'Ακυρη κατέστησε η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής την απόφαση της δημοτικής αρχής Κ. Μπακογιάννη να μην ασκήσει έφεση κατά πρωτόδικης δικαστικής απόφασης που δικαίωσε εργαζόμενους του Δήμου Αθηναίων
Η δημοτική αρχή Μπακογιάννη υποχρεώνεται από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής να ακολουθήσει τη «διάταξη Βορίδη» και να ασκήσει έφεση στην πρωτόδικη απόφαση που δικαίωσε 302 συμβασιούχους, παρότι έχει παραδεχτεί ότι οι εργαζόμενοι αυτοί συνδέονται με τον δήμο με σχέση εξαρτημένης εργασίας.
Η απόφαση που έλαβε προσφάτως η απερχόμενη δημοτική αρχή Αθηναίων υπέρ 302 «συμβασιούχων-covid» κρίθηκε από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση παράνομη και άρα χωρίς ισχύ, εξέλιξη που δρομολογεί αρνητικές συνέπειες για τη διατήρηση των εργαζομένων στις υπηρεσίες τους, αλλά πιθανόν και για τους αιρετούς.
Οπως έχει έγραψε η Εφημερίδα των Συντακτών η δημοτική αρχή του Μπακογιάννη με εισήγηση του ίδιου του δημάρχου αποφάσισε σε συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής να μην ασκήσει ένδικα μέσα κατά τις απόφασης του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών που αναγνώρισε ότι οι 302 συμβασιούχοι συνδέονται με σχέση εξαρτημένης εργασίας με τον Δήμο Αθηναίων και διέταξε τον δεύτερο να αποδεχτεί τις υπηρεσίες τους. Με την απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής ο δήμος ουσιαστικά επιχείρησε να αφήσει να τελεσιδικήσει η απόφαση του Πρωτοδικείου, κάτι που θα σήμαινε μονιμοποίηση των εργαζομένων. Ωστόσο, η περιβόητη «διάταξη Βορίδη» (νυν άρθρο 72, ν. 3852/2010) υποχρεώνει τους ΟΤΑ (Δήμους και Περιφέρειες) να εφεσιβάλουν κατά όποιων δικαστικών αποφάσεων είναι ευνοϊκές για εργαζόμενους (δεν ισχύει το ίδιο για διεκδικήσεις εργολάβων, υπενθυμίζεται…). Ως εκ τούτου, ο ελεγκτής της νομιμότητας των αποφάσεων των δήμων, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση, ακύρωσε την απόφαση της απερχόμενης δημοτικής αρχής Αθηναίων.
Τι μέλλει γενέσθαι επί των εξελίξεων; Ο Δήμος Αθηναίων υποχρεώνεται να ασκήσει έφεση εντός συγκεκριμένης προθεσμίας κατά της ευνοϊκής για τους εργαζόμενους πρωτόδικης απόφασης, ακόμη και εάν έχει παραδεχτεί (εν προκειμένω και με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου) ότι οι 302 συμβασιούχοι συνδέονται με τον ίδιο με σύμβαση εξαρτημένης εργασίας, σύμφωνα με πηγές της Αποκεντρωμένης Διοίκησης. Προσθέτουν, μάλιστα, ότι εάν δεν ασκηθεί έφεση, όπως απαιτεί η «διάταξη Βορίδη», εγείρεται ακόμη και ζήτημα πειθαρχικών ποινών. Η απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής είχε ληφθεί ομόφωνα από τον δήμαρχο (και πρόεδρο της Επιτροπής) και πέντε μέλη της παράταξής του.
Στελέχη της απερχόμενης δημοτικής αρχής από την πλευρά τους δηλώνουν ότι θα μελετήσουν άμεσα την απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης και θα εξετάσουν τι δυνατότητες αντίδρασης υπάρχουν. Υπογραμμίζουν σε κάθε περίπτωση ότι οι παραπάνω εργαζόμενοι είναι άκρως απαραίτητοι στις δημοτικές υπηρεσίες και αυτήν τη στιγμή παραμένουν στην εργασία τους.
Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, δεν είναι λίγοι οι δήμοι της Αττικής που έχουν πάρει αποφάσεις να μην ασκήσουν ένδικα μέσα κατά πρωτόδικων αποφάσεων ευνοϊκών για εργαζομένους τους. Υπενθυμίζεται ότι σε προηγούμενο διάστημα η ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Αγίου Δημητρίου να σεβαστεί δικαστικές αποφάσεις που δικαίωναν εργαζόμενους στον δήμο είχε ως αποτέλεσμα 27 δημοτικοί σύμβουλοι να καλούνται σε απολογία με την κατηγορία της «παράβασης καθήκοντος με δόλο».
Σε κάθε περίπτωση, όλες οι παραπάνω υποθέσεις αποδεικνύουν ότι η «διάταξη Βορίδη» δεν βρίσκει σύμφωνες ούτε δημοτικές αρχές που βρίσκονται πολύ κοντά στην κυβέρνηση, και λειτουργεί ξεκάθαρα σε βάρος των εργαζομένων αλλά και της Αυτοδιοίκησης.