Νερό, η επόμενη μεγάλη κρίση της Ευρώπης αλλά οι Βρυξέλλες περί άλλων τυρβάζουν.
Δεν είναι λίγοι εκείνοι που εκτιμούν ότι η επόμενη μεγάλη κρίση της Ευρώπης θα σχετίζεται με το νερό, ενώ ήδη δείχνει τα δόντια της σε δύο χώρες η απειλή της ξηρασίας και μάλιστα ενώ διανύουμε ακόμα τον Φεβρουάριο και απέχουμε μήνες από το καλοκαίρι.
Την ίδια ώρα, η Ευρωπαϊκή Ένωση αποδεικνύει -και σε αυτόν τον τομέα- το πόσο ανέτοιμη είναι να ανταποκριθεί έναντι της νέας μεγάλης απειλής στον ορίζοντα που πλέον φαίνεται πολύ ευδιάκριτα.
Συγκεκριμένα, όπως μεταδίδει το Politico, οι Βρυξέλλες «πάγωσαν» ένα σχέδιο για την ενίσχυση της ανθεκτικότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης έναντι της ξηρασίας και των πλημμυρών, ακριβώς την ώρα που χώρες του Νότου αντιμετωπίζουν λειψυδρία πριν καν μπει η άνοιξη.
Τι είχε ανακοινώσει η φον ντερ Λάιεν
Τον Σεπτέμβριο, η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ανακοίνωσε μια σχετική πρωτοβουλία για το νερό μεταξύ των προτεραιοτήτων πολιτικής για το υπόλοιπο της θητείας της, αλλά το στοιχείο εξαφανίστηκε από το τελευταίο ημερολόγιο της εκτελεστικής εξουσίας της ΕΕ, με ημερομηνία 12 Φεβρουαρίου.
«Προς το παρόν δεν έχω συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την ανθεκτικότητα στο νερό να ανακοινώσω», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Επιτροπής Adalbert Jahnz, προσθέτοντας ότι το χρονοδιάγραμμα είναι απλώς «ενδεικτικό».
Η Κομισιόν είχε προγραμματίσει να παρουσιάσει την πρωτοβουλία στις 12 Μαρτίου, μαζί με μια ευρύτερη δήλωση σχετικά με την «κλιματική ανθεκτικότητα», η οποία παραμένει στο ημερολόγιο.
Τα πρώτα σημάδια της νέας απειλής
Κι ενώ οι Βρυξέλλες «παγώνουν» την πρωτοβουλία, μεγάλα τμήματα της νότιας Ευρώπης βρίσκονται ήδη αντιμέτωπα με σοβαρή ξηρασία.
Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, η Καταλονία κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω ξηρασίας (ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ), ενώ την περασμένη εβδομάδα η Σικελία ανακοίνωσε «κατάσταση φυσικής καταστροφής» και οι δεξαμενές νερού της Σαρδηνίας στερεύουν.
Από τα τέλη Ιανουαρίου, το 17% της επικράτειας της ΕΕ αντιμετωπίζει συνθήκες ξηρασίας, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο Ξηρασίας.
Μόλις στις 24 Ιανουαρίου, ο Επίτροπος Περιβάλλοντος Virginijus Sinkevičius ανέβασε μια φωτογραφία στο Χ (πρώην Twitter) δίπλα στην Υπουργό Οικολογικής Μετάβασης της Ισπανίας, Teresa Ribera, με τη λεζάντα: «Ετοιμαζόμαστε για την ουσιαστική επερχόμενη πρωτοβουλία για την Ανθεκτικότητα του Νερού. Θα είναι ιδιαίτερα σημαντική για το μέλλον της Ισπανίας, καθώς η χώρα επηρεάζεται σοβαρά από την ξηρασία».
Η πρωτοβουλία δεν αποτελεί νομοθετική πρόταση, αλλά αναμενόταν να διατυπώσει ιδέες για το πώς να βελτιωθεί η ανθεκτικότητα του νερού σε εθνικό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο και να καθοδηγήσει το έργο της επόμενης σύνθεσης της Κομισιόν μετά τις ευρωεκλογές του Ιουνίου.
Εκτός από τη λειψυδρία, το σχέδιο είχε επίσης σκοπό να αντιμετωπίσει τον τρόπο καλύτερης διαχείρισης των πλημμυρών, όπως οι καταστροφικές πλημμύρες του περασμένου έτους στην Ελλάδα.
Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις εξέφρασαν την έκπληξή τους με την αναβολή του σχεδίου.
«Το γιατί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θέτει σε κίνδυνο κάτι τόσο σημαντικό ενόψει μιας κλιματικής έκτακτης ανάγκης είναι ακατανόητο», δήλωσε ο Sergiy Moroz, υπεύθυνος πολιτικής για το νερό και τη βιοποικιλότητα στο Ευρωπαϊκό Γραφείο Περιβάλλοντος.
«Είμαι απογοητευμένη που η Επιτροπή επί των ημερών της φον ντερ Λάιεν έλαβε την ανεύθυνη απόφαση να αναστείλει την πρωτοβουλία για το νερό όταν έντονες πλημμύρες και ξηρασία ήδη πνίγουν ή αποξηραίνουν τμήματα της Ευρώπης, με τεράστιο κόστος για τις κοινότητες, τους αγρότες, την προσφορά τροφίμων και τη φύση μας», δήλωσε η Claire Baffert, αξιωματούχος για την πολιτική υδάτων στο ευρωπαϊκό γραφείο της WWF.
Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, η Κομισιόν δεν ανέφερε κάποιον λόγο για την εξαφάνιση του σχεδίου για το νερό από το ημερολόγιό της.