Σε έκτακτες ανακοινώσεις προέβησαν οι Δήμοι Πυλαίας Χορτιάτη και Θέρμης για την αρκούδα που εμφανίστηκε στην περιοχή, καλώντας τους κατοίκους να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί.
«Ο Δήμος Πυλαίας-Χορτιάτη σας ενημερώνει ότι σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων στην περιοχή της Δημοτικής Κοινότητας Χορτιάτη εμφανίστηκε μια αρκούδα που προέρχεται από τον Χολομώντα. Ο Δήμος με κατεπείγουσα έγγραφη ανακοίνωσή του ενημέρωσε ήδη τις αρμόδιες υπηρεσίες, το Δασαρχείο Θεσσαλονίκης, την Ελληνική Αστυνομία και τον Αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Οικονομίας να βρίσκονται στην περιοχή, να την επιτηρούν και να ενεργήσουν με κάθε τρόπο για τη στήριξη και απομάκρυνση του επικίνδυνου ζώου.
Συγκεκριμένα η αρκούδα εντοπίστηκε στις δύο παρακάτω περιοχές:
1. Αντιπυρική ζώνη κάτω από το ραντάρ στο μονοπάτι προς Κισσό
2. Στην περιοχή της οδού Μακεδονομάχων, στο ύψος του πάρκου της Αγίας Παρασκευής.
Παρακαλείσθε να είστε πολύ προσεκτικοί κατά τις μετακινήσεις σας και σε περίπτωση που αντιληφθείτε την εμφάνιση του επικίνδυνου ζώου να ενημερώσετε το Αστυνομικό Τμήμα Πυλαίας-Χορτιάτη όλο το 24ωρο.
Τους τελευταίους μήνες έχει διαπιστωθεί, κατόπιν καταγγελιών, η εμφάνιση αρκούδας σε περιοχές ευθύνης της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας Θράκης. Ειδικότερα, πολίτες κατήγγειλαν στο Δασαρχείο Κιλκίς ότι εμφανίστηκε αρκούδα με πιθανόν μικρό αρκουδάκι στην περιοχή του όρους Κρούσσια και πιο συγκεκριμένα πλησίον των οικισμών Θεοδωράκια, Άγιο Μάρκο, Άγιο Αντώνιο και πιθανόν στον οικισμό του Ισώματος. Παράλληλα διαπιστώθηκε η ύπαρξη αρκούδας στην ευρύτερη περιοχή του Παγγαίου όρους και ειδικότερα στις Τ.Κ. Αντιφιλίππων, Παλαιοχωρίου και του Οικισμού Χορτοκοπίου του Δήμου Παγγαίου Π.Ε. Καβάλας, η οποία διαβιεί στα δασικά οικοσυστήματα του όρους Παγγαίου ήδη από την άνοιξη του έτους 2020.
Από την πλευρά του, ο Δήμος θέρμης εφιστά την προσοχή των κατοίκων και συγκεκριμένα:
«Εφιστούμε την προσοχή των κατοίκων και όσων πολιτών δραστηριοποιούνται στις παραπάνω περιοχές και οικισμούς, καθώς και των μελισσοκόμων και των κτηνοτρόφων, ώστε να είναι προσεκτικοί και να λαμβάνουν προληπτικά μέτρα αποφυγής προσέγγισης του ζώου.
Προτείνονται οι ακόλουθοι τρόποι απομάκρυνσης της αρκούδας που αποτελούν γενικούς κανόνες προστασίας:
Κατά την άσκηση δραστηριοτήτων στην ύπαιθρο
Η αρκούδα δεν πρέπει να νοιώσει ότι απειλείται από τον άνθρωπο, η όρθια στάση της είναι συμπεριφορά ανίχνευσης ή και φόβου και όχι εκδήλωση επίθεσης.
Πρόκληση θορύβου (με κόρνες ή ντουντούκες γηπέδων με δυνατό και απότομο ήχο) ανά τακτά χρονικά διαστήματα.
Η συχνή αποκομιδή απορριμμάτων.
Η χρήση κλειστών κάδων.
Ο καθαρισμός υπολειμμάτων από περσινή σοδειά που μπορεί να υπάρχουν σε γειτονικά χωράφια.
Εάν βρεθείτε στο φυσικό της περιβάλλον
Διατηρήστε την ψυχραιμία σας.
Μην προσπαθήσετε να την απομακρύνετε με οποιονδήποτε τρόπο ή μέσο.
Μη φωνάξετε.
Μην κάνετε απότομες κινήσεις.
Μην κατευθυνθείτε προς το μέρος της αλλά μείνετε ακίνητοι ή κατευθυνθείτε αντίθετα με αργό βήμα.
Μην πλησιάζετε το ζώο προκειμένου να φωτογραφήσετε το ίδιο ή τα αρκουδάκια του.
Δημιουργήστε χώρο διαφυγής για την αρκούδα και μην της «κόψετε» το δρόμο, σε περίπτωση στενών χώρων.
Εάν συναντήσετε αρκούδα κατά την οδήγηση
Μειώστε άμεσα ταχύτητα.
Χρησιμοποιήστε τη μεγάλη σκάλα φώτων.
Κορνάρετε.
Ειδοποιείστε την τροχαία».