Νέες έρευνες αποκαλύπτουν τις εξωπραγματικές σεξουαλικές τελετουργίες του ζωικού βασιλείου στην ξηρά, στη θάλασσα και στον αέρα.
«Τα ζώα παίρνουν περίεργες πόζες», τραγούδησε κάποτε ο Πρινς στο «When Doves Cry», και οι έρευνες τον επιβεβαιώνουν. Μια επιστημονική μελέτη που δημοσιεύθηκε την περασμένη εβδομάδα, περιγράφει λεπτομερώς πώς οι τρανονυχτερίδες ζευγαρώνουν χωρίς διείσδυση σε μια ολλανδική εκκλησία. Πρόκειται για την πρώτη καταγεγραμμένη απόδειξη ότι υπάρχει θηλαστικό που ζευγαρώνει με αυτόν τον τρόπο.
Όπως σημειώνει ο Guardian σε σχετικό του αφιέρωμα, είναι χαρακτηριστικό των ανθρώπων να φανταζόμαστε ότι έχουμε το μονοπώλιο στις εφευρετικές μεθόδους σεξουαλικής συνεύρεσης. Αλλά μια ματιά στη θάλασσα αρκεί για να μας αλλάξει γνώμη. Τα κητώδη είναι ιδιαίτερα δημιουργικά όσον αφορά το σεξ: το γεγονός ότι έχουν μεγάλους εγκεφάλους και εξειδικευμένες τακτικές αναζήτησης τροφής, σημαίνει ότι πρέπει να βρουν κάτι να κάνουν με τον ελεύθερο χρόνο τους.
Δελφίνια και φάλαινες
Τα δελφίνια, για παράδειγμα, ζευγαρώνουν έως και τρεις φορές μέσα σε πέντε λεπτά με μεγάλη ταχύτητα καθώς κολυμπούν μαζί, συχνά σε μεγάλους αριθμούς – ένα είδος μαζικού οργίου εν κινήσει. Τα δελφίνια φαίνεται να είναι εθισμένα στα σεξουαλικά παιχνίδια, και τα αρσενικά έχουν παρατηρηθεί να εισάγουν τα πέη τους σε οπές καρχαριών, στο κενό μεταξύ του σώματος και του κελύφους χελωνών, ακόμη και σε νεκρά ψάρια. Οι μεγαλύτεροι κητοειδείς συγγενείς τους είναι εξίσου περιπετειώδεις.
Οι μεγάλες φάλαινες τους είδους Eubalaena στον βόρειο Ατλαντικό – ογκώδη ζώα, μήκους 18 μέτρων, που απειλούνται με εξαφάνιση – επιδίδονται σε ερωτικά παιχνίδια για τρεις ή περισσότερες ώρες. Μάλιστα έρχονται σε ρηχά νερά για να το κάνουν αυτό, όπου κυλιόνται η μία πάνω στην άλλη στα γλιστερά μαύρα σώματά τους –μια επίδειξη που στον παρατηρητή μοιάζει αρκετά ειδυλλιακή μέχρι να συνειδητοποιήσει ότι, αποφασισμένα όπως είναι να μεταδώσουν τα γονίδιά τους, δύο αρσενικά μπορούν να εισέλθουν ταυτόχρονα σε ένα θηλυκό. Οι αρσενικές φάλαινες του είδους Eubalaena διαθέτουν τους μεγαλύτερους όρχεις, που ζυγίζουν σχεδόν έναν τόνο, από κάθε άλλο ζώο στη Γη –τα πέη τους έχουν μήκος έως και τρία μέτρα.
Τα κητώδη, όπως και τα πρωτεύοντα θηλαστικά, θολώνουν τα όρια μεταξύ του τι είναι σεξουαλικό, αναπαραγωγικό, πολιτιστικό ή κοινωνικό – όπως και οι άνθρωποι, διαχωρίζουν το σεξ και την αναπαραγωγή. Οι πίθηκοι μπονόμπο, για παράδειγμα, χρησιμοποιούν τη σεξουαλική επαφή για να εκτονώσουν τις κοινωνικές εντάσεις. Εκφράζουν επίσης την ομοφυλοφιλία τους εύκολα και συχνά όπως και οι φάλαινες.
Χταπόδια και σουπιές
Το ρευστό, παραδείσιο, αλλόκοτο περιβάλλον της θάλασσας φαίνεται να επιτρέπει μετασχηματισμούς του φύλου και του γένους. Είναι ο αρχέγονος τόπος από τον οποίο προήλθαμε εμείς οι άνθρωποι, και όλο και περισσότερο συνειδητοποιούμε ότι δεν είναι απαραίτητο ότι εμείς είμαστε το αποκορύφωμα της εξέλιξης. Ας πάρουμε για παράδειγμα τα χταπόδια. Πώς είναι το σεξ για ένα ζώο του οποίου καθένα από τα χέρια περιέχει έναν εγκέφαλο και μπορούν να λειτουργούν σχεδόν ανεξάρτητα το ένα από το άλλο; Μπορείτε να καταλάβει κανείς γιατί ο Ιάπωνας καλλιτέχνης Χοκουσάι δημιούργησε αυτή την αξέχαστη εικόνα μιας σεξουαλικής συνεύρεσης μεταξύ μιας γυναίκας και ενός χταποδιού. Αλλά υπάρχει τρομερή θνησιμότητα στο σεξ των κεφαλόποδων. Τα θηλυκά χταπόδια μπορούν να ζευγαρώσουν με πολλά αρσενικά, αλλά πεθαίνουν μετά από μία μόνο εγκυμοσύνη.
Μιλώντας για κεφαλόποδα, και οι σουπιές «παίρνουν περίεργες πόζες», για να θυμηθούμε τον Πρινς που αναφέραμε στην αρχή. Στο βιβλίο «Other minds» του επιστήμονα Peter Godfrey-Smith διαβάζουμε ότι επιδίδονται σε μια χορογραφία που «μοιάζει με χορό από την αυλή κάποιου Γάλλου βασιλιά», ζευγαρώνουν κεφάλι με κεφάλι, και μετά από μερικές στιγμές ακινησίας, το αρσενικό χρησιμοποιεί το τέταρτο από αριστερά πλοκάμι του για να πάρει ένα πακέτο σπέρματος και να το τοποθετήσει σε ένα ειδικό δοχείο κάτω από το ράμφος του θηλυκού.