“Θέατρο Ειρήνη Παπά”, είναι το θέατρο στο Χιλιομόδι Κορινθίας, που ο Δήμος Κορινθίων κατασκεύασε προς τιμήν της μεγάλης, διεθνούς φήμης Κορίνθιας καλλιτέχνιδας Ειρήνης Παπά.
Θέατρο του Ουρανού… Αυτός ο ορισμός πέρασε από το μυαλό μου την πρώτη φορά που κάθησα στα σκαλιά του μαγικού μικρού θεάτρου που στεφανώνει την κορυφή του λόφου Νικηταρά, όπου έχεις την αίσθηση ότι κατοικεί «La donna mediterranea, η μεσογειακή γυναίκα», όπως την αποκαλούσαν οι Ιταλοί, που τη λάτρεψαν.
Μπροστά μας, δεξιά και αριστερά, τίποτα άλλο παρά ένας πολύ βαθύς γκριζοπράσινος ελαιώνας και πάνω μας, ο γαλάζιος ουρανός: καμία επίγεια εμφάνιση δεν ταράζει εκείνη την αμόλυντη αγνότητα, καμία ηχώ της ζωής δεν ταράζει εκείνη την ιερή σιωπή. Μόνο το μοναδικό μεσογειακό βλέμμα της Ειρήνης, όπως το απαθανάτισε στον «Ζορμπά» του ο Μιχάλης Κακογιάννης.
Στην αρχαιότητα η Κόρινθος ίδρυσε 12 αποικίες μεταξύ των οποίων οι Συρακούσες.
Συρακούσες – Η αδελφοποίηση με την Κόρινθο, την Ελληνική πόλη από την οποία οι έποικοι Κορίνθιοι ίδρυσαν τις Συρακούσες το 734 π.Χ., ξεκίνησε το περασμένο καλοκαίρι σε νέα θεμέλια και με πιο εκτεταμένες και παγιωμένες σχέσεις. Το περιεχόμενο της νέας αυτής συνεργασίας υπογράφτηκε στο παλάτι Βερμέξιο από τους δημάρχους των δύο πόλεων: Φραντσέσκο Ιτάλια και Βασίλη Νανόπουλο, και ανακοινώθηκε στο Ελληνικό θέατρο μπροστά σε 4.οοο κόσμο.
Μια συμφωνία για πρωτοβουλίες που δεν θα έχουν μόνο ιστορικό-πολιτιστικό χαρακτήρα, αλλά θα αφορούν την οικονομία, τον τουρισμό, το σχολείο, το πανεπιστήμιο και τις τέχνες.
Η ιδέα για τη δημιουργία ενός διεθνούς φεστιβάλ αρχαίου δράματος για μαθητές και νέους με τη συμμετοχή σχολείων από τις πόλεις των 12 αποικιών που ίδρυσαν οι Κορίνθιοι, ήταν η πρώτη ιδέα που έγινε από όλους αποδεκτή ως ιδέα υλοποίησης της πρώτης δράσης της κοινής συμφωνίας των δύο Δημάρχων.
Η ίδρυση του φεστιβάλ γεννήθηκε από την επιθυμία να δοθεί ζωή σε ένα γεγονός που μπορεί να διατηρήσει «ζωντανή τη σχέση των 12 αποικιών στις νεότερες γενιές μέσω της προστασίας των θεμελιωδών αξιών του κλασικού πολιτισμού».
Έτσι, στις 5 και 6 Μαΐου 2023, οι μαθητές από τα σχολεία των αποικιών της Κορίνθου θα παρουσιάσουν για πρώτη φορά στο Θέατρο «Ειρήνη Παπά» ένα γεγονός με στόχο να επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο ώστε ν΄ αποτελεί το πιο σημαντικό ραντεβού των μαθητών με υψηλή εκπαιδευτική και κοινωνική αξία.
Το Διεθνές Νεανικό Φεστιβάλ σχεδιάζεται να καθιερωθεί ως το σημαντικότερο φεστιβάλ αρχαίου δράματος αφιερωμένο στις μελλοντικές γενιές, στην εθνική και διεθνή σκηνή. Κάθε χρόνο στο Θέατρο «Ειρήνη Παπά», παιδιά όλων των ηλικιών θα παρουσιάζουν εξαιρετικά πρωτότυπες ερμηνείες κλασικών ελληνικών κειμένων σε μια εκδήλωση που κάνει τη συμμετοχή και τη συνύπαρξη ένα από τα δυνατά σημεία της.
Στο διήμερο 5 και 6 Μαΐου 2023, οι μαθητές θα εναλλάσσονται μεταξύ των παραστάσεων, άλλοτε ως πρωταγωνιστές και άλλοτε ως θεατές σε έναν μοναδικό και σπάνιο συνδυασμό νεότητας και κλασικισμού.
Το «Διεθνές Νεανικό Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος Κορίνθου» γίνεται έτσι πρόσκληση, αλλά και και εγγυητής της συμμετοχής των μαθητών αλλά και των ευρωπαϊκών σχολείων.
Το φεστιβάλ γεμίζει ένα κενό προσφέροντας στην ελληνική τραγωδία και κωμωδία έναν χώρο πειραματισμού, ένα μόνιμο εργαστήριο, που είναι επίσης παρατηρητήριο συναισθημάτων και συγκρούσεων, εμπλουτισμένο με προτάσεις, παράλληλες εκδηλώσεις, μουσικές εκδηλώσεις, συναντήσεις και ευκαιρίες για όσμωση μεταξύ μαθητών.
Στο πλαίσιο του φεστιβάλ, την Κυριακή 7 Μαΐου 2023 οργανώνεται επιστημονική ημερίδα με τίτλο «Αρχαίο ελληνικό δράμα: συνεκτικός ιστός ανάμεσα στις μητροπόλεις και τις αποικίες», με τη συμμετοχή σημαντικών προσωπικοτήτων από την Ελλάδα και το εξωτερικό.
Η φροντίδα τη σύνθετης οργανωτικής μηχανής του Διεθνούς Φεστιβάλ Αρχαίου δράματος ανήκει στην Κορίνθια Εύη Κοκκίνου, Δικηγόρο και συνεργάτη του Δημάρχου Κορινθίων Βασίλη Νανόπουλου.
* Ο Θοδωρής Αγγελόπουλος είναι πρόεδρος των επιστημόνων ιταλικών πανεπιστημίων και πρώην δήμαρχος Αντιρρίου.