Παρουσιάστηκε επίσημα χθες η διαδικτυακή εφαρμογή “Lifestyle Test”, σε εκδήλωση της Ε.Κ.ΠΟΙ.ΖΩ και του ερευνητικού κέντρου “Αθηνά” σε συνεργασία με την Ένωση Καταναλωτών Περιφέρειας Κρήτης, με τίτλο “Βρες τον περιβαλλοντικό σου αντίκτυπο και Δράσε”.
Πρόκειται για μια εφαρμογή και για κινητά τηλέφωνα, μέσω της οποίας ο χρήστης θα μπορεί να μετράει από τέσσερις κατευθύνσεις της ζωής του -τη διαμονή του, τη διατροφή, τη μετακίνηση και την κατανάλωση- πόσο επιβαρυντικά λειτουργεί για το περιβάλλον και τον πλανήτη, ενώ θα δέχεται και οδηγίες για το πώς μπορεί να περιορίσει το αποτύπωμά του.
Όπως είπε κατά την παρουσίαση η μηχανικός πληροφορικής και επιστημονική συνεργάτης του ερευνητικού κέντρου “Αθηνά”, Ελένη Πετρά, η εφαρμογή με την ονομασία «lifestyletest.eu» έχει ως στόχο να ευαισθητοποιήσει και να εμπνεύσει τους καταναλωτές σε έναν πιο θετικό, αειφόρο και υγιεινό τρόπο ζωής, βοηθώντας τους να μειώσουν τον περιβαλλοντικό τους αντίκτυπο και να συμβάλουν στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.
“Είναι κάτι που όλοι μας μπορούμε να κάνουμε για την κλιματική αλλαγή, αλλά επειδή δεν ξέρουμε πώς, το αφήνουμε για παράδειγμα στις κυβερνήσεις ή τους φορείς” ανέφερε ο ερευνητής της Ε.Κ.ΠΟΙ.ΖΩ Χαράλαμπος Φωκάς, ο οποίος σημείωσε ότι “αυτή η εφαρμογή, δίνει τη δυνατότητα να δει κανείς ποιο είναι το ατομικό του αποτύπωμα άνθρακα, με τον καθημερινό τρόπο ζωής του και τις συνήθειές του και να προτείνει εξατομικευμένες δράσεις για τη μείωσή του”.
Επιπρόσθετα, ο κ. Φωκάς εξήγησε ότι στόχος είναι, μέσα από αυτή την εφαρμογή “να δούμε πόσοι Έλληνες μπορούν να μειώσουν το κομμάτι της επιβάρυνσης, το βαθμό επιβάρυνσης που τους αντιστοιχεί και να προστατεύσουν το περιβάλλον”.
Η εφαρμογή στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος είναι διαθέσιμη σε οκτώ διαφορετικές χώρες της Ευρώπης και σε οκτώ διαφορετικές γλώσσες, ενώ θα ακολουθήσει και μια πανευρωπαϊκού επιπέδου εφαρμογή, που σχεδιάζεται, με στόχο 4.000.000 Ευρωπαίοι πολίτες να την δοκιμάσουν τουλάχιστον μία φορά και να προσπαθήσουν, μέσα από τις ερωτήσεις και τις οδηγίες που θα λαμβάνουν, να αλλάξουν τον τρόπο που σκέφτονται και εν τέλει να αλλάξουν τη ζωή τους.
Στην Ελλάδα, η εφαρμογή άτυπα έχει ξεκινήσει από τον περασμένο Ιούλιο, ωστόσο πλέον ξεκινάει και επίσημα, “με στόχο 525.000 Έλληνες και Ελληνίδες να τη δοκιμάσουν τουλάχιστον μία φορά και τουλάχιστον 10% αυτών, να την ξαναδοκιμάσουν και να δείξουν ότι έχουν αλλάξει τη ζωή τους”.