Κυρίως στελέχη της ΝΔ είναι αυτά που αναζητούν διέξοδο, ελπίζοντας ότι η νέα νίκη θα φτιάξει «κλίμα» για τον Οκτώβριο
Με τη μάχη του σταυρού να έχει λήξει και τα έδρανα της Βουλής να είναι δεδομένο, σε ποσοστό περίπου 90%, σε ποιους θα πάνε το βράδυ της 25ης Ιουνίου, οι υποψήφιοι που φαίνεται να αποτυγχάνουν, βλέπουν ήδη προς την τοπική αυτοδιοίκηση.
Τις τελευταίες ημέρες οι σχετικές διεργασίες ενόψει των αυτοδιοικητικών εκλογών του Οκτωβρίου έχουν πάρει και πάλι φωτιά. Όσο τουλάχιστον επιτρέπουν οι συνθήκες της προεκλογικής μάχης για την ανάδειξη της νέας κυβέρνησης.
Ωστόσο το τοπίο είναι σχεδόν ξεκάθαρο.
Οι βουλευτές που θα εκλεγούν είναι σε πολύ μεγάλο βαθμό γνωστοί. Εφόσον βέβαια δεν υπάρξουν τεκτονικές αλλαγές και μετατοπίσεις στο εκλογικό σώμα, όπως αυτό εκφράστηκε στις 21 Μαίου.
Η ΝΔ αναμένεται να λάβει, το πιθανότερο, πάνω από 150 βουλευτές και ανάλογα με το εάν θα μπουν κι άλλα κόμματα στη Βουλή (Πλεύση Ελευθερίας, Νίκη, ΜΕΡΑ25) θα κινηθεί προς το 160 ή και λίγο παραπάνω ίσως.
Τουλάχιστον οι 140 είναι γνωστό ποιοι θα είναι, καθώς υπάρχει πλέον η λίστα με βάση τις επιδόσεις των υποψηφίων στις πρόσφατες εκλογές.
Τις υπόλοιπες τις διεκδικούν από 20 έως 30 υποψήφιοι, ανάλογα τους τελικούς συσχετισμούς και τις καραμπόλες που θα έχει η κατανομή με βάση το νέο εκλογικό νόμο της ενισχυμένης αναλογικής.
Στον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ, που αναμένεται να επηρεαστούν περισσότερο από το ΚΚΕ και την Ελληνική Λύση, επίσης ξέρουν ότι κάποιες, συγκεκριμένες έδρες παίζονται. Είτε για να χαθούν, είτε για να κερδηθούν. Αλλά και πάλι δεν πρόκειται για μεγάλο αριθμό.
Άρα, προκύπτει μία πρώτη ομάδα στελεχών, που θα βρεθεί εκτός κοινοβουλίου.
Άλλα στελέχη ήταν μέχρι πρότινος βουλευτές και άλλα όχι. Ένας σημαντικός αριθμός από αυτά θα επιδιώξει, όπως δείχνουν οι κινήσεις και αναφέρουν πληροφορίες να βρει διέξοδο στην τοπική αυτοδιοίκηση. Εάν πρόκειται για γαλάζια στελέχη, κυρίως στους δήμους, καθώς στις περιφέρειες φαίνεται ότι «κλειδώνουν» σχεδόν όλοι οι σημερινοί γαλάζιοι περιφερειάρχες. Στους δήμους όμως υπάρχει μεγάλο πεδίο δράσης και ευκαιριών.
Ιδίως για τους γαλάζιους παράγοντες, που θα θεωρήσουν ότι η νέα νίκη της ΝΔ και η συνέχιση της γαλάζιας διακυβέρνησης, ευνοεί την προσπάθειά τους, καθώς οι συσχετισμοί σχεδόν σε όλη την Ελλάδα είναι θετικοί γι’ αυτούς.
Απομένει φυσικά να φανεί πού θα εμφανιστεί αρραγής η γαλάζια παράταξη και πού θα εμφανιστούν αντάρτες και διασπάσεις.
Διέξοδο στην τοπική αυτοδιοίκηση θα αναζητήσουν και αποτυχόντες υποψήφιοι βουλευτές των άλλων κομμάτων.
Ειδικά, όπου τα κόμματα, κυρίως ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ, θα προκρίνουν ότι η μάχη έχει εξόχως πολιτικά χαρακτηριστικά και άρα θα επιλέξουν να ρίξουν μπροστά, επώνυμα στελέχη.
Στις περιφέρειες, για παράδειγμα, αυτό ισχύει κατά μείζονα λόγο για τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ και τα μικρότερα κόμματα.
Στην αυτοδιοικητική μάχη δεν θα συμμετέχουν όμως μόνο αποτυχόντες υποψήφιοι βουλευτές.
Αλλά και δύο κατηγοριών βουλευτές. Οι οποίοι δεν χρειάζεται καν να παραιτηθούν για να είναι υποψήφιοι σε δήμους και περιφέρειες.
Αφενός βουλευτές της ΝΔ, που ίσως κρίνουν ότι δεν έχουν τύχη να μπουν στην κυβέρνηση.
Και άρα θα επιδιώξουν να κεφαλαιοποιήσουν το όποιο (ή το τυχόν) ρεύμα υπέρ της ΝΔ εκείνη την εποχή, ώστε να κερδίσουν δήμους κυρίως.
Αφετέρου βουλευτές της αντιπολίτευσης, που θα επιστρατευτούν στο πλαίσιο της πολιτικής μάχης, που αναφέρθηκε πιο πάνω. Προκειμένου δηλαδή τα κόμματα να συσπειρώσουν τις εκλογικές τους βάσεις, είναι μάλλον ενδεδειγμένο να αξιοποιήσουν και βουλευτές.