Η κλιματική αλλαγή δρα ως πολλαπλασιαστής απειλών, εντοπίζοντας τις υπάρχουσες αδικίες και ενισχύοντάς τες. Οι γυναίκες και τα κορίτσια ήδη αντιμετωπίζουν τις ανισότητες μεταξύ των φύλων, αλλά όταν οι ακραίες καιρικές συνθήκες καταστρέφουν μια κοινότητα, ο ΟΗΕ διαπίστωσε ότι οι ανισότητες επιδεινώνονται: Η βία μεταξύ συντρόφων αυξάνεται, τα κορίτσια απομακρύνονται από το σχολείο, οι κόρες παντρεύονται νωρίς και οι γυναίκες και τα κορίτσια που αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο σεξουαλικής εκμετάλλευσης και εμπορίας.
“Όταν εξετάζουμε ποιος πλήττεται χειρότερα, ποιος βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της κλιματικής κρίσης, είναι κυρίως οι γυναίκες – γυναίκες σε φτωχές και ευάλωτες χώρες” δήλωσε στο CNN ο Selwin Hart, ειδικός σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για τη δράση για το κλίμα και τη δίκαιη μετάβαση. “Και δυστυχώς, οι πολιτικές ή οι στρατηγικές μας δεν είναι πραγματικά προσανατολισμένες στην αντιμετώπιση αυτής της πρόκλησης”.
Σύμφωνα με τη UNICEF, περισσότερα από 10 εκατομμύρια παιδιά ηλικίας 5 έως 14 ετών απουσιάζουν από τις σχολικές αίθουσες σε ολόκληρη τη Νιγηρία. Για τα κορίτσια, τα στατιστικά στοιχεία είναι ακόμη πιο ζοφερά: Στις πολιτείες στα βορειοανατολικά και βορειοδυτικά της χώρας, λιγότερα από τα μισά πηγαίνουν σχολείο.
Αυτή η εκπαιδευτική κρίση είναι αποτέλεσμα ενός πλέγματος παραγόντων, όπως η φτώχεια, η γεωγραφία και οι διακρίσεις λόγω φύλου, προσθέτει η υπηρεσία του ΟΗΕ. Όμως, στο πλαίσιο αυτών των επιμέρους παραγόντων υπάρχει το ευρύτερο πλαίσιο της κλιματικής κρίσης.
Η Νιγηρία γίνεται όλο και πιο ζεστή και ξηρή και τα ακραία καιρικά φαινόμενα, όπως οι ξαφνικές πλημμύρες και οι κατολισθήσεις, γίνονται όλο και πιο έντονα και πιο συχνά. Οι κλιματικές καταστροφές μπορούν να καταστήσουν τα σχολεία απρόσιτα και τις αίθουσες διδασκαλίας μη ασφαλείς. Οι κοινότητες που αγωνίζονται να αντιμετωπίσουν τα ακραία καιρικά φαινόμενα στρέφονται μερικές φορές στα παιδιά τους για να βοηθήσουν ή για να κερδίσουν επιπλέον χρήματα για να στηρίξουν την οικογένεια. Και τα κορίτσια, των οποίων η φοίτηση στο σχολείο ήδη αποθαρρύνεται σε ορισμένες κοινότητες, συχνά πλήττονται περισσότερο.
Για κάθε επιπλέον έτος που το μέσο κορίτσι παρακολουθεί το σχολείο, η ανθεκτικότητα της χώρας του στις κλιματικές καταστροφές αναμένεται να βελτιωθεί κατά 3,2 μονάδες σε έναν δείκτη που μετρά την ευπάθεια σε καταστροφές που σχετίζονται με το κλίμα, σύμφωνα με εκτιμήσεις του Ινστιτούτου Brookings.
Υπάρχουν προσπάθειες για τη στήριξη της εκπαίδευσης των κοριτσιών και τον εξοπλισμό τους με τους πόρους που θα τους επιτρέψουν να αντιμετωπίσουν τις ταχείες κλιματικές αλλαγές. Το Κέντρο για την Εκπαίδευση των Κοριτσιών στην πόλη Ζάρια της βόρειας Νιγηρίας εκτελεί προγράμματα που βοηθούν τα κορίτσια να παραμείνουν στο σχολείο και προσφέρει εκπαίδευση για το πώς να αντιμετωπίζουν τις επιπτώσεις των ακραίων καιρικών συνθηκών.
“Θεωρώ ότι όταν παρέχουμε στα κορίτσια εκπαίδευση σχετικά με την κλιματική αλλαγή, πώς να την μετριάσουμε, θα βοηθήσει τα κορίτσια σε μεγάλο βαθμό στο πώς να στηρίξουν τον εαυτό τους σε περιόδους δυσκολιών και θα τα βοηθήσει ακόμη και να προετοιμαστούν γι’ αυτό” δήλωσε η Habiba Mohammed, διευθύντρια του Κέντρου για την Εκπαίδευση των Κοριτσιών.
