Τι ανέφερε ο πρωθυπουργός στην Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ
Με το βλέμμα στραμμένο στις πλημμύρες στη Θεσσαλία την οποία σάρωσε η φονική κακοκαιρία Daniel και τις καταστροφικές πυρκαγιές στον Έβρο, και «όπλα» της επιχειρηματολογίας του όσα συνέβησαν τους τελευταίους μήνες πέρα από την Ελλάδα σε Χαβάη, Λιβύη, Καναδά και Πακιστάν, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιδίωξε να αποδείξει αφενός ότι η κλιματική κρίση δεν αποτελεί πια έναν μακρινό εφιάλτη αλλά μια βίαιη πραγματικότητα η αντιμετώπιση της οποίας δεν επιτρέπει καθυστερήσεις και υπεκφυγές, αφετέρου ότι τα ακραία φυσικά φαινόμενα δεν αφορούν πλέον μόνο το Νότο και την Ευρώπη.
Παγκόσμια συμμαχία για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή
Ο ίδιος μίλησε για «χάσμα ανάμεσα στη ρητορική και την υλοποίηση της πολιτικής» των Ηνωμένων Εθνών, προτείνοντας τη δημιουργία μιας «παγκόσμιας συμμαχίας για την προσαρμογή», με στόχο την πρόσβαση σε νέα χρηματοδότηση για την προώθηση της προσαρμογής σε βραχύ χρονικό ορίζοντα και την επένδυση στην κοινή χρήση νέων τεχνολογιών για προηγμένη πρόγνωση και μοντέλα για μετεωρολογικά φαινόμενα, ώστε να καταστεί δυνατή η πρόβλεψη με μεγαλύτερη ακρίβεια (πώς θα εκδηλωθούν αυτά τα φαινόμενα, από πού προέρχονται οι πλημμύρες και πού εξαπλώνονται οι πυρκαγιές). Σημείωσε μάλιστα ότι θα επιδιώξει τη συγκρότηση αυτής της συμμαχίας στο πλαίσιο της επόμενης Συνόδου για το κλίμα (COP28) στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
Η «αποτυχία» της Ε.Ε. και τα «ψίχουλα» για την προσαρμογή
Σε συνέχεια των όσων είχε πει προσφάτως στην Πρόεδρο της Κομισιόν για την αναπροσαρμογή του Ταμείου Αλληλεγγύης της Ε.Ε, ώστε πέραν της αντιμετώπισης των μακροπρόθεσμων συνεπειών να προβλεφθούν περισσότερες δαπάνες για τη βραχυπρόθεσμη προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή, ο Πρωθυπουργός στηλίτευσε τη σημερινή στάση της Ευρώπης μιλώντας για «αποτυχία».
«Ξοδεύουμε “ψίχουλα” για την προσαρμογή και την παροχή έκτακτης βοήθειας. Έχουμε δύο ταμεία των οποίων οι πόροι έχουν εξαντληθεί. Αυτό πρέπει να αλλάξει», τόνισε. Προς επίτευξη αυτού του στόχου, τον οποίο έχει ανάγει σε προσωπικό στοίχημα, αποκάλυψε ότι με επιστολή του προς τις χώρες μέλη της ομάδας EU-Med9 πρότεινε να δράσουν «εκτός του μακροπρόθεσμου δημοσιονομικού πλαισίου της Ε.Ε και των κανόνων για τις κρατικές ενισχύσεις» και να ηγηθούν μιας προσπάθειας στην Ε.Ε για τον καθορισμό και την εφαρμογή ενός ολοκληρωμένου στρατηγικού σχεδίου, με τους κατάλληλους πόρους, το οποίο θα αντιμετωπίζει τις νέες προκλήσεις με τις οποίες βρισκόμαστε τώρα αντιμέτωποι.