοιχεία. Άλλη μια ασάφεια ενδεικτική της αδιαφορίας.
Κάθε οικοδομή επί ποινή προστίμου αναρτά τον αριθμό αδείας στην πρόσοψη της υπό ανέγερση οικοδομής.
Η πολεοδομία που υπάγεται ο δήμος κοινοποιεί στο δήμο κάθε οικοδομική άδεια που εκδίδεται και αφορά το συγκεκριμένο δήμο.
Ακόμη και αν η πολεοδομία όπως ισχυρίζεται η δημοτική αρχή δεν τους έδιδε τα στοιχεία που ζητούσαν πάρα πολύ απλά μπορούσαν να κάνουν χρήση του διαδικτύου και να εισέλθουν στον ιστό της ΥΔΟΜ Αγίας Παρασκευής και να εκδώσουν όλα τα έγγραφα όπως το έντυπο αδείας, το τοπογραφικό, το διάγραμμα δόμησης.
Θα έπρεπε λοιπόν να κάνει αυτή τη διαδικασία για να σταματήσει την ανεξέλεγτη δόμηση σε βάρος της ιδιαίτερης οικιστικής φυσιογνωμίας του δήμου και κατ´επέκταση των δημοτών.
Να ζητήσει αναστολή εργασιών και να προβεί σε προσφυγές όπου χρειάζεται για να τροποποιηθεί ο Νέος Οικοδομικός Κανονισμός.
Ο Νόμος 4067/2012 λέει στην παράγραφο 5α) οι ειδικές πολεοδομικές διατάξεις κατισχύουν των γενικών διατάξεων που περιέχονται στον παρόντα νόμο.
Στις αλλαγές του νέου Οικοδομικού Οργανισμού , συγκεκριμένα αναφέρεται στο άρθρο 15 παρδ) : Οι διατάξεις της παρούσας εφαρμόζονται και σε περιπτώσεις καθορισμού μέγιστου επιτρεπόμενου ύψους από πάσης φύσεως διατάγματα, εφόσον δεν περιέχεται ρητή αντίθετη πρόβλεψη σε αυτά.
Αμελλητί η δημοτική αρχή, λοιπόν, πολύ πριν την έκδοση του νόμου ακόμη και στο στάδιο της διαβούλευσης, αλλά και μετά την έκδοση του νόμου, το 2020, όφειλε να εγείρει γραπτές αντιρρήσεις στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ότι δεν αποδέχεται τους όρους δόμησης, γιατί στα δήμο μας κατισχύουν του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού τα προεδρικά διατάγματα και οι ειδικοί όροι δόμησης που προβλέπονται από τα εγκεκριμένα ρυμοτομικά σχέδια και το Γ.Π.Σ. των Δημοτικών Κοινοτήτων.
Ας σημειωθεί δε ότι προέβη σε κάποιες προσφυγές κατά αδειών με μικρές παρεκκλίσεις σε τετραγωνικά και όχι κατά των κτηρίων μαμούθ και στις οποίες ζήτησε ο ίδιος ο δήμος 4 αναβολές, με αποτέλεσμα ακόμη να αναμένονται οι αποφάσεις, ενώ οι οικοδομές να χτίζονται κανονικά.
Οι δημόσιες τοποθετήσεις μας, με αρθρογραφία, με ομιλίες, τα συνεχή ερωτήματα και οι συνεχείς πιέσεις από τον Δεκέμβριο του 2022, έσυραν τη δημοτική αρχή να πάρει θέση και τελικά να διατυμπανίζει ότι είναι ο προστάτης της οικιστικής φυσιογνωμίας του δήμου.
Για άλλη μια φορά υποτιμά τους δημότες!
Γιατί η διάσωση της οικιστικής φυσιογνωμίας του Ψυχικού και της Φιλοθέης, έγινε με ψήφιση τροπολογίας από την Κυβέρνηση στις 11 Απριλίου 2023.
Η τροπολογία επαναφέρει στο Ψυχικό και τη Φιλοθέη το καθεστώς όπως ήταν πριν το ΝΟΚ, καταργώντας τα «μπόνους» δόμησης και απαγορεύει την υπέρβαση του ύψους και του συντελεστή δόμησης, εισάγοντας τροποποιήσεις του κανονισμού για την ορθολογική προστασία των περιοχών του Ψυχικού και της Φιλοθέης, διατηρώντας έτσι τα ιδιαίτερα ιστορικά και πολεοδομικά χαρακτηριστικά τους, για μελλοντικές άδειες.