Εμπορία ανθρώπων στις Φιλιππίνες
Ένας από τους πιο ολέθριους τρόπους, με τους οποίους η κλιματική κρίση μπορεί να επιδεινώσει την ανισότητα των φύλων, είναι η αύξηση του κινδύνου σεξουαλικής κακοποίησης και εμπορίας ανθρώπων.
Η κλιματική κρίση καταστρέφει τα μέσα διαβίωσης, ρίχνει τους ανθρώπους στη φτώχεια, τους αναγκάζει να απομακρυνθούν από τα σπίτια και τις κοινότητές τους -και για τις γυναίκες και τα κορίτσια, επιδεινώνει την ευπάθειά τους στη σεξουαλική εκμετάλλευση, σύμφωνα με έκθεση του 2022 του Γραφείου του ΟΗΕ για τα Ναρκωτικά και το Έγκλημα. Οι κακοποιοί και οι διακινητές είναι πιο ικανοί να στοχοποιήσουν γυναίκες και κορίτσια που βρίσκονται σε άγνωστες πόλεις ή αναγκάζονται σε πυκνοκατοικημένους καταυλισμούς και καταφύγια, γεμάτα με αγνώστους.
Στις Φιλιππίνες, ο ΟΗΕ διαπίστωσε ότι η εμπορία ανθρώπων αυξήθηκε μετά τον τυφώνα Χαϊγιάν το 2013, ο οποίος σκότωσε περισσότερους από 6.000 ανθρώπους και εκτόπισε 4,4 εκατομμύρια.
Οι επιστήμονες του κλίματος αναμένουν ότι η συχνότητα των ισχυρότερων τυφώνων και τυφώνων θα αυξηθεί σημαντικά τις επόμενες δεκαετίες, υπερδιπλασιαζόμενη έως το 2050 σε όλες σχεδόν τις περιοχές του κόσμου.
Στις Φιλιππίνες υπάρχουν πολυάριθμες οργανώσεις που προσπαθούν να τερματίσουν την εμπορία ανθρώπων. Το Ίδρυμα People’s Recovery Empowerment Development Assistance (PREDA) βοηθά στην απελευθέρωση γυναικών και κοριτσιών από οίκους ανοχής και σωματέμπορους και παρέχει καταφύγιο για τους επιζώντες.
Υγεία των μητέρων στο Πακιστάν
Οι έγκυες γυναίκες είναι ιδιαίτερα ευάλωτες στην κλιματική αλλαγή -ιδίως στην ακραία ζέστη. Ολοένα και περισσότερα στοιχεία αποκαλύπτουν συνδέσεις μεταξύ των κυμάτων καύσωνα και μιας σειράς προβλημάτων υγείας της μητέρας, συμπεριλαμβανομένων των πρόωρων γεννήσεων, των νεκρών γεννήσεων και του χαμηλού βάρους γέννησης.
Για κάθε έναν βαθμό Κελσίου αύξησης της θερμοκρασίας, ο αριθμός των θνησιγενών γεννήσεων και των πρόωρων τοκετών αυξάνεται κατά περίπου 5%, σύμφωνα με ανάλυση 70 μελετών που δημοσιεύθηκε από το British Medical Journal το 2020.
Στην επαρχία Sindh στο νοτιοανατολικό Πακιστάν βρίσκεται η Jacobabad, μία από τις πιο θερμές πόλεις της Γης. Το 2022, ένα ακραίο κύμα καύσωνα στην επαρχία είδε τις θερμοκρασίες να ξεπερνούν τους 50 βαθμούς Κελσίου (122 Φαρενάιτ). Γυναίκες στη Sindh που ήταν έγκυες κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου δήλωσαν σε ερευνητές της μη κερδοσκοπικής οργάνωσης για την υγεία της μητέρας White Ribbon Alliance ότι αντιμετώπισαν μυριάδες προβλήματα υγείας, όπως λιποθυμίες, αδιαθεσία, απώλεια όρεξης και αφυδάτωση, σύμφωνα με έκθεση που δημοσιεύθηκε φέτος.
Πολλές δεν είχαν άλλη επιλογή από το να συνεχίσουν να εργάζονται και συχνά έξω, με μικρή ανάπαυλα από τις καυτές θερμοκρασίες, οι οποίες επιβάρυναν περαιτέρω το σώμα τους.
Ακόμη και μετά τη γέννα, ορισμένες γυναίκες ανέφεραν προβλήματα θηλασμού στη ζέστη και ανησυχίες για την υγεία του νεογέννητου στα αποπνικτικά σπίτια χωρίς ανεμιστήρες ή άλλο τρόπο για να διατηρηθεί η δροσιά. Οι γυναίκες ζήτησαν καλύτερη οικονομική υποστήριξη και πρόσβαση σε ηλιακούς συλλέκτες για την τροφοδοσία ανεμιστήρων.