Έναν χρόνο μετά το ξέσπασμα του Qatargate, Εύα Καϊλή και Φραντζέσκο Τζιόρτζι έχουν επιστρατεύσει όλα τα νομικά και μιντιακά όπλα τους, σύμφωνα με το Politico.
Ένα χρόνο μετά το μεγαλύτερο σκάνδαλο που τάραξε όσο ποτέ το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, δύο από τους πιο ψηλά στην υπόθεση ύποπτους στην έρευνα για διαφθορά εξαπέλυσαν μια ολοκληρωτική επίθεση για να καταρρίψουν τις κατηγορίες που τους βαραίνουν αλλά και την έρευνα της βελγικής δικαιοσύνης. Και μπορoύν κάλλιστα να τα καταφέρουν.
Σε συνεντεύξεις τους στα μέσα ενημέρωσης και στις καταθέσεις τους στο δικαστήριο, η Εύα Καϊλή, Ελληνίδα ευρωβουλευτής, και ο Φραντσέσκο Τζιόρτζι, ο σύντροφός της και πρώην βοηθός ευρωβουλευτή, κατηγορούν τους εισαγγελείς για κακή διαχείριση της έρευνας σχετικά με τους ισχυρισμούς ότι νομοθέτες και οι βοηθοί τους δέχτηκαν χρήματα από το Κατάρ, το Μαρόκο και τη Μαυριτανία για να επηρεάσουν τις αποφάσεις της Ε.Ε. υπέρ των χωρών αυτών.
Όπως γράφει το Politico, σε σημερινό του άρθρο, η Εύα Καϊλή, η οποία αρνείται οποιαδήποτε αδικοπραγία, υποστηρίζει ότι η δραστηριότητά της με το Κατάρ ήταν μέρος της δουλειάς της ως εκπρόσωπος της Ε.Ε. και ότι ο τρόπος με τον οποίο διενεργηθηκε η έρευνα εις βάρος της από τη βελγική δικαιοσύνη παραβίασε την ασυλία που απολαμβάνουν οι εν ενεργεία ευρωβουλευτές.
Οι δικηγόροι της υποστήριξαν ότι η μαρτυρία που δόθηκε από τον φερόμενο ως αρχηγό της επιχείρησης, Πιερ Αντόνιο Παντζέρι, ως μέρος μιας συμφωνίας με τους ανακριτές, δεν μπορεί να είναι αξιόπιστη, ενώ έχουν περιγράψει τη μεταχείρισή της κατά τη διάρκεια της αστυνομικής κράτησης ως «βασανιστήριο».
Ο Τζιόρτζι, ο οποίος έδωσε λεπτομέρειες για την επιχείρηση στην αστυνομία, ισχυρίστηκε ότι του απέσπασαν τις μαρτυρίες μετά από πίεση. «Ό,τι είχε δηλώσει ή έγραψε ο Τζιόρτζι κατά τη διάρκεια της κράτησής του ήταν υπό ακραία πίεση και ανησυχία σχετικά με το γεγονός ότι η κόρη του έμεινε χωρίς τους γονείς της», είπε ο δικηγόρος του Pierre Monville.
Το σκάνδαλο Qatargate όμως φαίνεται πως συνοδεύεται από ακόμα ένα hashtag: #BelgianGate.
Η Καϊλή αντιμετωπίζει προκαταρκτικές κατηγορίες για διαφθορά, ξέπλυμα μαύρου χρήματος και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση αφού η αστυνομία σταμάτησε τον πατέρα της τη στιγμή που μετέφερε μια βαλίτσα γεμάτη μετρητά από το διαμέρισμά της. Ο Giorgi, ο οποίος αντιμετωπίζει τις ίδιες κατηγορίες, αρχικά συνεργάστηκε με την αστυνομία, περιγράφοντας πώς αυτός και ο Panzeri χρησιμοποιούσαν χρήματα από ξένες χώρες για να επηρεάσουν αποφάσεις στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Δύο άλλοι βουλευτές, ο Marc Tarabella και ο Andrea Cozzolino, συνελήφθησαν επίσης και τους απαγγέλθηκαν κατηγορίες. Ωστόσο, αρνούνται τη συμμετοχή τους στην υπόθεση.
Τη στιγμή που η έρευνα φαίνεται να οδηγείται στα βράχια, οι νομοθέτες αντιμετωπίζουν την πραγματική προοπτική να φτάσουν στις ευρωεκλογές του επόμενου έτους, με την υπόθεση της διαφθοράς όχι απλώς να παραμένει άλυτη αλλά και να εκτροχιάζεται τελείως, γράφει το Politico.
