Το ηλικίας 360 ετών Στέμμα του Αγίου Εδουάρδου τοποθετήθηκε στο κεφάλι του Κάρολου από τον Αρχιεπίσκοπο του Καντέρμπουρι.
Ο Αρχιεπίσκοπος του Καντέρμπουρι έστεψε τον βασιλιά Κάρολο σε μια τελετή σήμερα στο Λονδίνο, τοποθετώντας το ηλικίας 360 ετών Στέμμα του Αγίου Εδουάρδου στο κεφάλι του μονάρχη καθώς εκείνος καθόταν σε έναν θρόνο του 14ου αιώνα στο Αβαείο του Γουεστμίνστερ. Ο Κάρολος διαδέχθηκε τη μητέρα του βασίλισσα Ελισάβετ μετά τον θάνατό της τον περασμένο Σεπτέμβριο.
Στην ηλικία του άλλοι έχουν μπει προ πολλού στη σύνταξη, αλλά για τον Κάρολο ξεκινά στα 73 η αποστολή για την οποία προετοιμαζόταν, μια ολόκληρη ζωή: εκείνη του βασιλιά του Ηνωμένου Βασιλείου. Ο Βασιλιάς Κάρολος ορκίστηκε να κυβερνά τον λαό κάθε έθνους του οποίου ηγείται με βάση τους νόμους και τα ήθη του καθενός και με έλεος, να υπερασπίζεται τη θρησκεία της προτεσταντικής μεταρρύθμισης και την Εκκλησία της Αγγλίας. Λίγο αργότερα η Καμίλα, σύζυγος του Καρόλου Γ’, στέφθηκε βασίλισα, στο Αβαείο του Γουεστμίνστερ, λίγο μετά τη στέψη του μονάρχη.
Παρουσία περίπου 100 αρχηγών κρατών και άλλων αξιωματούχων, ο Κάρολος Γ’ στέφθηκε επισήμως βασιλιάς στο Αβαείο του Ουέστμινστερ, το οποίο έχει φιλοξενήσει όλες τις στέψεις από το 1066 όταν ενθρονίστηκε ο Γουλιέλμος Α’ της Αγγλίας μέχρι και σήμερα.
Ο σχεδιασμός της τελετής στέψης του βασιλιά Καρόλου Γ’ έγινε με τέτοιον τρόπο ώστε να συνδυάσει το παραδοσιακό τελετουργικό, που χρονολογείται εδώ και σχεδόν μια χιλιετία, με τον πολυπολιτισμικό και πολυθρησκευτικό χαρακτήρα της σύγχρονης Βρετανίας, όπως επισημαίνουν τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ. Η τελετή περιελάμβανε για πρώτη φορά τη συμμετοχή πνευματικών ηγετών από διαφορετικές θρησκείες με στόχο να αντανακλάται η ποικιλομορφία της σύγχρονης βρετανικής κοινωνίας.
Στη διάρκεια της τελετής ακούστηκαν βυζαντινοί, ορθόδοξοι ύμνοι. Συγκεκριμένα, ακούστηκε ο ψαλμός 71 του Δαυίδ, ως φόρος τιμής στην ελληνική καταγωγή του πατέρα του νέου βασιλιά, πρίγκιπα Φίλιππου.
Δυσαρέσκεια προκαλεί σε πολλούς Βρετανούς το εξωφρενικά υψηλό κόστος της τελετής στέψης του βασιλιά Καρόλου Γ’, που εκτιμάται ότι θα κυμανθεί μεταξύ 50 και 100 εκατομμυρίων λιρών – εν μέσω της χειρότερης κρίσης κόστους ζωής στο Ηνωμένο Βασίλειο εδώ και δεκαετίες. Όπως σημειώνει το CNBC, τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ δεν παρέχουν ακριβή αριθμό για το κόστος της στέψης, ούτε απάντησαν στο αίτημα του αμερικανικού δικτύου για σχολιασμό.
Η τελετή, όπως και οι περισσότερες δημόσιες εκδηλώσεις, χρηματοδοτείται από την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου και, τελικά, από τους Βρετανούς φορολογούμενους, με τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ συνεισφέρουν ένα ποσοστό, το οποίο ωστόσο δεν ανακοινώνεται.
Αυτό έχει δυσαρεστήσει την πλειοψηφία των Βρετανών, με το 51% να λέει ότι η στέψη δεν θα πρέπει να χρηματοδοτηθεί από την κυβέρνηση, σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση της YouGov. Βέβαια υπάρχουν και εκείνοι οι οποίοι υπολογίζουν ότι η στέψη του Καρόλου θα φέρει στα ταμεία της Βρετανίας περίπου 8 δισεκατομμύρια λίρες.