Ετοιμοι οι κάτοικοι στη Μεταμόρφωση, που ζητούν όμως να παραμείνουν στην κυριότητά τους και τα παλιά σπίτια, αλλά και να λαμβάνουν επιδότηση ενοικίου μέχρι την αποπεράτωση του νέου οικισμού. Διχασμένοι οι κάτοικοι στον Βλοχό, καθώς αρκετοί δεν επιθυμούν να εγκαταλείψουν περιουσίες χρόνων και γενεών
Εντός του Ιανουαρίου περιμένουν εξελίξεις σχετικά με τη μεταφορά των χωριών τους οι κάτοικοι της Μεταμόρφωσης και του Βλοχού στην Καρδίτσα, καθώς η καταστροφή από τις πλημμύρες του Daniel ήταν ολική και κρίνεται ασύμφορη η αποκατάσταση των οικισμών που βρίσκονται σε ιδιαίτερα επίφοβες θέσεις με χαμηλό υψόμετρο. Οι νέοι κοινοτάρχες και τα τοπικά συμβούλια των χωριών που υπάγονται διοικητικά στον Δήμο Παλαμά ετοιμάζονται να έχουν συναντήσεις με κυβερνητικούς παράγοντες, αρμόδια υπουργεία όπως το Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας και το Υποδομών, βάζοντας κόκκινες γραμμές: να μην απαλλοτριωθούν οι υφιστάμενες περιουσίες τους και να λαμβάνουν επίδομα ενοικίου για το άγνωστο, ακόμα, διάστημα που θα διαρκέσει η διαδικασία της μετεγκατάστασης.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της Εφημερίδας των Συντακτών, πριν από περίπου δύο μήνες οι κάτοικοι της Μεταμόρφωσης είχαν κάνει άτυπο δημοψήφισμα με τη μορφή υπεύθυνης δήλωσης για τη «μετακίνηση» του χωριού με όρους και προϋποθέσεις. Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά, η μετεγκατάσταση στη «Νέα Μεταμόρφωση» αναμένεται να χρηματοδοτηθεί και από ένας μέρος των 50 εκατομμυρίων ευρώ που έχει διαθέσει ο ΣΕΒ για τη Θεσσαλία. Στην έκταση που έχει επιλεγεί, η οποία ανήκει στον Δήμο Παλαμά, έχοντας υψομετρική διαφορά από την προηγούμενη θέση της Μεταμόρφωσης, που θα διασφαλίζει ότι ο νέος οικισμός δεν θα είναι τόσο ευάλωτος από τις πλημμύρες, αναμένεται να χτιστούν από 130 έως 160 νέα σπίτια, ανάλογα με το εάν θα ενταχθούν και οι δεύτερες κατοικίες. Τα νέα κτίρια αναμένεται να είναι υπερυψωμένα, πλήρως ενεργειακά και να πληρούν όλες τις σύγχρονες προδιαγραφές. Θα έχουν εμβαδό περίπου 100 τ.μ. έκαστο και θα κατασκευαστούν σε 4-5 διαφορετικά σχέδια ώστε να αποφευχθεί η πλήρης ομοιομορφία.
Μιλώντας στην «Εφ.Συν.», ο πρόεδρος της Μεταμόρφωσης, Πέτρος Κοντογιάννης, αναφέρεται σε μερικές εκατοντάδες κατοίκους που αυτή τη στιγμή είναι διασκορπισμένοι και ελπίζουν το έργο να προχωρήσει το γρηγορότερο, αναγνωρίζοντας ότι είναι ασύμφορο να επιστρέψουν στο χωριό τους που έχει υποστεί ξανά καταστροφικές πλημμύρες τη δεκαετία του 1950 και το 1994. «Αυτό που μας φοβίζει είναι ο χρόνος της υλοποίησης του έργου. Μπορεί να ολοκληρωθεί εάν το θέλουν [οι αρμόδιοι] μέσα και σε 2 ή 2,5 χρόνια, αλλά φοβόμαστε ότι μπορεί να κρατήσει και πολύ περισσότερο. Μέχρι τότε είμαστε διασκορπισμένοι και δεν μπορούμε να επενδύσουμε στο χωριό μας και να ξαναγυρίσουμε. Θέλουμε έγγραφη δέσμευση από την κυβέρνηση ότι τα σπίτια στη Μεταμόρφωση δεν θα απαλλοτριωθούν και θα μείνουν στην κυριότητά μας. Από τη στιγμή που θα χτιστούν τα νέα σπίτια δεν θα προβάλουμε αξιώσεις για άλλες αποζημιώσεις για τα παλιά σπίτια, αλλά θέλουμε να μείνουν στην κατοχή μας», αναφέρει ο κ. Κοντογιάννης, ζητώντας επίσης εγγυήσεις ότι οι κάτοικοι θα λαμβάνουν την επιδότηση ενοικίου έως ότου ολοκληρωθούν τα νέα τους σπίτια.
