Μέχρι Παρασκευή η ορκωμοσία της υπηρεσιακής κυβέρνησης
Σε τυπική διαδικασία για τα… μάτια του κόσμου και για την έξωθεν καλή μαρτυρία του σεβασμού των θεσμών εξελίσσεται η ανάθεση των διερευνητικών εντολών από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, καθώς το αποτέλεσμα των εκλογών της 21ης Μαΐου είναι τέτοιο, που οδηγεί… νομοτελειακά τη χώρα σε δεύτερες εκλογές -και μάλιστα, μία εβδομάδα νωρίτερα από τον αρχικό σχεδιασμό για τις 2 Ιουλίου.
Με το 40% που πήρε, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ορίζει σαφώς το παιχνίδι και αποφάσισε ότι δεν θα κάνει καμία προσπάθεια για σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας, ερμηνεύοντας την ψήφο του λαού ως ξεκάθαρη εντολή αυτοδυναμίας στη ΝΔ. Αποφάσισε λοιπόν να «τρέξει» τις εξελίξεις, ώστε οι δεύτερες εκλογές να γίνουν στις 25 Ιουνίου, έχοντας ως προς αυτό τη σύμφωνη γνώμη και των πολιτικών αρχηγών της αντιπολίτευσης, με τους οποίους επικοινώνησε τηλεφωνικά.
Το πρωί της Τρίτης ο Αλέξης Τσίπρας επισκέφθηκε την Κατερίνα Σακελλαροπούλου στο Προεδρικό Μέγαρο και την ενημέρωσε ότι δεν θα παραλάβει τη διερευνητική εντολή, ενώ το ίδιο έκανε αργότερα το απόγευμα της ίδιας ημέρας και ο Νίκος Ανδρουλάκης. Και οι δύο είπαν στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι δεν συντρέχουν οι προϋποθέσεις σχηματισμού κυβέρνησης συνεργασίας.
«Όπως γνωρίζετε, δεν προκύπτουν οι συσχετισμοί για να υπάρξει κυβέρνηση, οπότε δεν θα παραλάβω τη διερευνητική εντολή» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη συνάντησή του με την κυρία Σακελλαροπούλου στο Προεδρικό Μέγαρο. Ανταποκρίθηκα στη θεσμική μου υποχρέωση να έρθω και να σας πω ότι δεν θα παραλάβω τη διερευνητική εντολή, διότι δεν προκύπτει δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης, σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Απευθυνόμενος στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας, της είπε ακόμη ότι, «ως εκ τούτου, έχετε εσείς τη δικαιοδοσία για τι θα ακολουθήσει».
Η κυρία Σακελλαρόπουλου, από την πλευρά της, σημείωσε πως «το Σύνταγμα προβλέπει τη συνέχεια με σαφή τρόπο» και εξέφρασε την ελπίδα «οι επόμενες εκλογές να δώσουν κυβέρνηση».
Ο κ. Ανδρουλάκης, σημείωσε, κατά το διάλογό του με την πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι “ο ελληνικός λαός ανέδειξε μεγάλη ανάγκη να υπάρχει στον τόπο μας μια αξιόπιστη προοδευτική δύναμη που να είναι φρουρός κράτους δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ειδικά από όσα περάσαμε τα τελευταία χρόνια, να διασφαλίσει ένα κοινωνικό κράτος Δημόσιας Υγείας και Δημόσιας Παιδείας που να μπορεί να μειώσει τις κοινωνικές ανισότηττες που έχουν κλιμακωθεί και βέβαια να υπηρετήσει σχέδιο βιώσιμης ανάπτυξης για πόλους και όχι μόνο για λίγους. Σ’ αυτή την ανάγκη θα κάνω ό,τι περνά από το χέρι μου για να ανταποκριθώ, γιατί είναι πραγματικά εθνικό καθήκον να υπάρχει αυτή η ισχυρή και αξιόπιστη δύναμη”.
Υπηρεσιακή κυβέρνηση
Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου θα κάνει μία τελευταία προσπάθεια, καλώντας όλους τους πολιτικούς αρχηγούς το πρωί της Τετάρτης (11.00) σε σύσκεψη στο Προεδρικό Μέγαρο για να διερευνήσει την πιθανότητα να προκύψει κυβέρνηση, κάτι που προφανώς είναι εντελώς απίθανο, με τα δεδομένα ως τώρα. Κατόπιν θα προχωρήσει στο επόμενο βήμα, που είναι ο ορισμός υπηρεσιακής κυβέρνησης και η ορκωμοσία της, το αργότερο έως την Παρασκευή. Επικρατέστερος για τη θέση του υπηρεσιακού πρωθυπουργού είναι ο Ιωάννης Σαρμάς του Ελεγκτικού Συνεδρίου, καθώς είναι ο αρχαιότερος μεταξύ των ανώτατων δικαστών και αυτός θα ορίσει και την υπηρεσιακή κυβέρνηση.
Την Κυριακή 28 Μαΐου αναμένεται να ακολουθήσει η ορκωμοσία της νέας Βουλής που προέκυψε από την κάλπη της 21ης Μαΐου. Η Βουλή αναμένεται να εκλέξει το προεδρείο τη Δευτέρα 29 Μαΐου και την ίδια μέρα να ακολουθήσει η διάλυσή της, γεγονός που θα σημάνει και την έναρξη της νέας προεκλογικής περιόδου, με τα κόμματα να πηγαίνουν ξανά στον Άρειο Πάγο.
Σε όλα τα παραπάνω ενδέχεται πάντως να υπάρξει μια μικρή καθυστέρηση (εξαρτάται από το εάν αν τα Πρωτοδικεία της χώρας θα έχουν προλάβει, μέχρι και την Παρασκευή-Σάββατο, να ολοκληρώσουν την αποστολή των σταυροδοσιών από τα εκλογικά τμήματα της επικράτειας), με την ορκωμοσία σε μια τέτοια περίπτωση να γίνεται τη Δευτέρα και την εκλογή του προεδρείου με τη διάλυση να μετατίθεται για την Τρίτη.
Εφόσον ολοκληρωθούν τα κοινοβουλευτικά προαπαιτούμενα, το μόνο που θα λείπει είναι το Προεδρικό Διάταγμα διάλυσης της Βουλής, το οποίο θα θυροκολληθεί στην είσοδο του Κοινοβουλίου και θα προσδιορίζει σαφώς και την ημερομηνία σύγκλησης και ορκωμοσίας της Βουλής που θα προκύψει μετά τις εκλογές της 25ης Ιουνίου.
Οι περισσότεροι από τους βουλευτές που εκλέγονται πιθανότατα θα βρεθούν και στην επόμενη Βουλή, που θα προκύψει μετά τις επόμενες εκλογές, δεδομένου ότι αυτές θα διεξαχθούν με λίστα και χωρίς σταυροδοσία και συνηθίζεται οι πολιτικοί αρχηγοί να ακολουθούν την κατάταξη που προέκυψε από το προηγούμενο κλείσιμο της κάλπης.
Ωστόσο, μπορεί να υπάρξουν αλλαγές, ανάλογα με τα ποσοστά που θα λάβουν τα κόμματα στις δεύτερες κάλπες και την ανακατανομή εδρών που θα προκύψει.