Τριτοκοσμικές καταστάσεις εν έτει 2023
Θλιβερές καταστάσεις που μόνο στο 2023 και σε μια σύγχρονη κοινωνία δεν θα έπρεπε ν’ ανήκουν, βιώνουν οι κάτοικοι του μικρού νησιού της Κάστου, κοντά στον Μύτικα Αιτωλοακαρνανίας.
Και μπορεί οι ταξιδιωτικοί οδηγοί να παρουσιάζουν το νησί ως… κρυμμένο διαμάντι και ως «ησυχαστήριο», αγνοούν ωστόσο ή παραβλέπουν ότι η εικόνα πίσω από τη «βιτρίνα» μόνο ειδυλλιακή δεν είναι…
Όπως αναφέρουν κάτοικοι στο OPEN και την εκπομπή «Ώρα Ελλάδος», εδώ και πέντε μήνες ζουν, γνωρίζοντας πως δεν υπάρχει ούτε ένας γιατρός, ενώ δεκάδες ημέρες δεν έχουν ούτε νερό.
Ο κ. Γιώργος Τριλίβας, ειδικότερα, γνωστοποιεί πως από τις 7 Μαρτίου το νησί είναι χωρίς γιατρό, καθώς έφυγε ο προηγούμενος αγροτικός και «δυστυχώς δεν έχει αντικατασταθεί μέχρι σήμερα». Σύμφωνα με τον ίδιο, οι μόνιμοι κάτοικοι συνήθως είναι 30 με 35 τον χειμώνα, ωστόσο αυτός ο αριθμός μικραίνει συνεχώς.
Περιγράφοντας τα όσα βιώνουν, ο κ. Τριλίβας λέει: «Όλοι οι κάτοικοι είναι σε απόγνωση και ανασφάλεια και οργή, θεωρούν πως έχουν αφεθεί στη μοίρα τους. Είναι τραγικό και ανήκουστο το 2023 να είμαστε χωρίς γιατρό». Μάλιστα, πριν από λίγες ημέρες σημειώθηκε ατύχημα στο νησί και, όπως λέει ο ίδιος, «ευτυχώς υπήρχαν ταχύπλοα και εγώ με έναν φίλο τον μεταφέραμε σε διπλανό νησάκι».
Χαρακτηριστικές της κατάστασης είναι και οι ενδείξεις στις ταμπέλες στο ιατρείο: «Για τον απινιδωτή πάρτε τηλέφωνο στην ταβέρνα» γράφει η πρώτη, ενώ μία δεύτερη ενημερώνει πως «η θητεία του ιατρικού γιατρού ολοκληρώθηκε στις 6 Μαρτίου 2023».
«Από 6/3/2023 δεν υπάρχει εν ενεργεία αγροτικός ιατρός στην έδρα του Π.Ι. Καστού. Για συνταγογράφηση τηλεφωνείτε στο… Για εξέταση προσέλθετε στο Κ.Υ. Μύτικα» αναφέρεται σε άλλη. «Είναι τρομερό, είναι απίστευτο. Μας έχει κάνει ένας γιατρός μαθήματα, που έχει σπίτι εδώ, πάνω στον απινιδωτή» συμπληρώνει ο Γιώργος Τριλίβας, υπογραμμίζοντας πως φυσικά δεν είναι εύκολο για έναν πολίτη να χρησιμοποιήσει απινιδωτή, χωρίς να είναι γιατρός ή νοσηλευτής.
Εκτός του ντροπιαστικού συστήματος υγείας, προβλήματα υπάρχουν και στην υδροδότηση, καθώς στο νησί δεν υπάρχει νερό -με αποτέλεσμα η καθημερινότητα να είναι δύσκολη και οι τουρίστες να φεύγουν.
Είναι χρόνιο πρόβλημα, όμως «πάντα κάτι γινόταν και το ψιλοαντιμετωπίζαμε. Φέτος όμως η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο. Είμαστε περίπου 40 μέρες χωρίς νερό», λέει ο κ. Τριλίβας και προσθέτει πως «δωμάτια ενοικιαζόμενα κλείσανε, άλλοι έφεραν νερό με φέριμποτ και το χρυσοπλήρωσαν και οι στέρνες που έχουμε, αδειάζουνε».
«Δεν έγινε απολύτως καμία συντήρηση τους προηγούμενους μήνες» καταλήγει.