Όσες άδειες ωστόσο εκδόθηκαν δηλαδή περίπου 100 αυτές δεν αναστέλλονται και προχωρούν κανονικά.
Δυστυχώς το Νέο Ψυχικό παραμένει αδίκως εκτός νομοθετικής ρύθμισης με αποτέλεσμα να κινδυνεύει να αλλοιωθεί η φυσιογνωμία του και να χάσει τα στοιχεία της όμορφης γειτονιάς.
Δεσμευόμαστε να συνεχίσουμε τους αγώνες και την πίεση προς την Κυβέρνηση για να εξαιρεθεί και το Νέο Ψυχικό από το Νέο Οικοδομικό Κανονισμό.
Γιατί πρέπει να βάλουμε δημόσια τα πράγματα στη θέση τους.
Η τροπολογία λοιπόν είναι επίτευγμα όλων ημών και όχι “ενεργειών” του Δημάρχου όπως διατυμπανίζει.
Επετεύχθη με συλλογική και συνολική πίεση προς τους αρμόδιους φορείς, υπηρεσίες και υπουργεία, σε κοινή γραμμή με τον Περιβαλλοντικό Σύλλογο Ψυχικού, κινηθήκαμε, διοργανώσαμε ομιλίες, όπου εκεί δεσμεύσαμε τους βουλευτές του βόρειου τομέα, Κωστή Χατζηδάκη, Άδωνη Γεωργιάδη, Δημήτρη Καιρίδη, Θεόδωρο Ρουσσόπουλο, Νίκο Παπαθανάση, Γιώργο Κουμουτσάκο, να παρέμβουν για να σταματήσει η καταστρατήγηση της οικιστικής φυσιογνωμίας των κηπουπόλεων μας.
Αυτή η νίκη ήταν δική μας, όλων των πολιτών που αγαπούμε το Δήμο και προτάσσουμε το συλλογικό συμφέρον!
Όμως, με την ολιγωρία της δημοτικής αρχής χτίστηκαν μεγαθήρια, τα οποία πάντα θα μας θυμίζουν τους λανθασμένους χειρισμούς της παρούσας δημοτικής αρχής.
Τι προβλέπει η τροπολογία
Το σχετικό Άρθρο 12 της τροπολογίας του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας που κατατέθηκε μαζί με το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Εσωτερικών «Ρυθμίσεις σχετικά τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης α’ και βαθμού – Διατάξεις για ευζωία των ζώων συντροφιάς – Διατάξεις για ανθρώπινο δυναμικό του δημοσίου Τομέα – Λοιπές ρυθμίσεις του Υπουργείου Εσωτερικών και άλλες επείγουσες διατάξεις» τιτλοφορείται «Εξορθολογισμός πολεοδομικής και περιβαλλοντικής Προστασίας ειδικότερων Περιοχών». Και σε αυτό αναφέρεται πως:
«1. Δεν επιτρέπεται υπέρβαση του ύψους και συντελεστή απόκλιση από τους λοιπούς όρους που ορίζονται ειδικά διατάγματα, τα οποία διέπουν τα διοικητικά όρια των περιοχών περ. β) του άρθρου μόνου του από 20.71968 β.δ. (Δ’ 132), όπως τα όρια αυτά ίσχυαν κατά έναρξη ισχύος του, ακόμη και εφαρμογή πολεοδομικών κινήτρων, όπως παρ. 1 του άρθρου 10, παρ. 8 του άρθρου 15, παρ. 2 του άρθρου 19 και της παρ. 1 του άρθρου 25 του ν. 4067/2012 (λ’ 79). Εκδίδονται τους όρους που ίσχυαν έως έναρξη ισχύος παρούσας οικοδομικές άδειες για τις έχει χορηγηθεί έως δημοσίευση του παρόντος προέγκριση οικοδομικής άδειας κατά άρθρο 35 του ν. 4495/2017 (Α’ 167).
2.Κατά αληθή έννοια παρ. του άρθρου 67 του ν. 998/1979 (Α’ 289), εφαρμογής αυτής, υπάγονται και οι εκτάσεις που περιλαμβάνονται στις υπ’ αρ. 116/1868 και 1151/1872 αποφάσεις του Εφετείου Αθηνών, όπως επικυρώθηκαν τις υπ’ αρ. 110/1878 και 698/1876 αποφάσεις του Αρείου Πάγου και του Εφετείου Ναυπλίου αντίστοιχα, οι οποίες φέρουν μορφή δασωμένου αγρού (πολύγωνα ΑΔ) του οικείου δασικού χάρτη».