Συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις της ομάδας Αχτσιόγλου και της Ομπρέλας, με τις ανακοινώσεις για τη συγκρότηση της νέας Κοινοβουλευτικής Ομάδας των «11» να τοποθετούνται, σύμφωνα με τις πληροφορίες, την τρέχουσα εβδομάδα.
Όπως είπε, μιλώντας στο Mega, o Αλέξης Χαρίτσης, τις επόμενες ημέρες οι αποχωρήσαντες από τον ΣΥΡΙΖΑ θα προχωρήσουν σε συνεχείς συνεδριάσεις, ώστε να καταλήξουν στο σχήμα της νέας Κοινοβουλευτικής Ομάδας.
Απαντώντας σε ερώτηση εάν θα είναι επικεφαλής ο ίδιος της νέας ομάδας, είπε ότι προτεραιότητα έχει η αντιμετώπιση των εκκρεμοτήτων με σταθερά βήματα, ώστε η νέα προσπάθεια να συγκροτηθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. «Όλοι είναι άξιοι και άξιες, θα κάνουμε σοβαρή συζήτηση και θα καταλήξουμε στην κατανομή των ρόλων» είπε, αναφερόμενος στο ζήτημα της ηγεσίας και σημειώνοντας πως «θα με ενδιέφερε, όπως θα με ενδιέφερε να δω κάποιον άλλον ή κάποια άλλη σε αυτή τη θέση.(…) Εμείς θέλουμε να φτιάξουμε μία ομάδα “όνομα και πράγμα” και συλλογικά να προχωρήσουμε μπροστά και να εκφράσουμε την αγωνία χιλιάδων αριστερών και προοδευτικών ανθρώπων, που βλέπουν ότι υπάρχει ένα μεγάλο κενό στην Αριστερά και τον προοδευτικό χώρο. Πρέπει να υπάρξει πολιτική έκφραση, με σοβαρότητα, με τεκμηρίωση και μαχητικότητα, μια σοβαρή προγραμματική αντιπολίτευση απέναντι στην κυβέρνηση Μητσοτάκη».
Όπως είπε, αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία εν όψει και της «μάχης» στη Βουλή για τον νέο προϋπολογισμό: «Στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό, την κορυφαία κοινοβουλευτική διαδικασία, όπου γίνεται και ανασκόπηση της πολιτικής της χρονιάς, εκεί θέλουμε να δείξουμε το πρόγραμμά μας και το στίγμα μας για το πώς θα προχωρήσουμε».
Σε σχέση με την επιλογή ονόματος, τόνισε πως έχουν πέσει πολλά στο τραπέζι, αλλά δεν έχουν καταλήξει. «Αυτό που θέλουμε είναι να δώσουμε στίγμα με πολιτικό πρόσημο (…), είμαστε δύναμη που ανήκει και προέρχεται από την Αριστερά» υπογράμμισε.
Ερωτηθείς για το ποιες θα είναι η διαφορές με τον ΣΥΡΙΖΑ που άφησαν, έκανε λόγο για δύσκολη και επώδυνη απόφαση, αλλά αναγκαία και επιβεβλημένη, χαρακτηρίζοντάς την πράξη ευθύνης. «Αυτό που βλέπαμε μετά την εκλογή της νέας ηγεσίας και τη συγκρότηση ομάδας, ήταν ένας εκφυλισμός του χώρου. Βλέπαμε την απαξίωση και τη βύθιση ενός χώρου στην ανυποληψία κι έπρεπε να βάλουμε ένα φραγμό σε όλο αυτό» είπε.
Οι διαφορές πλέον με τον ΣΥΡΙΖΑ είναι τεράστιες σε ιδεολογικό και πολιτικό επίπεδο: «Ακούσαμε το τελευταίο διάστημα τον κ. Κασσελάκη με τις θέσεις του στα εργασιακά ή το Παλαιστινιακό ή τον τρόπο που αντιμετωπίζει την πολιτική -ο Μεσσίας, ο ηγέτης που αδιαμεσολάβητα πάει στον λαό, δεν υπάρχουν όργανα, διαδικασίες, δημοκρατικές λειτουργίες. Όλα αυτά είναι ξένα προς την Αριστερά» είπε.
Αφήσαμε τον ΣΥΡΙΖΑ και θέλουμε να προχωρήσουμε μπροστά, τόνισε ακόμη, σημειώνοντας πως η φιλοδοξία είναι να δοθούν πειστικές απαντήσεις και ολοκληρωμένο πρόγραμμα αντιμετώπισης των πολλαπλών κρίσεων που αντιμετωπίζει η ελληνική κοινωνία και πως υπάρχει περιθώριο και για συνεργασίες.
«Δεν μας ενδιαφέρει να συγκολλήσουμε μόνο θραύσματα αυτών που αποχωρούν από τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά να δούμε κι άλλες κοινωνικές δυνάμεις» σημείωσε. «Δεν το κάναμε όλο αυτό για τις καρέκλες. Εάν θέλαμε απλά και μόνο καρέκλες, θα μπορούσαμε να δεχτούμε τις θέσεις που μας προτάθηκαν, να κάτσουμε σιωπηλά και να βλέπουμε να εκφυλίζεται ένας ολόκληρος πολιτικός χώρος» συμπλήρωσε.
Ο Αλέξης Χαρίτσης πρόσθεσε πως το πρόβλημα με τον Στέφανο Κασσελάκη δεν είναι προσωπικό, αλλά βαθιά πολιτικό. «Έχει να κάνει με τον τρόπο που ασκείται η πολιτική από τον σημερινό αρχηγό και την ηγετική ομάδα, από τις θέσεις που εκφράζει και το αν μπορεί να παρουσιάσει ένα πειστικό πολιτικό σχέδιο. Σε όλα αυτά τα επίπεδα είδαμε μια πλήρη διάλυση το τελευταίο διάστημα» είπε.
«Δεν μπορείς να κάνεις πολιτική μόνο με συνθήματα και ατάκες. Χρειάζεσαι πολιτικό περιεχόμενο, ιδιαίτερα όταν έχεις μία κοινωνία που νιώθει να ασφυκτιά, γιατί βλέπει τη μονοκρατορία Μητσοτάκη και δεν υπάρχει από την Αριστερά και τον προοδευτικό χώρο ένα αντίπαλο δέος, που να μπορεί πειστικά να απαντήσει στις αγωνίες της ελληνικής κοινωνίας. Πρέπει να υπάρχει μία σοβαρή πολιτική συγκρότηση, ένα σχέδιο συνομιλίας με την κοινωνία» υπογράμμισε.
«Πλέον, προχωράμε σε μια κοινή προσπάθεια και το θέμα είναι να συνενώσουμε δυνάμεις και αυτό θα κάνουμε το επόμενο διάστημα, θέλουμε να δούμε την έκφραση των κοινωνικών αναγκών μέσα και από το δικό μας σχήμα» κατέληξε.