«Το 40% υπήρχε μέσα στα αποτελέσματα των ερευνών, στα ανώτερα όρια των διαστημάτων που δίνανε όλες οι εταιρείες, άλλη έφτανε το 38%, άλλη το 39%. Και όλα τα υπόλοιπα κόμματα από το ΠΑΣΟΚ και κάτω, επίσης υπήρχαν όλα τα αποτελέσματα. Το 20% του ΣΥΡΙΖΑ μπορούσε να εμφανιστεί σε πολύ ακραίες συνθήκες, όμως έπρεπε πάντα να λαμβάνουμε υπόψη μας τι ήταν αυτό που είχε προηγηθεί σε τρεις προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις -που ήταν το δημοψήφισμα, οι εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015 και οι εκλογές του 2019- όπου σχεδόν σταθερά υποεκτιμείτο ο ΣΥΡΙΖΑ στις έρευνες γύρω στις τρεις με τέσσερις μονάδες. Άρα, εκεί έπρεπε να μοντελοποιηθεί αυτή η υποεκτίμηση, για να μπορεί κανείς να αισθανθεί ότι τηρεί τουλάχιστον και λαμβάνει υπόψη του τα ιστορικά δεδομένα και τις χρονοσειρές από τις εκλογές, έτσι ώστε να μπορεί να είναι ακόμα πιο ακριβής».
Αυτό δήλωσε ο Δημήτρης Μαύρος, διευθύνων σύμβουλος της MRB, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα, σε ερώτηση σχετική με το κατά πόσον οι εταιρείες δημοσκοπήσεων είχαν προβλέψει τα αποτελέσματα της κάλπης της 21ης Μαΐου.
Σχετικά με τις δηλώσεις δημοσκόπων, που ανέφεραν ότι δέχθηκαν εκφοβισμό από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Μαύρος επισήμανε ότι «στρατηγικά, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ακολουθήσει όλα αυτά τα χρόνια από το 2015 και μετά, μία στάση απέναντι στις δημοσκοπήσεις, η οποία ήταν μόνιμη, σταθερή και επικριτική», ενώ εξέφρασε την γνώμη ότι αυτό μάλλον έκανε κακό στο ίδιο το κόμμα εν τέλει.
«Εμείς, το μόνο το οποίο είχαμε να επιλύσουμε σε σχέση με αυτό το θέμα, είναι να είμαστε συνολικά υπομονετικοί και ταυτόχρονα να προσπαθούμε να βρούμε άκρη με το πόσο αυτή η στάση του ΣΥΡΙΖΑ επηρεάζει τα ίδια τα στοιχεία, με την έννοια του αν συμμετέχουν αντιπροσωπευτικά οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ, όταν το κόμμα σου βγαίνει και λέει αυτά τα οποία λέει. Εκεί μας δυσκόλεψε τη ζωή αυτό το πράγμα, η στάση του ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στις δημοσκοπήσεις, στο πώς επηρεάζει τα δείγματα. Εμείς απλά υφιστάμεθα ένα θέμα, το οποίο η ιστορία θα το κρίνει σε σχέση με το αν οφείλει να γίνεται, δεν οφείλει να γίνεται, διότι τελικά νομίζω ότι το πλήρωσε» συμπλήρωσε ο κ. Μαύρος.
Όσο αφορά στο αν η ΝΔ θα επιτύχει τον στόχο της αυτοδυναμίας στην επόμενη εκλογική μάχη, ο κ. Μαύρος, σημείωσε πως «η μεγαλύτερη παγίδα από όλες είναι αυτή που ήδη έχει αρχίσει η αντιπολίτευση να της πετά και είναι η ιστορία του ότι, θέλετε έναν αυτοκράτορα για πρωθυπουργό, ο οποίος θα έχει την απόλυτη ισχύ και την απόλυτη εξουσία και δεν θα μπορεί κανένας να τον ελέγξει, άρα θα είστε αφημένοι τελείως στη διαχείριση μιας κυβέρνησης ενός ανθρώπου;».
«Εκεί θα παιχτεί όλο το παιχνίδι. Άρα, ο τρόπος που θα διαχειριστεί φαινόμενα αλαζονικής εξουσίας ή εξουσιαστικής αλαζονείας η Νέα Δημοκρατία, είναι το πρώτο πράγμα το οποίο θα αντιμετωπίσει σε αυτή την προεκλογική περίοδο. Θα πρέπει να αιτιολογήσει δηλαδή πειστικά, γιατί δεν θα κάνει κάτι τέτοιο. Το δεύτερο πράγμα είναι ότι θα πρέπει να επιμείνει στη δυναμική παρουσίαση, πιο συγκεκριμένα πια του προγράμματός της, γιατί στην προηγούμενη προεκλογική περίοδο δεν συζητήθηκαν τα προγράμματα διεξοδικά. Ακούστηκαν πέντε κουβέντες και μετά πέσαμε όλοι σε συζητήσεις επί των διαδικαστικών, περί συνεργασίας, περί δηλώσεων. Βεβαίως, στην Ελλάδα, επειδή υπάρχει το φαινόμενο του back wagon effect, δηλαδή όλοι θέλουν να είναι με κάποιον νικητή, δεν μπορούν τους ηττημένους, δεν θέλουν να τους κάνουν παρέα, εξακολουθεί να έχει την πρωτοβουλία η κυβέρνηση όσον αφορά το θέμα της αυτοδυναμίας» προσέθεσε ο διευθύνων σύμβουλος της MRB.
«Εγώ αν ήμουν Νέα Δημοκρατία, όχι μόνο δεδομένο δεν θα ήθελα να το βλέπω, αλλά θα ήθελα να το διεκδικώ με όλες μου τις δυνάμεις μέχρι την τελευταία στιγμή, διότι εκεί χάνονται τα παιχνίδια, στα δεδομένα» είπε χαρακτηριστικά.