Με αναφορά στις ανυπολόγιστες για τον τουρισμό συνέπειες που υπέστη το Πήλιο και γενικότερα η Μαγνησία, σε μία σεζόν όπου οι κρατήσεις Σεπτεμβρίου-Οκτωβρίου βρίσκονταν στο απόγειο τους, απέστειλε σήμερα σχετική επιστολή προς την Υπουργό Τουρισμού, Όλγα Κεφαλογιάννη, κοινοποιώντας την ταυτόχρονα στον Υπουργό Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη, τον Υπουργό Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Κικίλια και στον Υπουργό Ανάπτυξης Κώστα Σκρέκα, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μαγνησίας, Αριστοτέλης Μπασδάνης.
Ο κ. Μπασδάνης, μεταξύ άλλων, ζητά ένα σχέδιο μέτρων ανακούφισης των επιχειρήσεων του τουρισμού της Μαγνησίας, με αναστολή των φορολογικών υποχρεώσεων τους, μεταφορά αξιογράφων έγγραφων και γραμματειών, ούτως ώστε να μπορέσουν να ανασάνουν και να επικεντρωθούν στην ανάταξη των επιχειρήσεων τους.
Παράλληλα, ζητείται το Πήλιο να λάβει μία ιδιαίτερη προβολή και καμπάνια τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό, ούτως ώστε να μπορέσει να επαναφέρει τους επισκέπτες, μόλις οι υποδομές μας είναι έτοιμες.
Πιο συγκεκριμένα, στην επιστολή αναφέρεται:
«Ο Νομός Μαγνησίας έχει πληγεί ανεπανόρθωτα από την καταιγίδα “Daniel”. Οι επιχειρήσεις-μέλη μας έχουν πληγεί ανεπανόρθωτα, τόσο από τις φυσικές καταστροφές όσο και προσωπικές για το καθένα.
Υπάρχουν σοβαρές ζημιές σε κρατικές υποδομές, όπως οδικό δίκτυο το οποίο σε πολλά σημεία έχει αποκοπεί σε πολύ γνωστά χωριά του Πηλίου, το δίκτυο ύδρευσης τόσο στο πολεοδομικό συγκρότημα του Βόλου, όσο και του Νοτίου Πηλίου, το οποίο καθιστούν την λειτουργία των επιχειρήσεων σχεδόν αδύνατον.
Για τον τουρισμό της περιοχής του Πηλίου ο Σεπτέμβριος είναι μήνας υψηλής ζήτησης, και είναι παραδοσιακά πλήρης. Πέραν των ζημιών που οι επιχειρήσεις μας έχουν υποστεί, υπάρχει μία τεράστια απώλεια εσόδων, λόγω των ακυρώσεων που λαμβάνουμε. Οι επιχειρήσεις μέλη μας βρίσκονται σε πολύ δυνητική θέση, λόγω του ότι δεν μπορούν να παρέχουν το επίπεδο υπηρεσιών και εμπειρίας το οποίο λάμβανε ο πελάτης στο Πήλιο, προγράμματα εναλλακτικών μορφών τουρισμού (trekking, walking κα), δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν δεδομένου ότι έχουν καταστραφεί τα μονοπάτια και η μορφολογία του βουνού, ενώ παράλληλα έχουν αποκοπεί χωριά και μικρότερα λιμάνια τα οποία και τροφοδοτούσαν με κόσμο το Πήλιο (Πλατανιάς, Κατηγιώργης). Οικισμοί, παραλίες και χωριά αγαπημένα για τους τουρίστες έχουν ή εξαφανιστεί ή αποκοπεί. Ένα από τα πιο γνωστά, η Μακρινίτσα, δεν έχει πρόσβαση σε μία περίοδο όπου αρχίζει η φθινοπωρινή – χειμερινή σαιζόν.
Η καταστροφή βρίσκει τη Μαγνησία σε μία πολύ κομβική στιγμή της σαιζόν. Μίας σαιζόν η οποία ήταν η πρώτη στην μετα – κορονοϊού εποχή και οι κρατήσεις του Σεπτεμβρίου-Οκτωβρίου βρίσκονταν στο απόγειο τους. Το χειρότερο όμως είναι ότι δεν υπάρχει σαφής εικόνα ως προς το πότε ο προορισμός θα μπορέσει να λειτουργήσει ξανά.
Για όλους τους παραπάνω λόγους ζητούμε ένα σχέδιο μέτρων ανακούφισης των επιχειρήσεων του τουρισμού της Μαγνησίας, με αναστολή των φορολογικών υποχρεώσεών τους, μεταφορά αξιογράφων έγγραφων και γραμματειών, ούτως ώστε να μπορέσουν να ανασάνουν και να επικεντρωθούν στην ανάταξη των επιχειρήσεων τους.
Παράλληλα, ζητούμε το Πήλιο να λάβει μία ιδιαίτερη προβολή και καμπάνια τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό, ούτως ώστε να μπορέσουμε να επαναφέρουμε τους επισκέπτες μας κοντά μας, μόλις οι υποδομές μας είναι έτοιμες».