«Όποιος επιδιώκει να μην υπάρχει λύση, κάνει κακό στον τόπο του» τόνισε ο υπουργός Μετανάστευσης
Το Ε’ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας, με την υπ’ αριθμόν 1335/2023 απόφασή του, έκανε δεκτή την αίτηση της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου και ακύρωσε την αδειοδότηση του έργου κατασκευής Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης (Κ.Υ.Τ.) στην Πλάτη-Βάστρια της Λέσβου, για έλλειψη περιβαλλοντικής μελέτης.
Παράλληλα, ακύρωσε την έγκριση επέμβασης σε δασική έκταση 21.011 τ.μ., προκειμένου να κατασκευαστεί ο δρόμος πρόσβασης στη δομή.
Στο Κ.Υ.Τ. της περιοχής Πλάτη-Βάστρια Λέσβου είχε προγραμματιστεί να διαμένουν πολίτες τρίτων χωρών ή ανιθαγενείς, οι οποίοι έχουν εισέλθει στην ελληνική επικράτεια χωρίς τις νόμιμες διατυπώσεις, προκειμένου να υπαχθούν στις διαδικασίες υποδοχής και ταυτοποίησης, αλλά και για να υποβάλουν αίτημα διεθνούς προστασίας.
Από την πλευρά του, πάντως, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Δημήτρης Καιρίδης, σχολίασε ότι το ΣτΕ δεν ακυρώνει το έργο της κατασκευής της νέας δομής στη θέση Βάστρια, αλλά προσκαλεί την πολιτεία να προσκομίσει περιβαλλοντικούς όρους για κάποια παράπλευρα έργα, που ήδη η πολιτεία έχει κάνει και έχουν πάρει την έγκριση από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση.
Δεν πρέπει κάποιοι, σημείωσε ο κ. Καιρίδης, να χειροκροτούν και να επευφημούν τέτοιου τύπου μικροκομματικές και μικροπολιτικές σκοπιμότητες και κέρδη. Και συνέχισε: «Πρέπει να αποφασίσουμε, ή θα έχουμε μια σύγχρονη δομή, η οποία δεν θα δημιουργεί κανένα πρόβλημα στην τοπική κοινωνία, όπως είναι η «Βάστρια», η θέση της οποίας υποδείχθηκε από την ίδια την τοπική κοινωνία μετά από ενδελεχή διαβούλευση. Ή θα έχουμε λοιπόν νέες δομές με γενναία χρηματοδότηση από την ΕΕ, όπως έγινε στη Κω και τη Σάμο, ή θα έχουμε ανθρώπους στο δρόμο με όλα τα κοινωνικά προβλήματα που αυτή η κατάσταση δημιουργεί».
Επισήμανε, δε, ότι όποιος επιδιώκει να μην υπάρχει λύση, κάνει κακό στον τόπο του: «Παίζει το παιχνίδι δυνάμεων στη γείτονα χώρα, που ενδεχομένως θέλουν η Ελλάδα να ζήσει σκηνές του ’15 και σε μικρότερο βαθμό του ’19, δυνάμεων που επιθυμούν ενδεχομένως την κοινωνική αναστάτωση και την μπαχαλοποίηση».
Δικιά μας δουλειά είναι η Ελλάδα να έχει ένα ευρωπαϊκό πρόσωπο με αυξημένα ευρωπαϊκά κονδύλια και να προχωρήσει με σύστημα και συνεργασία με την τοπική κοινωνία, κατέληξε ο κ. Καιρίδης.