Τι αναφέρεται σε ανακοίνωση της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Ξάνθης
Mία ακόμη εργαζόμενη στην Kαθαριότητα Δήμου τραυματίστηκε σε εργατικό ατύχημα.
Συγκεκριμένα, εργαζόμενη του Τμήματος Καθαριότητας του Δήμου Ξάνθης υπέστη ακρωτηριασμό του δαχτύλου της, την Παρασκευή 2 Ιουνίου, στη λήξη της βάρδιας.
Η «Λαϊκή Συσπείρωση» Ξάνθης ζητάει να διαλευκανθούν οι συνθήκες και να ληφθούν άμεσα μέτρα για την προστασία των εργαζόμενων:
«Τις τελευταίες μέρες συμβαίνουν σωρεία εργατικών ατυχημάτων σε όλη την Ελλάδα, άλλα θανατηφόρα και άλλα με σοβαρούς τραυματισμών εργαζομένων. Όπως στο Πέραμα, στην Σαντορίνη, στην Στυλίδα, ενώ ο κλάδος των ΟΤΑ είναι από αυτούς με το μεγαλύτερο ποσοστό εργατικών ατυχημάτων, με τελευταία το ατύχημα στον Δήμο Ηλιούπολης, αλλά και το σοβαρό εργατικό ατύχημα που έγινε στο τμήμα καθαριότητας του Δήμου Ξάνθης με το ακρωτηριασμό δακτύλου εργαζόμενου την Παρασκευή 2 Ιουνίου στην λήξη της βάρδιας. Τα τελευταία χρόνια, η κατάσταση με τους νεκρούς και τσακισμένους εργάτες στην καθαριότητα των δήμων είναι τραγική.
Αιτία είναι η εντατικοποίηση της εργασίας λόγω της έλλειψης προσωπικού, οι ελαστικές σχέσεις εργασίας, τα κακοσυντηρημένα παλιά μηχανήματα και οχήματα, τα λειψά έως ανύπαρκτα μέσα προστασίας, η εγκληματική αδιαφορία των υπευθύνων. Υπεύθυνες είναι οι πολιτικές όλων των κυβερνήσεων, της πλειοψηφίας των δημάρχων, και ενός συστήματος που βλέπει ως κόστος την υγιεινή και ασφάλειά των εργαζομένων, ως κόστος την ανανέωση μηχανημάτων και υποδομών και θυσιάζει τις ζωές και την υγεία των εργαζομένων.
Μπορεί σε ένα πρόσφατο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ξάνθης να εγκρίθηκε αγορά νέων απορριμματοφόρων και καλαθοφόρου οχήματος, αλλά τι γίνεται με τα παλιά οχήματα, όπως αυτό που έγινε η αιτία να γίνει το νέο ατύχημα;
Τίθενται σοβαρά ερωτήματα για το συμβάν εάν παρενέβη ο τεχνικός ασφαλείας του Δήμου Ξάνθης, εάν ενημερώθηκε και πως παρενέβη ο γιατρός Εργασίας, όπως επίσης εάν είναι επαρκής η εκπαίδευση των εργαζομένων για την αποφυγή αλλά και την αντιμετώπιση των εργατικών ατυχημάτων. Είναι αρνητικό που η νομοθεσία προβλέπει ο τεχνικός ασφαλείας και ο γιατρός εργασίας να είναι εξωτερικός συνεργάτης και να περνάει μόνο λίγες ώρες το μήνα σε κάθε δήμο.
Εκφράζουμε την αμέριστη συμπαράσταση στον εργαζόμενο και ευχόμαστε την γρήγορη ανάρρωσή του.
Παράλληλα απαιτούμε:
Την άμεση διαλεύκανση των συνθηκών του δυστυχήματος, να μην υπάρξει καμία συγκάλυψη.
Να καταλογιστούν οι ευθύνες και να αποκαλυφθούν οι ελλείψεις των μέτρων ασφάλειας.
Να γίνουν άμεσα όλοι οι αναγκαίοι έλεγχοι από τους αρμόδιους φορείς και να παρθούν από την Δημοτική αρχή όλα τα μέτρα που απαιτούνται για την προστασία της υγείας των εργαζομένων, της ασφάλειας των φορτηγών και του εξοπλισμού στο τμήμα καθαριότητας του Δήμου Ξάνθης. Να ελέγχονται τακτικά και να γίνεται έγκαιρα η επισκευή βλαβών και η περιοδική συντήρηση των οχημάτων. Να γίνει εκσυγχρονισμός των οχημάτων.
Προσλήψεις και σωστή διαχείριση του προσωπικού. Οι εργαζόμενοι να εκτελούν εργασίες σύμφωνα με τις δυνατότητες και δυνάμεις τους. Ταυτόχρονα απαιτείται συνεχή εκπαίδευση των εργαζομένων για την αποφυγή αλλά και αντιμετώπιση ατυχημάτων.
Να χορηγούνται έγκαιρα όλα τα ΜΑΠ στους δικαιούχους.
Ενίσχυση του ΣΕΠΕ και τακτικός έλεγχος σε κάθε χώρο δουλειάς.
Να ενισχυθεί το πλαίσιο για τον Τεχνικό Ασφαλείας και τον Γιατρό Εργασίας. Να απασχολούνται με μόνιμη και σταθερή εργασία στους Δήμους.
Να γίνουν μελέτες επαγγελματικού κινδύνου και επαγγελματικών ασθενειών».