Οι φετινές πυρκαγιές επαναφέρουν και πάλι το θέμα για το ποιος έχει την ευθύνη
Στους δήμους που μοιράστηκαν περίπου 25 εκατομμύρια ευρώ για μέτρα πυροπροστασίας επιρρίπτει ευθύνες η κυβέρνηση για την σημερινή κατάσταση η οποία μέσω διαρροών επισημαίνει ότι ο κρατικός μηχανισμός κάνει το καλύτερο δυνατό για να ανταποκριθεί και να περιορίσει τις πυρκαγιές ενώ τονίζει ότι προτεραιότητα είναι η προστασία ανθρώπινης ζωής και μετά η προστασία των περιουσιών και του φυσικού περιβάλλοντος γι’αυτό άλλωστε με το παραμικρό στέλνεται το 112 που ειδοποιεί για εκκένωση.
Από την κυβέρνηση θεωρούν ότι είναι άμεμπτοι ευθυνών γιατί εφόσον μοίρασαν τόσα εκατομμύρια θα έπρεπε οι δήμοι να είναι πανέτοιμοι για την περίοδο αυτή. Μάλιστα όπως λένε το σύνολο της χρηματοδότησης ανέρχεται σε 25 εκ ευρώ, που είναι το μεγαλύτερο από κάθε άλλη φορά, για προληπτικά έργα στους Δήμους από τον μήνα Μάρτιο.
Όπως σημειώνουν στελέχη του κυβερνητικού επιτελείου «υπάρχουν Δήμοι που δεν ανταποκρίνονται στις υποχρεώσεις τους περί προληπτικών καθαρισμών και προστασίας των αρχαιολογικών χώρων. Επίσης, υπάρχει ζήτημα για τον τρόπο με τον οποίο οι Δήμοι αξιοποιούν τη χρηματοδότηση. Μεγάλο μέρος των οποίων κατευθύνεται σε προσλήψεις εποχικού προσωπικού χωρίς απτά αποτελέσματα, ενώ καθυστερήσεις εντοπίζονται και στην εκπόνηση ειδικών σχεδίων εκκένωσης από πλευράς τους».
Επίσης, από την κυβέρνηση σημειώνουν ότι υπάρχει αυξημένο επίπεδο ετοιμότητας της κρατικής μηχανής και ότι τα οχήματα στη διάθεση της πυρόσβεσης είναι 3.654 (από 3.410 που ήταν το 2022), ενώ τα εναέρια μέσα (Εθνικά και Μισθωμένα) ανέρχονται φέτος σε 89 και οι πυροσβέστες συνολικά σε 16.580. Αυξημένη – είναι και η δύναμη των εθελοντών (4.185 φέτος έναντι 3.410 το 2022), ενώ ο μηχανισμός ενισχύθηκε μέσω Prepositioning Program, στο οποίο συμμετέχουν έξι χώρες (Βουλγαρία, Ρουμανία, Γερμανία, Μάλτα, Γαλλία και Σλοβακία) για 2 μήνες (Ιούλιο και Αύγουστο).
Ωστόσο, η …θωράκιση αυτή για μια ακόμη φορά φαίνεται ότι παραπέμφθηκε στις ελληνικές καλένδες. Στο ίδιο έργο θεατές, για μια ακόμη φορά, οι κάτοικοι των περιοχών που βρέθηκαν στο έλεος της φωτιάς έκαναν λόγο για πυροσβεστικά οχήματα ή πτητικά μέσα που αργούσαν να φτάσουν στα πύρινα μέτωπα, ενώ, σε κάποιες περιπτώσεις, δεν είχαν καν νερό για να ρίξουν στις φλόγες -σύμφωνα, πάντα, με σχετικές καταγγελίες.
Μόλις στις 29 του περασμένου Μαρτίου, με Απόφαση χρηματοδότησης Δήμων για Πυροπροστασία του τότε αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών, Στέλιου Πέτσα, γινόταν γνωστό ότι συνολικό ποσό 23.140.000.00 ευρώ για την κάλυψη δράσεων πυροπροστασίας κατανέμεται από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους σε όλους τους δήμους της χώρας.
Στο ποσό αυτό, μάλιστα, ήρθε τις επόμενες ημέρες να προστεθεί και ένα ποσό ύψους 1,86 εκατ. ευρώ για τη χρηματοδότηση των Συνδέσμων Δήμων, ανεβάζοντας το συνολικό ποσό χρηματοδότησης κατά τη φετινή αντιπυρική περίοδο στα 25 εκατ. ευρώ.
Η κατανομή του ποσού στους Δήμους πραγματοποιείται βάσει κριτηρίων που συνδέονται με τον κίνδυνο πυρκαγιών, το ποσοστό δασοκάλυψης, δημογραφικά στοιχεία, καθώς και με περιοχές που εντάσσονται στο δίκτυο Natura 2000.
Πρόκειται για δράσεις που αφορούν, μεταξύ άλλων, σε:
- εκτέλεση εργασιών προληπτικού καθαρισμού, σε περιοχές ιδιαίτερης προστασίας εντός των διοικητικών ορίων των δήμων
- συντήρηση του δασικού οδικού δικτύου, σε συνεργασία με τις κατά τόπους Δασικές Υπηρεσίες
- υλοποίηση προληπτικών μέτρων για την αποφυγή πρόκλησης πυρκαγιών
- ενίσχυση εθελοντικών δράσεων
- θέματα προμήθειας εξοπλισμού
- μίσθωση οχημάτων/μηχανημάτων έργου.
Μάλιστα, το υπουργείο Εσωτερικών επισήμαινε τότε πως ενίσχυσε την Αυτοδιοίκηση «πολύ νωρίτερα και με πολύ περισσότερα χρήματα από κάθε άλλη χρονιά». Ως αναπληρωτής υπουργός, ο κ. Πέτσας δήλωνε σχετικά: «Η προστασία του δάσους, της ζωής και της περιουσίας των πολιτών περνά μέσα από την επαγρύπνηση όλων μας και κατά τη φετινή αντιπυρική περίοδο, εγκαίρως όπως και πέρυσι, με συνολική χρηματοδότηση ύψους 25 εκατ. ευρώ προς τους δήμους, καθώς και τους Συνδέσμους Δήμων της Αττικής. Κεντρική Διοίκηση και Τοπική Αυτοδιοίκηση με αμοιβαία εμπιστοσύνη, μεθοδικότητα, συνέπεια, σοβαρότητα, και σωστό σχεδιασμό, συμβάλλουν στη θωράκιση των οικοσυστημάτων και της Πολιτικής Προστασίας».