Προαπαιτούμενα οι συνέργειες και τα ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά εργαλεία τόνισε ο Περιφερειάρχης κατά το συνέδριο του ΤΕΕ/ΤΑΚ
«Η Περιφέρεια Κρήτης στηρίζει την πράσινη μετάβαση και μπορεί να γίνει ενεργειακός κόμβος στη Μεσόγειο», δήλωσε ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης στο πλαίσιο συνεδρίου για την ενέργεια στην Κρήτη.
Ο Περιφερειάρχης Κρήτης υπογράμμισε πως βασική προϋπόθεση για να επιτευχθεί ο στόχος που έχει θέσει πολύ νωρίς η Περιφέρεια Κρήτης, είναι «η συνεργασία και συνέργεια των αρμόδιων υπουργείων, των τοπικών φορέων και μέσα από τις ευρωπαϊκές πολιτικές να βρεθούν οι χρηματοδοτήσεις για να μπορεί να γίνει η Κρήτη ενεργειακός κόμβος στη Μεσόγειο».
Το διήμερο συνέδριο στο Ηράκλειο με θέμα: «Υδρογονάνθρακες, πράσινη μετάβαση, υδρογόνο: Κρήτη, ενεργειακός κόμβος» και διοργανώνεται από το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας παράρτημα Ανατολικής Κρήτης με το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, τελεί υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Κρήτης, του Πολυτεχνείου Κρήτης και του Ινστιτούτου Τεχνολογίας και Έρευνας.
Στον χαιρετισμό του κατά την έναρξη του συνεδρίου ο Περιφερειάρχης Κρήτης σημείωσε πως η Περιφέρεια Κρήτης προωθεί τον κοινό στόχο μέσα από την υλοποίηση του περιφερειακού σχεδιασμού για την Προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή, ενώ με την υλοποίηση περιβαλλοντικών έργων βελτιώνει συνεχώς το ενεργειακό αποτύπωμα του νησιού. «Το συνέδριο αυτό αναδεικνύει τη δυναμική του νησιού. Τη δυνατότητά του να εξελιχθεί σε ενεργειακό κόμβο μέσα από τις έρευνες και την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων, μέσα από έργα υδρογόνου, αλλά και μέσα από διακρατικά και ευρωπαϊκά έργα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου από τη λεκάνη της Μεσογείου. Όλα αυτά καθιστούν το νησί μας σημαντικό παράγοντα στην επίτευξη των στόχων της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ενέργεια και το περιβάλλον», τόνισε χαρακτηριστικά ο Σταύρος Αρναουτάκης.
Ο Περιφερειάρχης Κρήτης τόνισε πως σε συνεργασία με τα ακαδημαϊκά και ερευνητικά ιδρύματα, με τα Επιμελητήρια και τους παραγωγικούς φορείς, προχωρείβήμα–βήμα η ενεργειακή μετάβαση μέσα από τον προσδιορισμό και την ιεράρχηση των απαραίτητων μέτρων και δράσεων προσαρμογής στις ανάγκες της εποχής, την ενδυνάμωση των δομών της Περιφέρειας που θα κληθούν να αντιμετωπίσουν το ζήτημα και την πορεία για τη μεταφορά σε μια οικονομία χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα εποχή, μέσω της προώθησης της καθαρής ενέργειας και των πράσινων επενδύσεων.