Ποια στοιχεία θα αναγράφονται
Στις 25 Σεπτεμβρίου αναμένεται να ξεκινήσει η έκδοση των νέων ψηφιακών ταυτοτήτων, ενώ σε τρία χρόνια από τώρα, τον Αύγουστο του 2026, δεν θα ισχύουν πλέον οι παλιές, όπως διευκρίνισε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Γιάννης Οικονόμου σε πρόσφατες δηλώσεις του. Η επίσημη παρουσίασή τους θα γίνει στη ΔΕΘ.
Οι νέες ψηφιακές ταυτότητες θα έχουν μέγεθος ανάλογο με εκείνο της πιστωτικής κάρτας, θα κοστίζουν 10 ευρώ και θα έχουν διάρκεια ισχύος 10 έτη. Σε αυτές θα αναγράφονται τα στοιχεία ταυτοποίησης, όπως ονοματεπώνυμο, ημερομηνία γέννησης, τόπος γέννησης, εθνικότητα, αριθμός ταυτότητας. Η έκδοσή τους θα γίνεται σε Αστυνομικά Τμήματα. Όλα τα προσωπικά δεδομένα θα είναι αποθηκευμένα σε ένα κεντρικό server που πρόσβαση θα έχουν μόνο οι Αρχές.
Στην εμπρόσθια όψη τους θα περιλαμβάνονται ο Αριθμός Ταυτότητας, η φωτογραφία, το επώνυμο, το όνομα, το φύλο, η ιθαγένεια, η ημερομηνία γέννησης, η ημερομηνία έκδοσης, η ημερομηνία λήξης, η αρχή έκδοσης, ο αριθμός πρόσβασης Κάρτας- CAN και η υπογραφή κατόχου.
Στην οπίσθια όψη θα περιλαμβάνονται το όνομα πατέρα, το όνομα μητέρας, ο τόπος γέννησης, η ομάδα αίματος και το ύψος, ενώ στο τέλος θα υπάρχει ζώνη μηχανικής αναγνώρισης
«Ούτε τσιπάκια, ούτε κάμερες, ούτε μικρόφωνα»
Όπως τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά το σημερινό Υπουργικό Συμβούλιο, οι νέες ταυτότητες δεν θα μπορούν να πλαστογραφηθούν και θα διευκολύνουν τις μετακινήσεις των πολιτών.
«Δημιουργούν νέες δυνατότητες, με συναλλαγές οι οποίες θα είναι πιο ασφαλείς, με έγγραφα τα οποία δεν μπορούν να πλαστογραφηθούν και να χρησιμοποιηθούν, εάν κλαπούν», είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Και, φυσικά, οι νέες ταυτότητες θα διευκολύνουν τις μετακινήσεις, καθώς αποτελούν μέρος ενός ενιαίου ευρωπαϊκού συστήματος ταυτοποίησης το οποίο θα γίνει υποχρεωτικό. Δεν θα μιλήσω εδώ αναλυτικά για τα fake news που διακινούν κάποιοι επιτήδειοι. Θεωρώ ότι είναι μια πολύ μικρή μειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας. Ούτε τσιπάκια έχουν οι ταυτότητες, ούτε κάμερες, μικρόφωνα ή διάφορα άλλα ευτράπελα τα οποία ακούγονται. Ας μη γίνουν οι πολίτες θύματα εμπαιγμού και κυρίως ας μη σπεύδουν να βγάλουν νέες ταυτότητες παλιού τύπου, καθώς αυτές σε λίγο δεν θα ισχύουν πια. Άρα τζάμπα μπαίνουν σε αυτή την ταλαιπωρία και επιβαρύνουν τα Αστυνομικά Τμήματα με μια πρόσθετη γραφειοκρατία».
Πώς θα εκδίδονται
Η διαδικασία έκδοσης των νέων ψηφιακών ταυτοτήτων προβλέπει τη λειτουργία πλατφόρμας, όπου ο πολίτης θα καταθέτει την αίτηση μέσω gov.gr σε 370 σημεία σε όλη την επικράτεια.
Ο πολίτης θα υποβάλλει αίτηση στην πλατφόρμα, ακολούθως θα έρχεται ειδοποίηση και θα ορίζεται ραντεβού στο Αστυνομικό Τμήμα για την έκδοση της νέας αστυνομικής ταυτότητας.
Στα αστυνομικά τμήματα θα υπάρχουν ειδικοί υπολογιστές, που θα μπορούν να λαμβάνουν βιομετρικά και ψηφιακά την υπογραφή του πολίτη στο tablet. Οι ταυτότητες θα πηγαίνουν στο ίδιο σύστημα που χρησιμοποιείται για την έκδοση διαβατηρίων και θα εκδίδονται κεντρικά. Θα αποστέλλεται στο ΑΤ με την ίδια διαδικασία ασφαλούς μεταφοράς.