Οι κάτοικοι του Βλοχού παραμένουν περισσότερο διχασμένοι όσον αφορά το θέμα της μετεγκατάστασης, με αρκετούς να δηλώνουν υπέρ, όμως μια σοβαρή μειοψηφία διατηρεί επιφυλάξεις και δεν θέλει να εγκαταλείψει περιουσίες χρόνων και γενεών. Επικοινωνήσαμε με τον νέο πρόεδρο του Βλοχού, Βασίλη Καλογιάννη, που τηρεί στάση αναμονής έως ότου ενημερωθεί πλήρως η νέα δημοτική αρχή του Παλαμά για τις ακριβείς προϋποθέσεις της μετεγκατάστασης. «Εχουν γίνει υπεύθυνες δηλώσεις κατοίκων στον δήμο που ζητούν να ξεκινήσει η διαδικασία της μετεγκατάστασης, κάποιοι όμως κάτοικοι παραμένουν διστακτικοί και δεν θέλουν εύκολα να φύγουν από τα σπίτια τους. Μιλάμε για ανθρώπους που γίνονται στην ουσία κλιματικοί πρόσφυγες», αναφέρει στην «Εφ.Συν.» ο κ. Καλογιάννης.
Αξίζει, τέλος, να αναφέρουμε ότι στις 16 Δεκεμβρίου πραγματοποιήθηκε συνέλευση των κατοίκων του Κεραμιδίου Τρικάλων όπου απορρίφθηκε κάθε ενδεχόμενο μετεγκατάστασης του επίσης πολύπαθου και ολικά πλημμυρισμένου χωριού. Οι κάτοικοι ασκούν πίεση με στόχο να δημιουργηθούν υποδομές (όπως ενίσχυση αναχωμάτων κ.ά.) που θα προστατεύσουν τις περιουσίες τους από νέες πλημμύρες μέσα σε συνθήκες κλιματικής κρίσης.
Λέκκας: Εκτός από τη μετακίνηση οικισμών απαιτείται πλέγμα δράσεων
Σε δηλώσεις του ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμης Λέκκας, επιβεβαίωσε την απόφαση για τη μεταφορά της Μεταμόρφωσης με το θέμα να απασχολεί προσωπικά και τον πρωθυπουργό και ανθρώπους του στο Μαξίμου. «Περιμένουμε την έκθεση των Ολλανδών εμπειρογνώμων έτσι ώστε να δούμε τι βασικές ενέργειες μπορούν να γίνουν», τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Λέκκας αναφερόμενος στις 10 δράσεις για τη Θεσσαλία που είχε προτείνει σε συνέδριο της ΚΕΔΕ στα μέσα Δεκεμβρίου, όπως ανάλυση εκτίμησης κινδύνων στη Θεσσαλία (και για φαινόμενα όπως σεισμοί), ανάλυση τρωτότητας, δράσεις για το περιβάλλον, δράσεις για τις υποδομές και γενικότερα «ένα πλέγμα δράσεων για να μπορέσει η Θεσσαλία να επανέλθει στην προηγούμενη κατάσταση, που είναι πάρα πολύ δύσκολο, όπως και να μειωθούν οι επιπτώσεις από ενδεχόμενα μελλοντικά φαινόμενα»