Την ενέκρινε και ο mr. real estate Παπαδημούλης
Μία δυσθεώρητη και ανεξήγητη εν πολλοίς δαπάνη, που γεννά τεράστια ερωτηματικά και προκαλεί ήδη πολλές αντιδράσεις, ενέκρινε την περασμένη Δευτέρα το προεδρείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Πρόκειται για την ανακαίνιση του κτιρίου «Paul-Henri Spaak» στις Βρυξέλλες, που θα ανέλθει στο εξωφρενικό ποσό, σύμφωνα με την απόφαση, των 455 εκατομμυρίων ευρώ! Πιο ακριβή ανακαίνιση σε κτίριο πρέπει να ψάξει κανείς πολύ για να βρει! Για την ευκολία σύγκρισης, αρκεί να σκεφτεί κανείς ότι η υπερσύγχρονη και άκρως εντυπωσιακή όπερα του Όσλο, κόστισε – ολόκληρη η κατασκευή της δηλαδή – 708 εκατομμύρια ευρώ.
Μάλιστα, σύμφωνα με ρεπορτάζ της βελγικής εφημερίδας L’Echo το αρχικό σχέδιο ήταν για μία «ολική ανακαίνιση», δαπάνης περίπου 600 εκατομμυρίων ευρώ! Αλλά, συμπληρώνει «το Προεδρείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αποφάσισε να εγκαταλείψει την πλήρη ανακαίνιση, όπως είχε προγραμματιστεί στο πλαίσιο του αρχιτεκτονικού έργου που εκτελείται από τη συλλογικότητα Europarc».
Προφανώς μετά από αντιδράσεις στο εσωτερικό του ευρωκοινοβουλίου, επιλέχθηκε μία πιο… «οικονομική λύση», η οποία όμως φτάνει και πάλι στο εξόχως υπερβολικό ποσό των 455 εκατομμυρίων ευρώ.
Το εντυπωσιακό όμως είναι ότι μαζί με το δεξιό Λαϊκό Κόμμα του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου, το ECR, (Ευρωπαίοι Συντηρητικοί και Μεταρρυθμιστές) και άλλους, υπέρ της αδιανόητης δαπάνης ψήφισε και ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς (και εσχάτως ευρωβουλευτής της Νέας Αριστεράς) Δημήτρης Παπαδημούλης.
Σφοδρή αντίδραση από τους Σοσιαλιστές
Η Ομάδα των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών διαφώνησε κάθετα και καταψήφισε την πρόταση ζητώντας να γίνει πρώτα έκθεση ανεξάρτητου εμπειρογνώμονα, πριν παρθεί οποιαδήποτε απόφαση, καθώς το ποσό με το οποίο θα επιβαρυνθεί ο Ευρωπαίος Φορολογούμενος είναι μεγάλο.
Ευρωβουλευτές της Ομάδας αυτής, αλλά και άλλων κομμάτων, αναρωτιούνται «πώς θα πάμε στις Ευρωεκλογές και πώς θα πείσουμε τον Ευρωπαίο πολίτη να ψηφίσει όταν βλέπει τέτοιες σπατάλες και κακοδιαχείριση;».
Ήδη ετοιμάζονται πάντως και ελπίζουν να σταματήσουν το θέμα όταν αυτό φτάσει για ψήφιση στην Επιτροπή Προϋπολογισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Στους διαδρόμους του ευρωκοινοβουλίου σχολιάζεται σκωπτικά για τη στάση του κ. Παπαδημούλη – του μοναδικού Έλληνα αντιπροέδρου της ευρωβουλής, μετά την απομάκρυνση της Εύας Καϊλή – ότι πιθανόν γοητεύτηκε από την ανακαίνιση εξαιτίας της γνωστής… αδυναμίας και της ενασχόλησής του με το real estate.
Άλλωστε τώρα δεν έχει καν την υποχρέωση να απολογείται για τις επιλογές του, στον ΣΥΡΙΖΑ, από τον οποίο αποχώρησε για να προσχωρήσει στη Νέα Αριστερά.
Alain Hutchinson: «Μια ελαφριά και σταδιακή ανακαίνιση»
Σχολιάζοντας την απόφαση του προεδρείου της ευρωβουλής, ο Alain Hutchinson, επίτροπος της κυβέρνησης των Βρυξελλών, αρμόδιος για τις σχέσεις με τους διεθνείς θεσμούς, δήλωσε ότι «το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αποφάσισε να αναθεωρήσει τα σχέδιά του προς τα κάτω επειδή το εν λόγω έργο κόστισε πολύ ακριβά και ότι οι βουλευτές ανησυχούν για τον τρόπο με τον οποίο δαπανώνται τα δημόσια κονδύλια, ακόμη και αν είναι ευρωπαϊκά. Είναι μια καλή απόφαση, νομίζω: είμαι χαρούμενος για τις Βρυξέλλες».
«Αυτό που με κάνει χαρούμενο, και αυτό που πρέπει να χαρεί τον λαό των Βρυξελλών, είναι ότι το Κοινοβούλιο παίρνει επιτέλους μια απόφαση, παρόλο που καθυστερεί εδώ και χρόνια, και ότι η φόρμουλα που επιλέχθηκε είναι μια ελαφριά ανακαίνιση και επομένως μια φάση» προσθέτει ο Alain Hutchinson, ο οποίος επισημαίνει ότι «σε αντίθεση με το αρχικό έργο όπου ήταν απαραίτητο να κατεδαφιστούν σχεδόν τα πάντα και να ξαναχτιστεί το εσωτερικό, εδώ θα γίνει μια ανακαίνιση σε φάσεις».