Σε σχέση με την προηγούμενη προεκλογική περίοδο, της… «Δήμητρας» και του… Κατρούγκαλου τώρα γίνεται ουσιαστικός διάλογος
Πολλές υποσχέσεις ότι οι εκλογές της 25ης Ιουνίου θα δώσουν την ευκαιρία να γίνει μία ουσιαστική αντιπαράθεση επί των μεγάλων προβλημάτων της χώρας και της κοινωνίας, αλλά και με βάση τις πραγματικές θέσεις των κομμάτων, δίνουν αυτές οι πρώτες ημέρες της νέας προεκλογικής περιόδου.
Στην προηγούμενη αναμέτρηση κυριάρχησε το περιβόητο σχέδιο «Δήμητρα» του Γιάνη Βαρουφάκη, μία ξεχασμένη ιδέα από το 2020, που απροσδόκητα και άνευ συγκεκριμένου λόγου επανήλθε στην επικαιρότητα, με αποτέλεσμα επί 10 ημέρες η σύγκρουση να αφορά ένα ανύπαρκτο θέμα: τη θέση της Ελλάδας στην ευρωζώνη και αν υπάρχει κίνδυνος επιστροφής σε εθνικό νόμισμα. Παρότι όλοι αντιλαμβάνονται ότι αυτό το θέμα έχει λήξει από το 2015, για ένα περίεργο λόγο – ή μάλλον για έναν προφανή – απασχόλησε την προεκλογική συζήτηση.
Εκείνη η προεκλογική ξεκίνησε με τη «Δήμητρα» και ολοκληρώθηκε με ένα επίσης ανύπαρκτο θέμα: την υποτιθέμενη πρόθεση του ΣΥΡΙΖΑ να αυξήσει τις ασφαλιστικές εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών. Τη λαβή έδωσε τότε, παρότι η θέση του ΣΥΡΙΖΑ είναι εντελώς διαφορετική, ο Γιώργος Κατρούγκαλος αναγκάζοντας το κόμμα του να τον αποκηρύξει, εξοβελίζοντάς τον ουσιαστικά από τα ψηφοδέλτιά του.
Στην έναρξη της νέας αντιπαράθεσης όμως, ενόψει των εκλογών της 25ης Ιουνίου φαίνεται ότι κυριαρχούν υπαρκτά προβλήματα και γίνεται παράθεση πραγματικών θέσεων και πολιτικών προτάσεων.
Για παράδειγμα η φορολογική πολιτική και εάν θα αυξηθούν οι φόροι για ορισμένες κατηγορίες οικονομικά ισχυρών στρωμάτων, ώστε να υπάρξει κοινωνική δικαιοσύνη.
Για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη χιλιάδων ελεύθερων επαγγελματιών και αγροτών, που τώρα είναι ξαφνικά στον αέρα.
Για την πολιτική στην ενέργεια και κατά πόσο είναι αποτελεσματικό και δίκαιο να εξαντλείται μία κυβερνητική παρέμβαση σε επιδοτήσεις και όχι στη ρύθμιση της αγοράς.
Στην αντιμετώπιση της νέας εποχής στα ελληνοτουρκικά με την επανεκλογή του Ερντογάν.
Με το μεγάλο πρόβλημα που προέκυψε από την κατάρρευση της Τράπεζας Θεμάτων και τι συμβαίνει με το περίφημο και πολυδιαφημισμένο ψηφιακό κράτος.
Εάν συνεχιστεί έτσι ο προεκλογικός διάλογος ίσως φωτίσει τους πολίτες και βγει κάτι καλό για την επόμενη ημέρα. Διαφορετικά, θα είναι μία ακόμα πολιτική κόντρα χωρίς ιδιαίτερη σημασία.