Η άλυτη εξίσωση της διαχείρισης των αδέσποτων ζώων συντροφιάς από τους Δήμους.
Δυσεπίλυτα είναι τα προβλήματα σχεδών όλων των δήμων ως προς την διαχείριση των αδέσποτων ζώων συντροφιάς. Τρεις δήμαρχοι μίλησαν στην εφημερία ΝΕΑ και ανέφεραν τα προβλήματα τα οποία είναι σχεδόν κοινά για τους περισσότερους δήμους.
Ισίδωρος Μάδης, Δήμαρχος Παιανίας: Ο Δήμος Παιανίας έχει έκταση περίπου 50 τ.χλμ. αντιλαμβάνεστε οπότε ότι είναι αδύνατον να έχουμε ακριβή αριθμό αδέσποτών ζώων. Πόσο δε που σε καθημερινή βάση εντοπίζονται νέα ζώα που εγκαταλείπονται στην περιοχή μας ή σε κοντινές. Τα τελευταία 4 χρόνια περιθάλψαμε περίπου 1000 ζώα, το 40% γάτες.Στο ίδιο διάστημα δαπανήσαμε πόρους περίπου 600.000 ευρώ οπότε αντιλαμβάνεστε πως η επιδότηση που λαμβάνουμε είναι σταγόνα στον ωκεανό. Αντιλαμβάνομαι ότι κάποιος πρέπει να έχει την ευθύνη όμως δεν καταλαβαίνω γιατί αυτός θα πρέπει να είναι ο οικείος δήμος που επιβαρύνεται με μια ακόμα αρμοδιότητα δίχως να έχει τους πόρους, τεχνογνωσία αλλά και το εργατικό δυναμικό. Σίγουρα ο τελευταίος νόμος βελτίωσε την κατάσταση όμως απαιτείται είτε βελτίωση ώστε να ενισχυθούν οι ΟΤΑ είτε πλήρης αναθεώρηση. Το σημαντικότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε είναι εκείνο των ποινικών ευθυνών. Φανταστείτε πως αν εσείς εγκαταλείψετε ένα ζώο στον κάμπο το οποίο πιθανότατα θα καθυστερήσουμε να εντοπίσουμε και εκείνο επιτεθεί σε κάποιον, υπόλογος είναι ο αρμόδιος αντιδήμαρχος. Αυτό ξεπερνά τη λογική.
Γιώργος Παναγόπουλος, Δήμαρχος Σαλαμίνας: Ο Δήμος Σαλαμίνας έχει καταγεγραμμένα και σημασμένα περίπου 3.500 αδέσποτα. Παρά τις μεγάλες προσπάθειες της Δημοτικής Αρχής (στειρώσεις, εμβολιασμούς, σημάνσεις, ταΐστρες, έχει αγοράσει μέχρι και ασθενοφόρο ζώων) το πρόβλημα είναι τεράστιο.
Πολλά από τα αδέσποτα είναι ζώα που αφήνουν από όλη την Αττική στη Σαλαμίνα καθώς είναι αδύνατον για τα ζώα να γυρίσουν πίσω επειδή ακριβώς είναι νησί. Το τοπικό Λιμενικό Τμήμα λόγω υποστελέχωσης δεν βοηθά στον έλεγχο των πορθμείων. Πολλά από τα αδέσποτα είναι άρρωστα και χρήζουν νοσηλείας Δυστυχώς, όμως η χρηματοδότηση του Δήμου δεν επαρκεί για να καλύψει τις ανάγκες παρά τις προσπάθειές του Δήμου, των κτηνιάτρων του νησιού και των εθελοντών φιλόζωων. Σημαντικό πρόβλημα δε, είναι οι κακοποιήσεις των δεσποζόμενων ζώων, που καλείται καθημερινά να διαχειριστεί ο Δήμος μαζί με το Α.Τ Σαλαμινας και το φιλοζωικό σωματείο ΖΟΕΣ.
Κώστας Τζιούμης, Δήμαρχος Τρίπολης: Πρόσφατα εγκαινιάσαμε ένα υπερσύγχρονο καταφύγιο αδέσποτων ζώων συντροφιάς. Ωστόσο η κατάσταση στο Δήμο Τρίπολης αναφορικά με τα αδέσποτα είναι δύσκολη. Δεν είμαστε αστικός δήμος, αλλά δήμος εκατοντάδων τετραγωνικών χιλιομέτρων με συνέπεια ο έλεγχος να είναι αδύνατος. Υπάρχουν περιπτώσεις που δεσποζόμενα ζώα γεννούν ανεξέλεγκτα εκτός κέντρου με συνέπεια εκατοντάδες κουτάβια να ξεχύνονται στην φύση. Υπάρχει ελλιπής έλεγχος των Αρχών αναφορικά με τα δεσποζόμενα και τις γεννήσεις τους. Πλέον λαμβάνουμε χρήματα για την διαχείριση των αδέσποτων αλλά είναι πολύ λιγότερα από τις ανάγκες. Ο νόμος επιβάλλει να αφήνονται τα ζώα ελεύθερα στη φύση μετά τον εμβολιασμό τους, την στείρωση και το τσιπάρισμα και να ελευθερώνονται 150 μέτρα από πλατείες, σχολεία κτλ. Τα ζώα δεν είναι καρέκλες να μένουν στάσιμα. Εμείς κάνουμε όσα προβλέπει ο νόμος ωστόσο αν κάποιο ζώο για οποιοδήποτε λόγο επιτεθεί είμαστε υπόλογοι εμείς