Το Κέντρο έχει δεχτεί περισσότερα από 1.660 πουλιά φέτος
Σπουργίτια και πετροχελίδονα φτάνουν αθρόα σε ένα ελβετικό κέντρο περίθαλψης πουλιών, από ανθρώπους που τα μαζεύουν, καθώς οι υψηλές θερμοκρασίες προκαλούν στα πτηνά αφυδάτωση, με νεοσσούς ακόμη και να πηδούν από τις φωλιές τους σε μια απεγνωσμένη προσπάθεια φυγής από τον καύσωνα.
Το Ορνιθολογικό Κέντρο Αποκατάστασης στα περίχωρα της Γενεύης δεχόταν περίπου 30 πουλιά την ημέρα, πολλά με παθήσεις που σχετίζονται με τη ζέστη, ενώ οι θερμοκρασίες ξεπέρασαν τους 30 βαθμούς Κελσίου τον Ιούλιο στη χώρα.
Καθώς οι ακραίες θερμοκρασίες αναμένεται να επιμείνουν λόγω της κλιματικής αλλαγής, ο ορνιθολόγος Πατρίκ Ζακότ, ο οποίος ίδρυσε αυτή τη μη κερδοσκοπική οργάνωση το 1975, αναμένει περισσότερα πουλιά να έχουν ανάγκη περίθαλψης.
«Αυτό δεν είναι κάτι που αντιμετωπίσαμε στο παρελθόν», είπε, αναφερόμενος στα πολλά πουλιά που επηρεάστηκαν από τη ζέστη.
Πουλιά που φωλιάζουν σε κούφια μέρη, σε οτιδήποτε, από γείσους μέχρι γραμματοκιβώτια, είναι ιδιαίτερα ευάλωτα. Τα μέρη αναπαραγωγής τους -που σε πολλές περιπτώσεις περιβάλλονται από μεταλλικές κατασκευές- υπερθερμαίνονται, με αποτέλεσμα τα νεογνά να πηδούν από τις φωλιές και έτσι κάποιες φορές να πεθαίνουν.
«Τα πουλιά θα πηδήξουν μόνα τους έξω από τις φωλιές τους όταν δεν είναι καθόλου αρκετά μεγάλα για να εγκαταλείψουν τη φωλιά», τόνισε η βιολόγος Φάνι Γκονζάλες, ειδική στη διατήρηση της βιοποικιλότητας, η οποία εργάζεται στο Κέντρο.
«Θα πετάξουν λίγα μέτρα, θα φτάσουν στην εξίσου καυτή άσφαλτο και είναι εντελώς ανήμπορα εκεί».
Το Κέντρο, το οποίο έχει δεχτεί περισσότερα από 1.660 πουλιά φέτος, δέχθηκε μια ομάδα από νεογέννητα σπουργίτια, που βρέθηκαν στο έδαφος ψάχνοντας απεγνωσμένα για τροφή, με τα ράμφη τους ορθάνοιχτα και το σώμα τους να τρέμει.
Έξω από τις φωλιές τους, πτηνά όπως αυτά μπορεί να δεχθούν επίθεση ή να φαγωθούν από άλλα ζώα, να χτυπηθούν από οχήματα ή να καούν από την καυτή άσφαλτο.
Ο στόχος του Κέντρου, το οποίο δέχτηκε περισσότερα από 2.400 πουλιά το 2022, είναι να θεραπεύσει τα πουλιά έτσι ώστε να μπορούν να ζήσουν μια φυσιολογική ζωή στην άγρια φύση.
Ο Ζακότ είπε ότι η υπερβολική ζέστη έχει επηρεάσει τις πηγές τροφής, μετατρέποντας την αναζήτηση των πτηνών για τροφή σε μια απειλητική για την επιβίωσή τους δοκιμασία.
«Είναι αδύναμα και σε ορισμένες περιπτώσεις αφυδατωμένα», δήλωσε και συνέστησε στους ανθρώπους να αφήνουν ρηχά πιάτα με νερό στους κήπους τους για τα πουλιά.
«Πρέπει να πλένονται μόνα τους, αλλά και να πίνουν».
Οι υψηλές θερμοκρασίες έχουν επίσης έμμεσες συνέπειες, συμπεριλαμβανομένης της αύξησης του κινδύνου σε πουλιά να πλένονται ή να πίνουν νερό μολυσμένο από βακτήρια. Τα μεταναστευτικά τους μοτίβα έχουν επίσης διαταραχθεί.
«Υπάρχουν τόσα πολλά αρνητικά στοιχεία που συσσωρεύονται και η κατάσταση γίνεται πραγματικά πολύ καταστροφική», κατέληξε ο Ζακότ