Το Επιμελητήριο Ρεθύμνου εκφράζει τον προβληματισμό του για τον ολοένα και αυξανόμενο αριθμό πλειστηριασμών εις βάρος μελών του
Την ανάγκη άμεσης λήψης μέτρων για την προστασία από πλειστηριασμούς, προτείνει το Επιμελητήριο Ρεθύμνου δεδομένου ότι σε ένα επιχειρηματικό περιβάλλον που αλλάζει με μεγάλη ταχύτητα και μη έχοντας βγει οριστικά από τη κρίση, για τη διασφάλιση επιστροφής στη κανονικότητα, απαιτούνται επιπλέον μέτρα.
Σύμφωνα με τη διοίκηση του Επιμελητηρίου, τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια η επιχειρηματική κοινότητα βίωσε δύσκολες καταστάσεις που περιλάμβαναν, μεταξύ άλλων, τη διεθνή χρηματοπιστωτική κρίση, τρία μνημόνια, capital controls, μία πανδημία, ενεργειακή κρίση και μεγάλη αύξηση επιτοκίων. Όπως επισημαίνει: «Σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες, οι επαγγελματίες, με τεράστιο οικονομικό κόστος, έβαλαν πλάτη στα δύσκολα, συμβάλλοντας τόσο στη διάσωση των τραπεζών, όσο και στην έξοδο από τα μνημόνια και την πανδημία. Δυστυχώς οι τράπεζες, όχι μόνο δεν αναγνώρισαν τις θυσίες αυτές, αλλά, αντιθέτως, εκμεταλλευόμενοι τη δυσχερή οικονομική τους κατάσταση επιβουλεύονται ακόμη και τα ελάχιστα εκείνα περιουσιακά στοιχεία τα οποία διασφαλίζουν την επιβίωση τους. Τα οικονομικά μέτρα στήριξης, από τη μεριά της πολιτείας, κατά τη διάρκεια της πανδημίας, βοήθησαν τους επαγγελματίες».
Όμως, από πλευράς του επιμελητηρίου υπάρχει προβληματισμός για τον ολοένα και αυξανόμενο αριθμό πλειστηριασμών εις βάρος μελών του Επιμελητηρίου Ρεθύμνης. «Πλειστηριασμών, οι κανόνες των οποίων διέπονται από ένα αναχρονιστικό νομικό πλαίσιο, το οποίο δεν λαμβάνει καθόλου υπόψη του τις δύσκολες συνθήκες της δεκαπενταετούς κρίσης, κάτω από τις οποίες άσκησαν οι συγκεκριμένοι επαγγελματίες την επιχειρηματική τους δραστηριότητα» σημειώνεται. Οι διαφαινόμενες οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις, οδηγούν τον επίσημο συμβουλευτικό θεσμό του κράτους, που σύμφωνα με τη διοίκηση του είναι επιφορτισμένος με τη προστασία της επιχειρηματικότητας, το Επιμελητήριο Ρεθύμνης να προτείνει τα εξής: «α) προστασία της πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς, β) ρύθμιση των «κόκκινων δανείων» με βάση τα οικονομικά δεδομένα των δανειοληπτών, γ) ορισμός του νομικού πλαισίου εκείνου, το οποίο, αφενός, θα αποτρέπει την κακόβουλη αξιοποίηση των προστατευτικών μέτρων από συστηματικούς κακοπληρωτές και, αφετέρου, θα επιβάλει στις τράπεζες δίκαιους όρους και βιώσιμα επιτόκια».
Τα μέτρα αυτά υπάρχει η πεποίθηση ότι θα συμβάλουν στην οικονομική ανάπτυξη και τη κοινωνική πρόοδο, εκφράζοντας παράλληλα το κοινό περί δικαίου αίσθημα που πρέπει να κυριαρχεί σε κάθε σύγχρονο κράτος, επισημαίνει το Επιμελητήριο Ρεθύμνoυ και ζητάει την άμεση υλοποίησή τους.