Ο πρώην υπουργός Εσωτερικών είχε αλλάξει αυθαίρετα τους κανόνες, παραβιάζοντας το πλαίσιο με το οποίο είχαν εκλεγεί οι δημοτικές αρχές το 2019
Μία ακόμα αλχημεία του πρώην υπουργού Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκου για τη λειτουργία των Δήμων της χώρας, «διορθώνεται» αυτή την εβδομάδα.
Την Τετάρτη κυρίως, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις και την Πέμπτη, διεξάγονται εκτάκτως εκλογές σε όσα διαμερισματικά και κοινοτικά συμβούλια, άνω των 2000 ψηφοφόρων, επιβλήθηκε η κοπτάτσια Θεοδωρικάκου, ώστε να αναδειχθούν νέοι πρόεδροι με βάση όσα προέβλεπε ο προηγούμενος νόμος (απλής αναλογικής) της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και τον οποίο ο πειραματιστής υπουργός κατήργησε με πρόχειρο και τελικά αντισυνταγματικό τρόπο.
Τι ακριβώς έγινε: Ο νόμος του ΣΥΡΙΖΑ προέβλεπε ότι σε όποια Κοινότητα ή Διαμέρισμα ο συνδυασμός που είχε νικήσει στις εκλογές δεν είχε λάβει το 50% συν 1, τότε ο πρόεδρος του κοινοτικού ή διαμερισματικού συμβουλίου θα έπρεπε να αναδειχθεί με ψηφοφορία ανάμεσα στον πρώτο σε σταυρούς του πρώτου συνδυασμού και στον πρώτο του δεύτερου συνδυασμού. Προφανώς για να προωθηθούν και σε αυτό το επίπεδο οι συγκλίσεις και συνεργασίες που ήταν στο πνεύμα της απλής αναλογικής με την οποία έγιναν οι εκλογές του 2019.
Ο νόμος Θεοδωρικάκου άλλαξε αυτή την πρόβλεψη και επέβαλε τη δική του λογική. Η οποία όμως ήταν κάτι ανάλογο με το να αλλάζουν οι κανόνες ενός παιχνιδιού στη μέση του αγώνα!
Αυτή προέβλεπε ότι ο πρώτος/η σε σταυρούς του πρώτου συνδυασμού θα ήταν αυτοδίκαια και πρόεδρος του κοινοτικού ή διαμερισματικού συμβουλίου – ακόμα δηλαδή και στις περιπτώσεις που ο συνδυασμός είχε λάβει πολύ μικρό, εκκωφαντικά μειοψηφικό ποσοστό στη συγκεκριμένη περιοχή.
Έτσι, λογικά και αναμενόμενα, όπως είχαν προειδοποιήσει πολλοί και έγκαιρα, το Συμβούλιο της Επικρατείας έκρινε τη διάταξη Θεοδωρικάκου αντισυνταγματική και αποφάσισε να γίνουν σε όλη την Επικράτεια εκλογές στα διαμερισματικά και κοινοτικά συμβούλια (άνω των 2000 δημοτών) και όπου ο πρώτος συνδυασμός δεν είχε λάβει την απόλυτη πλειοψηφία στις εκλογές.
Μία φασαρία αδιανόητη δηλαδή για ένα σύγχρονο και δημοκρατικά οργανωμένο κράτος, μόνο και μόνο για να διευκολύνει υποτίθεται ο κ. Θεοδωρικάκος τις δημοτικές αρχές να διοικήσουν απρόσκοπτα, αλλά στην πραγματικότητα για να κάνει χατίρια σε εκλεκτούς δημάρχους, που δεν επιθυμούσαν να λειτουργήσουν σε ένα δημοκρατικό πλαίσιο συναινέσεων, με βάση το νόμο και τους κανόνες με τους οποίους εκλέχτηκαν.