Σε ανακοίνωσή της, η Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία Μαγνησίας αναφέρει ότι “η απερχόμενη περιφερειακή Αρχή του Κ. Αγοραστού και της Δωροθέας Κολυνδρίνη δεν κατάφερε να δώσει λύση στο πρόβλημα της αέριας ρύπανσης στην πόλη, παρά το γεγονός, ότι ξόδεψε πάνω από 300.000 ευρώ για μελέτη, που θα εντόπιζαν τους ρυπαντές, ενώ παραμένει ανεφάρμοστη η δημόσια δέσμευση, ότι θα τοποθετηθεί σύγχρονο δίκτυο μετρητών που θα είναι ικανό να μετρά όλους τους ρύπους που επιβάλλει η ευρωπαϊκή αλλά και η ελληνική νομοθεσία. Η απερχόμενη περιφερειακή αρχή Αγοραστού και Κολυνδρίνη απέτυχε παταγωδώς να δώσει λύση στο πρόβλημα της αέριας ρύπανσης που μαστίζει το Βόλο”.
Επιπλέον, τονίζει ότι “παρά το γεγονός ότι υποσχέθηκαν μετρήσεις για διοξίνες και βαρέα μέταλλα σε δημόσιους χώρους της πόλης και σε τακτά διαστήματα, καμμιά τέτοια προσπάθεια δεν ξεκίνησε ποτέ! Παρά το γεγονός ότι υπήρχε το νομικό πλαίσιο (ως το 2019 όταν το διέγραψε ο κ. Φάμελος) για δημιουργία Τοπικής Επιτροπής Ελέγχου για τις βαριές βιομηχανίες που ρυπαίνουν, όπως η ΑΓΕΤ, καμμιά τέτοια πρωτοβουλία δεν πήρε ποτέ για την δημιουργία της! Σήμερα το πρόβλημα της καύσης σκουπιδιών μέσα στον αστικό ιστό παραμένει και υπάρχει ορατός κίνδυνος να δημιουργηθεί νέα μονάδα καύσης πλαστικών αποβλήτων. Η μονάδα αυτή παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, θα γίνει μέρος της αλυσίδας που προκύπτει μετά την δημιουργία του εργοστασίου σκουπιδιών και την παραγωγή RDF που επιδιώκει με πείσμα ο Δήμαρχος του Βόλου κ. Μπέος.
Η νέα περιφερειακή αρχή με τον κο Κουρέτα, πιστεύουμε, ότι θα υλοποιήσει κατά προτεραιότητα όσα οφείλονται στην πόλη μας.
Α. Όσο δεν μετρούνται οι εκπομπές ρύπων από το φουγάρο της ΑΓΕΤ και επί του εδάφους, κατά τρόπο αξιόπιστο, καμμιά επιτροπή ειδικών και καμιά μελέτη δεν θα λύσει το πρόβλημα.
Β. Αξιόπιστος τρόπος ελέγχου προϋποθέτει ανεξάρτητη Επιτροπή Ελέγχου με συμμετοχή και της Τοπικής Κοινωνίας.
Γ. Αν δεν μετρηθούν οι διοξίνες και τα βαριά μέταλλα σε βάθος χρόνου από μια τέτοια Επιτροπή, η πόλη μας θα «αιμορραγεί» όπως συμβαίνει στη Λωζάνη.
Δ. Αν δεν μπει φρένο στην προσπάθεια της ΑΓΕΤ να μετατραπεί σε «ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΜΕΜΟΝΩΜΕΝΗΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΜΟΝΑΔΑΣ», η βαριά και ρυπογόνος αυτή βιομηχανία δεν θα απομακρυνθεί ποτέ από τον αστικό ιστό και δεν θα υλοποιηθεί ποτέ η ανάπτυξη της πόλης σύμφωνα με το ΓΕΝΙΚΟ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ.
Η ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ καλωσορίζει τη νέα Περιφερειακή Αρχή προσβλέποντας σε γόνιμη και παραγωγική συνεργασία που θα λύσει τα προαναφερθέντα προβλήματα αλλά και άλλα καυτά προβλήματα της περιοχής μας.
Με την αξιοποίηση των τοπικών επιστημονικών φορέων και των εθελοντικών διεκδικητικών κινημάτων πολιτών που διακρίνονται με το κύρος και τη δράση τους σε όλη την Ελλάδα”.