Αγανάκτηση για το νομοσχέδιο της κυβέρνησης
Σφοδρές αντιδράσεις και βάσιμους φόβους για μεγάλες ανατιμήσεις στο νερό προκαλεί το σχέδιο της κυβέρνησης για την κατάργηση των Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης Αποχέτευσης και την συγχώνευσή τους σε «μείζονες» ώστε μία επιχείρηση να καλύπτει μία περιφέρεια.
Η κυβέρνηση με το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος καταργεί τις Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης και αφαιρεί την αρμοδιότητα διαχείρισης του νερού (και της αποχέτευσης) από τους Δήμους για να το χαρίσει στα μεγάλα συμφέροντα και αυτά να κάνουν ό,τι έχουν κάνει με το ηλεκτρικό ρεύμα. Αυτό τονίζουν τα Σωματεία Εργαζομένων στις Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης και Αποχέτευσης σε πολλές Περιφέρειες της χώρας όπου εδώ και μέρες πραγματοποιούντια κατά τόπους κινητοποιήσεις με στάσεις εργασίας καλώντας τους εργαζόμενους σε γενικό ξεσηκωμό για την αποτροπή των κυβερνητικών σχεδίων.
Σε ό,τι αφορά τις νέες εταιρίες ύδρευσης θα είναι διαδημοτικές επιχειρήσεις, ειδικού κοινωφελούς και μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, όπως οι σημερινές ΔΕΥΑ. Θα διοικούνται από Συμβούλιο στρατηγικής και Εποπτείας με τους δήμους ως μέλη του, από 9μελή Εκτελεστική Επιτροπή και από Εκτελεστικό Διευθυντή που θα επιλεγεί με κριτήρια αγοράς.
Το Υπουργείο Περιβάλλοντος ισχυρίζεται ότι οι λιγότερες ΔΕΥΑ θα είναι ισχυρότερες, όμως όλοι βλέπουν στο βάθος της τεράστιας αυτής αλλαγής σχέδιο που αποσκοπεί στην εμπλοκή ιδιωτών.
Η αρχική πρόταση που παρουσιάστηκε στο Υπουργικό Συμβούλιο προβλέπει δεκατρείς μείζονες ΔΕΥΑ, μία σε κάθε γεωγραφική Περιφέρεια.
Στην περίπτωση της Ηπείρου για παράδειγνμα οι τέσσερις ΔΕΥΑ που λειτουργούν σήμερα σε Ιωάννινα, Άρτα, Πρέβεζα και Ηγουμενίτσα αναμένεται να συγχωνευθούν σε μία ενώ είναι άγνωστο προς το παρόν τι θα συμβεί με τους Συνδέσμους, όπως τον ΣΥΔΛΙ αλλά και τους αντίστοιχους των υπόλοιπων νομών της Ηπείρου.
Διοικήσεις και εργαζόμενοι των ΔΕΥΑ επισημαίνουν πως το κυβερνητικό σχέδιο θα φέρει μεγάλες αυξήσεις στα τιμολόγια ενώ τονίζουν ότι οι ρυθμίσεις του θα οδηγήσουν σε εργολαβίες για τα έργα από Ομίλους των μεγάλων αστικών κέντρων, προσθέτοντας ότι ο συνδυασμός αυτών των δύο θα οδηγήσει σε περαιτέρω εγκατάλειψη της ελληνικής περιφέρειας και οικονομικό μαρασμό.
Από την πλευρά της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στις ΔΕΥΑ επισημαίνει σε ανακοίνωσή της ότι η κυβέρνηση επιχειρεί μια μεταρρύθμιση, η οποία θα εξελιχθεί σε απορρύθμιση καταργώντας τις ΔΕΑ, οι οποίες παρέχουν νερό και υπηρεσίες αποχέτευσης σε 5 εκ πολίτες της περιφέρειας.
«Με νόμο πλέον και με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο ουσιαστικά δημιουργεί τις προϋποθέσεις ιδιωτικοποίησης και ξεπουλήματος των νερών και μάλιστα σε λίγους εκλεκτούς της. Όπως ακριβώς έκανε και με την ενέργεια στη χώρα μας, την οποία παρέδωσε σε πέντε παρόχους οι οποίοι κερδοσκοπούν ασύστολα σε βάρος του λαού και μάλιστα με τις ευλογίες της.
Το ελεγχόμενο διοικητικό συμβούλιο της εταιρίας που θα συσταθεί, θα κατευθύνει όλα τα έργα ύδρευσης αποχέτευσης βιολογικών καθαρισμών αξίας πολλών δις ευρώ από το νέο ΕΣΠΑ και το Ταμείο Ανάκαμψης, στις γνωστές μεγάλες εταιρίες με ΣΔΙΤ με συμβόλαια διαχείρισης των δικτύων από τις εταιρίες για τουλάχιστον τριάντα χρόνια», σημειώνουν.
Στόχος είναι το νομοσχέδιο να αναρτηθεί εντός του μήνα σε δημόσια διαβούλευση, η οποία, πάντως, εκτιμάται ότι θα είναι βραχεία καθώς στον προγραμματισμό του υπουργείου είναι η κατάθεση του στη Βουλή και η ψήφισή του εντός του Ιανουαρίου.