Μέσα από τις φωτογραφίες, το βρετανικό Μέσο θυμάται και παρουσιάζει γεγονότα από το 1973 έως σήμερα.
O Guardian φιλοξένησε ένα μεγάλο φωτογραφικό αφιέρωμα που το αφιερώνει στα «50 χρόνια της Ευρώπης» και μέσα σε αυτό συγκαταλέγει 2 φωτογραφίες-ορόσημο για την Ελλάδα. «Στις δεκαετίες που μεσολάβησαν, δικτατορίες έπεσαν και δημοκρατίες αναγεννήθηκαν. Τείχη έπεσαν, ομοσπονδίες διαλύθηκαν και ακολούθησαν αιματηροί πόλεμοι. Υπήρξαν πολλές κρίσεις: πολιτικές, οικονομικές, ανθρώπινες. Η Ευρώπη έχει γίνει μάρτυρας τρομοκρατικών φρικαλεοτήτων, ειρηνικών -και λιγότερο ειρηνικών- επαναστάσεων, φυσικών καταστροφών, μιας πανδημίας. Η ΕΕ αυξήθηκε σε 28 μέλη και στη συνέχεια έχασε ένα από αυτά. Πρωτοφανής αριθμός ανθρώπων διακινδύνευσε τη ζωή του για να φτάσει σε αυτήν», περιγράφει ο Guardian.
Η αρχή της ιστορίας που περιγράφει ο Guardian ξεκινάει με την αιματοβαμμένη εξέγερση των φοιτητών στο Πολυτεχνείο, στις 17 Νοεμβρίου 1973.
«Στις 3 τα ξημερώματα της 17ης Νοεμβρίου 1973, ένα τανκ έσπασε τις πύλες του Πολυτεχνείου Αθηνών, καθώς μονάδες της αστυνομίας και του στρατού κατέστειλαν βάναυσα μια φοιτητική εξέγερση που θα προμήνυε το τέλος της στρατιωτικής χούντας στην Ελλάδα. Το πόσοι ακριβώς έχασαν τη ζωή τους αμφισβητείται. Παρόλο που κανείς δεν έχασε τη ζωή του στην πανεπιστημιούπολη, οι αναφορές για τον αριθμό των πολιτών – συμπεριλαμβανομένων των μαθητών λυκείου – που σκοτώθηκαν κατά την επακόλουθη καταστολή έξω από αυτήν κυμαίνονται από 24 έως σχεδόν τριπλάσιους».
Η συγκλονιστική κραυγή της κυρίας Παναγιώτας
Η δεύτερη ελληνική φωτογραφία είναι από τις καταστροφικές φωτιές στην Εύβοια το καλοκαίρι του 2021. Πρωταγωνίστρια η κυρία Παναγιώτα η οποία κοιτάζει με απόγνωση την καταστροφή που συντελείται μπροστά της.
Το καρέ που τραβήχτηκε από τον Κωνσταντίνο Τσακαλίδη και δείχνει τον πόνο και την οδύνη των κατοίκων της Εύβοιας έκανε τον γύρο των διεθνών μέσων.
«Δεκάδες τεράστιες πυρκαγιές ξέσπασαν στην Ελλάδα το καλοκαίρι του 2021, σκοτώνοντας τρεις ανθρώπους, τραυματίζοντας τουλάχιστον 20 και καταστρέφοντας εκατοντάδες σπίτια εν μέσω ενός ιστορικού καύσωνα που κορυφώθηκε στις αρχές Αυγούστου, όταν στον Λαγκαδά, κοντά στη Θεσσαλονίκη, καταγράφηκαν 47,1 βαθμοί Κελσίου», αναφέρει ο Guardian.