«Το σκάνδαλο του Qatargate υπονόμευσε τη φήμη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στα μάτια πολλών πολιτών της ΕΕ», αναφέρει η Διαμεσολαβήτρια της ΕΕ Έμιλι Ο’Ράιλι σε πρόσφατη έκθεση σχετικά με τις ηθικές μεταρρυθμίσεις του Επιμελητηρίου μετά το σκάνδαλο.
«Ενόψει των ευρωεκλογών του επόμενου έτους, το Κοινοβούλιο πρέπει τώρα να δείξει ότι κάνει ό,τι περνά από το χέρι του για να προστατεύσει την ακεραιότητα και την αξιοπιστία του», πρόσθεσε.
Burnout
Η έρευνα για το Qatargate ξεκίνησε με την υποστήριξη των βελγικών μυστικών υπηρεσιών. Τώρα βασίζεται σε μια χούφτα αστυνομικούς που βρίσκονται στα πρόθυρα burnout.
Μόνο πέντε αστυνομικοί εργάζονται σε πλήρη απασχόληση στην υπόθεση, σύμφωνα με δύο άτομα που γνωρίζουν την έρευνα. Ο Michel Claise, ο ανακριτικός δικαστής που πρωτοστάτησε στην υπόθεση, παραιτήθηκε το περασμένο καλοκαίρι λόγω ανησυχιών για σύγκρουση συμφερόντων , παρόλο που αρνείται οποιαδήποτε αδικοπραγία.
Από την άλλη πλευρά της αντιπαράθεσης, ο Ελληνίδα ευρωβουλευτής έχει προσλάβει μερικούς από τους πιο δυνατούς συνηγόρους, συμπεριλαμβανομένου του Christophe Marchand, ο οποίος εκπροσωπούσε τον ιδρυτή του Wikileaks Julian Assange και τον Sven Mary, έναν δικηγόρο που υπερασπίστηκε πελάτες όπως ο Salah Abdeslam, ένας από τους τρομοκράτες που πραγματοποίησε τις επιθέσεις στο Παρίσι το 2015. Επίσης έχει προσλάβει σύμβουλο επικοινωνίας.
Οι δικηγόροι της Καϊλή υποστηρίζουν ότι υπέστη κακομεταχείριση κατά τη διάρκεια της κράτησής της. Φυλακίστηκε «εν ψυχρώ και της αρνήθηκαν μια δεύτερη κουβέρτα», είπε ένας από τους δικηγόρους της που εδρεύει στην Ελλάδα, ο Μιχάλης Δημητρακόπουλος .
Πρόσθεσε ότι το φως στο κελί της ήταν συνεχώς αναμμένο, εμποδίζοντάς την να κοιμηθεί και ότι δεν της επέτρεπαν να κάνει μπάνιο παρόλο που είχε έμμηνο ρύση. Αργότερα ρωτήθηκε αν θα υποβληθεί σε τεστ αλήθειας, μια σε μεγάλο βαθμό απαξιωμένη μορφή συλλογής αποδεικτικών στοιχείων, σύμφωνα με μια περίληψη των δηλώσεών της στην αστυνομία που είδε το POLITICO.
Οι δικηγόροι των υπόπτων στην υπόθεση έχουν επίσης επισημάνει ότι είναι πολύ ασυνήθιστο για έναν φερόμενο ως αρχηγό όπως ο Panzeri να του προσφέρεται συμφωνία προκειμένου να απαγγελθούν κατηγορίες εναντίον μελών κατώτερου επιπέδου μιας οργάνωσης και όχι το αντίστροφο.
Ο Μιχάλης Δημητρακόπουλος έχει σημειώσει ότι ο Παντζέρι και ο Τζιόρτζι κρατήθηκαν στο ίδιο κελί τις ημέρες μετά τη σύλληψή τους, σύμφωνα με επιστολή προς τον γενικό εισαγγελέα και τον ανακριτή που είδε το POLITICO. Αυτό θα μπορούσε να τους είχε επιτρέψει να συντονίσουν την άμυνά τους.
Αχαρτογράφητη περιοχή
Τον περασμένο Σεπτέμβριο, οι δικηγόροι της Καϊλή έθεσαν υπό αμφισβήτηση ολόκληρη την έρευνα, αφού υποστήριξαν ότι τα αποδεικτικά στοιχεία εναντίον της θα έπρεπε να κριθούν απαράδεκτα επειδή συγκεντρώθηκαν πριν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψηφίσει για την άρση της ασυλίας που απολάμβανε ως βουλευτής. Ένα βελγικό εφετείο αναμένεται να αποφανθεί για τις ενστάσεις της Εύας Καϊλή στα μέσα του επόμενου έτους, ωθώντας οποιαδήποτε δίκη προς το μέλλον.
