Η Περιφέρεια προτείνει κατασκευή 12 μονάδων - Θα υπερδιπλασιάσουν την σημερινή δυνατότητα απάντλησης - Θα επαναχρησιμοποιούνται σε σπασμένα αναχώματα
Τον υπερδιπλασιασμό της δυνατότητας απομάκρυνσης νερών από την λίμνη Κάρλα, με την χρήση 12 πλωτών μονάδων άντλησης και των αντίστοιχων σωληνώσεων, ώστε ταχύτερα να αποδοθούν στους ιδιοκτήτες τους οι καλλιεργήσιμες εκτάσεις, αλλά και οι στρατιωτικές εγκαταστάσεις του Στεφανοβίκειου, προωθεί η Περιφέρεια Θεσσαλίας με πρόταση που παρουσίασε ο Δημήτρης Κουρέτας στη Λάρισα και παραθέτει αναλυτικά το onlarissa.
Στόχος θα είναι η επιστροφή της περιοχής σε επίπεδο νερών αντίστοιχο με αυτό πριν τις πλημμύρες του περασμένου φθινοπώρου, ως το τέλος του 2024 ή το πολύ τις αρχές του 2025. «Θα κερδίσουμε έτσι μια καλλιεργητική περίοδο και αρκετά χρήματα. Όλο το κόστος θα είναι περίπου 25 εκατομμύρια ευρώ … Έχει φτάσει η ώρα να πάρουμε αποφάσεις, αν πραγματικά μας ενδιαφέρει να αποκτήσει ζωή η Κάρλα, για αυτό θα πρέπει να εξετάσουμε σοβαρά το ενδεχόμενο της αντλίας».
Σημειώνεται ότι με τις τρέχουσες εκτιμήσεις, μόνο με χρήση της σήραγγας από την Κάρλας προς τον Παγασητικό, χρειάζονται ως 24 μήνες για την απομάκρυνση του συνόλου των σωρρευμένων νερών.
Η πρόταση, που απαιτεί επενδύσεις της τάξης των 25 εκατ. ευρώ χωρίς να συνυπολογίζονται αλλαγές στις ενεργειακές υποδομές για την λειτουργία τους, ευελπιστεί να αποδόσει προς καλλιέργεια την περιοχή μία (ετήσια) περίοδο καλλιέργειας νωρίτερα και να κρατήσει στην περιοχή τουλάχιστον 800 στρατιωτικούς και μέλη των οικογενειών τους, που εμπλέκονται με την πλημμυρισμένη μέχρι σήμερα βάση της Αεροπορίας Στρατού (έδρα της 1ης Ταξιαρχίας). Σήμερα οι μονάδες έχουν μετεγκατασταθεί σε Γιαννιτσά και Μέγαρα.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν, σήμερα από την Λίμνη Κάρλα αντλούνται περίπου 750.000 κυβικά μέτρα ημερησίως, μέσω αγωγού που καταλήγει στον Παγασητικό Κόλπο.
Η πρόταση αν υλοποιηθεί θα προσέθετε άντληση περίπου 1.000.000 κυβικών μέτρων νερών, τα οποία θα κατευθύνονταν αρχικά στον Γκουσαμπασανιώτη και στην συνέχεια στον Πηνειό.
Ο κ. Κουρέτας εξάλλου προσέθεσε ότι η απόκτηση αυτών των υποδομών θα επιτρέπει να χρησιμοποιηθούν και στο μέλλον για την ταχύτερη αντιμετώπιση πλημμυρικών φαινομένων και στο μέλλον.