Χρηματοδοτείται έργο που χρονολογείται πίσω στο 1950!
Υδρολογικά αυτόνομη θα είναι σε λίγο καιρό η Χασιά στον Δήμο Φυλής, με νερό προερχόμενο από τις πηγές της Πάρνηθας.
Το Ταμείο Ανάκαμψης έκανε δεκτό το αίτημα του Δήμου για να χρηματοδοτηθεί η ανακατασκευή ενός έργου στη Χασιά, που χρονολογείται πίσω στο 1950. Η ολοκλήρωση της ανακατασκευής και εκσυγχρονισμού του, θα καταστήσει τη Χασιά υδρολογικά αυτόνομη, αποκλειστικά με την αξιοποίηση των πηγών της Πάρνηθας.
Το έργο που εγκρίθηκε για χρηματοδότηση έχει τίτλο «Ενίσχυση υδροδότησης δημοτικής ενότητας Φυλής μέσω υδραγωγείου Πάρνηθας του Δήμου Φυλής», που στοχεύει στην κάλυψη όλης της κατανάλωσης της Φυλής σε νερό. Το έργο εντάχθηκε στο Ταμείο Ανάκαμψης την Παρασκευή 19 Μαΐου 2023 και έχει προϋπολογισμό 1,16 εκατ. ευρώ πλέον ΦΠΑ.
Η μελέτη προβλέπει αντικατάσταση και επισκευή των αγωγών που διέρχονται, σε μήκος, περίπου, δέκα χιλιομέτρων, από δύσβατα σημεία της Πάρνηθας, επισκευή των φρεατίων εκτόνωσης και κατασκευή νέων αντλιοστασίων. Προβλέπεται, επίσης, η κατασκευή νέας δεξαμενής στη θέση «Προφήτης Ηλίας» και τοποθετείται, σε όλο το μήκος του έργου, σύστημα ελέγχου διαρροών.
Το έργο θα αποφέρει, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της μελέτης, στη Δ.Ε. Φυλής περίπου 300.000 κυβικά μέτρα νερό το χρόνο, το οποίο θα διοχετεύεται, με φυσική ροή, από την Πάρνηθα. Η σημερινή κατανάλωση της Χασιάς ανέρχεται σε 150.000 κυβικά μέτρα το χρόνο.
Με την ολοκλήρωσή του αναμένεται να εξοικονομηθούν οι ποσότητες του νερού που σήμερα αγοράζει ο Δήμος από την ΕΥΔΑΠ και θα μηδενιστούν οι απώλειες νερού και το κόστος λειτουργίας του εξαιρετικά ενεργοβόρου αντλιοστασίου του Ζεφυρίου, από το οποίο προωθείται το νερό στη Φυλή.
«Υλοποιούμε, μέρα με τη μέρα, ένα καινοτόμο περιβαλλοντικό πρόγραμμα που εξασφαλίζει στον Δήμο μας το πολύτιμο δημόσιο αγαθό του νερού. Αυτό είναι πολύ σημαντικό, ιδιαίτερα σε μια εποχή, όπου και λόγω της κλιματικής αλλαγής, μπορεί να υπάρξει έλλειψη» δήλωσε ο δήμαρχος Φυλής, Χρήστος Παππούς.
Ο Δήμος Φυλής θα λάβει τα αναγκαία μέτρα, ώστε το νερό που θα παροχετεύεται να μην ξεπερνάει τα ενδεδειγμένα όρια, προκειμένου οι πηγές της Πάρνηθας να διατηρήσουν το δυναμικό τους, καθώς το πολύτιμο σε όλους νερό των πηγών διατηρεί σε ισορροπία την υγρασία του υπεδάφους του βουνού.