Μετά την κατακραυγή η δημοτική αρχή απέσυρε την επίμαχη πρόσκληση
Τον δικτάτορα Ιωάννη Μεταξά εξυμνεί η δημοτική αρχή Δάφνης – Υμηττού, αφού στην πρόσκληση που τύπωσε για τον εορτασμό της 28ης Οκτωβρίου είχε την φωτογραφία του δικτάτορα, τον οποίο χαρακτήρισε ως «Στρατιωτικό – Πολιτικό Ηγέτη – Άνθρωπο του Πνεύματος».
Με ανακοίνωσή της η δημοτική κίνηση “Πολίτες σε Κίνηση Δάφνης Υμηττού” αντέδρασε επισημαίνοντας:”Η πρόσκληση-πρόγραμμα του Δήμου Δάφνης Υμηττού για τον εορτασμό της 28ης Οκτωβρίου, φέρουσα στην πρώτη σελίδα αυτής τη φωτογραφία του Ιωάννη Μεταξά, με σύνθημα και υπογραφή του και αναφέροντάς τον ως “Στρατιωτικό – Πολιτικό Ηγέτη – Άνθρωπο του Πνεύματος”, αποτελεί πρόκληση για όσους έχουν επαφή με την ελληνική ιστορία και απόπειρα καπηλείας του ηρωισμού όσων πραγματικά τιμούμε με την εθνική μας επέτειο. Όσοι επέτρεψαν να κυκλοφορήσει αυτό το αίσχος, είτε είναι ανιστόρητοι, είτε είναι θαυμαστές δικτατόρων. Καλούμε τον Δήμαρχο, ο οποίος υπογράφει την πρόσκληση, να την αποσύρει αμέσως, ζητώντας, τουλάχιστον, μια δημόσια συγγνώμη”.
Αλλά και το παράρτημα Δάφνης – Υμηττού της ΠΕΑΕΑ – ΔΣΕ κατήγγειλε τη στάση της δημοτικής αρχής, σημειώνοντας: «Αποτελεί σκόπιμη αποσιώπηση πως το δικτατορικό καθεστώς της 4ης Αυγούστου μπήκε σε έναν πόλεμο εναντίον ομοϊδεατών του γιατί το επέβαλλαν τα γενικότερα συμφέροντα του κεφαλαίου που ήταν συνυφασμένα μ’ αυτά του αγγλικού ιμπεριαλισμού, ενάντια στο γερμανο-ιταλικό ιμπεριαλιστικό συνασπισμό. Το ”Όχι” του Μεταξά στους Ιταλούς δεν είχε καμία σχέση με το πραγματικό, ενθουσιώδες “Όχι” του ελληνικού λαού που έγραψε μία από τις ηρωικότερες σελίδες του στα βουνά της Πίνδου. Αποτελεί θράσος η Δημοτική Αρχή να υμνεί έναν στυγνό φασίστα που διέπραξε το αδιανόητο: με την έναρξη της τριπλής φασιστικής κατοχής της χώρας παρέδωσε χιλιάδες πραγματικούς πατριώτες πολιτικούς κρατούμενους που ζητούσαν να πολεμήσουν τον εισβολέα (μέλη του ΚΚΕ και όχι μόνο) στην Γκεστάπο. Πολλοί από αυτούς που δεν εκτελέστηκαν έζησαν τη φρικιαστική εμπειρία των στρατοπέδων συγκέντρωσης του Νταχάου, του Άουσβιτς, του Μαουτχάουζεν, ανάμεσα στους οποίους και ο τότε ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Νίκος Ζαχαριάδης.
Όσο όμως και να προσπαθούν να αποσιωπήσουν και να ξαναγράψουν την ιστορία ο λαός δεν ξεχνά πως στον αγώνα κατά του φασισμού από τη μια μεριά ήταν η πλειοψηφία του λαού, που αγωνίστηκε μέσα από τις γραμμές του ΚΚΕ, του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ, και από την άλλη ήταν η πλειονότητα της αστικής τάξης και οι πολιτικές της δυνάμεις, που είτε συνεργάστηκαν ανοιχτά με τον κατακτητή ως δοσίλογοι, ταγματασφαλίτες και μαυραγορίτες είτε διέφυγαν στο εξωτερικό αναμένοντας το τέλος του πολέμου.
Για αυτούς τους λόγους μόνο τυχαίο δεν είναι ότι στη χώρα μας εορτάζεται η έναρξη του πολέμου και όχι η απελευθέρωσή της, τον Οκτώβρη του 1944, ή η οριστική λήξη του πολέμου, την 9η Μάη 1945, με την αθάνατη εποποιία του Κόκκινου Στρατού και την άνευ όρων παράδοση των ναζί”.