«Εξερευνούμε μια αχαρτογράφητη περιοχή του νόμου εδώ», είπε ένα άτομο που είναι εξοικειωμένο με τη βελγική υπόθεση, το οποίο ζήτησε να κρατήσει την ανωνυμία του.
Ο ελιγμός αυτός έδωσε στους συνηγόρους υπεράσπισης πρόσβαση στους φακέλους της έρευνας, παρέχοντάς τους βασικά όπλα και πληροφορίες που τους επιτρέπουν να προλάβουν τις γραμμές επίθεσης.
Η Καϊλή έχει επίσης ζητήσει από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο να αποσαφηνίσει τους κανόνες σχετικά με τη βουλευτική της ασυλία και ζήτησε από το Κοινοβούλιο να επανεξετάσει τη μεταχείρισή της προς το πρόσωπό της κατά τις ημέρες πριν και μετά τη σύλληψή της.
Οι εισαγγελείς από πλευράς τους απαντούν ότι η ασυλία της Καϊλή δεν παραβιάστηκε επειδή πιάστηκε επ αυτοφώρο αφού έστειλε τον πατέρα της έξω από το διαμέρισμά της με μια βαλίτσα γεμάτη μετρητά, έναν ισχυρισμό που αναγνώρισε κατά τις πρώτες της καταθέσεις στην αστυνομία. «Η Εύα Καϊλή προσπάθησε να κρύψει και να μεταφέρει μετρητά», είπε η εισαγγελέας της υπόθεσης σε σημείωμα προς τους συνηγόρους υπεράσπισης.
Εν τω μεταξύ, οι βελγικές αρχές δεν μπόρεσαν να καταδιώξουν τους υπόπτους που κατηγορούν ότι ηγούνται της προσπάθειας διαφθοράς : ο Υπουργός Εργασίας του Κατάρ Ali Bin Samikh Al Marri, η βοηθός του Bettahar Boudjellal και ο πρεσβευτής του Μαρόκου στην Πολωνία, Abderrahim Atmoun, οι οποίοι πιστεύεται ότι παρέμειναν εκτός. της ΕΕ.
«Το σύστημα δικαιοσύνης στο Βέλγιο δεν έχει προχωρήσει αρκετά γρήγορα, μου φαίνεται, για να ξεκαθαρίσει την υπόθεση», είπε ο Νίκος Παπανδρέου, από το ΠΑΣΟΚ, σε μια συζήτηση στην ολομέλεια της Ευρωβουλής την Τετάρτη.
«Όσο οι δράστες δεν καλούνται στη δικαιοσύνη… δεν θα έχουμε σαφήνεια, δεν θα έχουμε κλείσιμο της υπόθεσης», πρόσθεσε.
Αρμόδιες αρχές
Το πρόβλημα στο οποίο βρίσκονται οι ερευνητές είναι άμεση συνέπεια της αδυναμίας των θεσμικών οργάνων της ΕΕ να «αυτοαστυνομηθούν», δήλωσε ο Αντουάν Vauchez, καθηγητής νομικής στο Γαλλικό Εθνικό Κέντρο Επιστημονικών Ερευνών (CNRS) που μελέτησε την απάντηση της ΕΕ στο σκάνδαλο.
Χωρίς εξουσίες έρευνας, το Κοινοβούλιο βασίζεται σε υπερβολικούς Βέλγους ανακριτές.
«Είναι σαν να μην είχε η ΕΕ κάποια συγκεκριμένη προστασία ή εργαλεία για να προστατεύσει τις δημόσιες αποφάσεις από τη διαφθορά», είπε ο Vauchez. «Η ιδέα ότι χρειαζόμαστε έναν εξωτερικό επόπτη δεοντολογίας με πραγματικές εξουσίες έρευνας και την ικανότητα επιβολής κυρώσεων, που θα αντικατοπτρίζουν μια αρκετά ισχυρή απάντηση στο πρόβλημα, δεν έχει ακόμη προσγειωθεί».
«Το κοινοβούλιο δεν μπορεί να διεξάγει εσωτερική έρευνα για πιθανές εγκληματικές δραστηριότητες ευρωβουλευτών ή υπαλλήλων του Κοινοβουλίου», είπε ένας εκπρόσωπος στο Politico. «Αλλά μπορεί να συνεργαστεί πλήρως και άμεσα με τις αρμόδιες αρχές».
Το Κατάρ και το Μαρόκο αρνήθηκαν ότι διέπραξαν αδικήματα στην υπόθεση και δεν απάντησαν σε αιτήματα για σχολιασμό. Οι δικηγόροι των Kαϊλή, Τζιόρτζι και Παντζέρι και η βελγική εισαγγελία αρνήθηκαν επίσης να σχολιάσουν.