Πιλοτική δράση επανάχρησης και διάθεσης υλικών, προς όφελος οικονομικά ευάλωτων πολιτών, θα υλοποιηθεί στον Δήμο Ν.Φιλαδέλφειας-Ν.Χαλκηδόνας, με χρηματοδότηση από το ΠΕΠ «Αττική 2014-2020» και πόρους τού Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου (ΕΚΤ), μετά την υπογραφή σχετικού συμφώνου συνεργασίας από τον περιφερειάρχη Γιώργο Πατούλη και τον δήμαρχο Γιάννη Βούρο.
Στόχος του συμφώνου είναι η προώθηση της αποδοτικής χρήσης των πόρων μέσω της επανάχρησης, σε συνδυασμό με την κοινωνική ένταξη των ευάλωτων και ειδικών ομάδων του πληθυσμού (εργασιακή ένταξη, διάθεση υλικών στις εν λόγω ομάδες).
Στη συνέχεια η δράση θα επεκταθεί σε όλους τους Δήμους της Περιφέρειας, όπως προβλέπεται και από τον ΠΕΣΔΑ σχετικά με την ανάπτυξη κέντρων δημιουργικής επαναχρησιμοποίησης υλικών.
Σημειώνεται ότι το πρόγραμμα έχει αναπτυχθεί κατά τα πρότυπα μεγάλων ευρωπαϊκών περιφερειών, συνδυάζοντας την ορθολογική διαχείριση των πόρων και την κοινωνική ευαισθησία (μείωση ανεργίας, διάθεσή υλικών σε ευπαθείς και ευάλωτες ομάδες).
Ο δήμαρχος ευχαρίστησε την Περιφέρεια για τη χρηματοδότηση σημαντικών έργων στην περιοχή και εξέφρασε τη βεβαιότητα για την επιτυχία της δράσης και την άμεση υιοθέτηση της από τους άλλους δήμους.
Ο περιφερειάρχης επισήμανε: «Με την αξιοποίηση ειδικών χρηματοδοτικών εργαλείων ξεκινάμε μια πιλοτική δράση στήριξης της εργασίας ευάλωτων συμπολιτών μας. Η επανάχρηση υλικών πέρα από τα περιβαλλοντικά οφέλη έχει οικονομικά και κοινωνικά καθώς δημιουργεί θέσεις εργασίας και προσφέρει αγαθά σε πολίτες που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να τα αγοράσουν».
Βασικοί στόχοι της δράσεις, σημείωσε ο κ. Πατούλης, είναι η κοινωνική ένταξη των ευπαθών κοινωνικά ομάδων μέσω της εργασιακής απασχόλησης και η δωρεάν διάθεση των ειδών που θα συλλέγονται και θα βρίσκονται σε καλή κατάσταση στους ευάλωτους πολίτες του Δήμου. «Με συλλογικές δράσεις όπως η σημερινή, συμβάλλουμε στην προστασία του περιβάλλοντος και στέλνουμε μήνυμα προσφοράς και αλληλεγγύης στους ευάλωτους συμπολίτες μας» τόνισε.
Ειδικότερα, η δράση περιλαμβάνει τρεις διακριτές γραμμές επανάχρησης υλικών: ρουχισμού, ποδηλάτων και tablet. Εκτός από την αποσυμφόρηση του τοπικού συστήματος αποβλήτων και τη μείωση της επιβάρυνσης των φυσικών πόρων, έχει οικονομικά και κοινωνικά οφέλη, καθώς προβλέπει: Την απασχόληση ατόμων από ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, τη δωρεάν διάθεση των σε καλή κατάσταση ειδών που θα συλλεχθούν και την διοργάνωση δράσεων ενημέρωσης.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