Τι καταγράφει η έρευνα για το πρώτο εξάμηνο του 2023
Επτά στους δέκα Έλληνες δεν είναι ικανοποιημένοι από την ποιότητα της Δημοκρατίας στη χώρα μας, όπως φανερώνει το Ευρωβαρόμετρο, η έκθεση του οποίου για την άνοιξη του 2023 δόθηκε στη δημοσιότητα.
Στο ερώτημα κατά πόσο είναι ικανοποιημένοι από τον τρόπο που λειτουργεί η Δημοκρατία, οι Έλληνες που ρωτήθηκαν από το Ευρωβαρόμετρο απάντησαν ότι δεν είναι ικανοποιημένοι σε ποσοστό 71% αυξημένο κατά 6 ποσοστιαίες μονάδες από την αντίστοιχη έρευνα του Οκτωβρίου/Νοεμβρίου του 2022.
Όσον αφορά στο κράτος δικαίου και τον σεβασμό στην ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης, οι Έλληνες που συμμετείχαν στην έρευνα απάντησαν σε ποσοστό 60% ότι δεν είναι ικανοποιημένοι, σε ποσοστό 76% ότι δεν είναι ικανοποιημένοι με την καταπολέμηση της παραπληροφόρησης στα μέσα μαζικής ενημέρωσης (δηλ. ψευδείς, υπερβολικές ή διαστρεβλωμένες ειδήσεις) και σε ποσοστό 80% με την καταπολέμηση της διαφθοράς.
Αλλά και στο ερώτημα πόσο ικανοποιημένος/η ή όχι είστε από τα μέτρα που έχουν ληφθεί ως τώρα για να αντιμετωπιστεί το αυξανόμενο κόστος διαβίωσης (για παράδειγμα, οι αυξανόμενες τιμές τροφίμων και ενέργειας), το 85% στην Ελλάδα δηλώνει ότι δεν είναι ικανοποιημένο από τα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση Μητσοτάκη και το 78% δηλώνει ότι δεν είναι ικανοποιημένο ούτε με τις δράσεις που ανέλαβε η ΕΕ.
Οι Ευρωπαίοι πολίτες επιθυμούν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να θέσει ως πρώτη προτεραιότητα την καταπολέμηση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού (38%). Ακολουθούν στη σχετική λίστα προτεραιοτήτων η δημόσια υγεία (33%), η δράση κατά της κλιματικής αλλαγής (31%), η στήριξη της οικονομίας και η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας (31%). Στην Ελλάδα, ύψιστη προτεραιότητα για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θεωρείται η στήριξη της οικονομίας και η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας (59%), ακολουθούμενη από την καταπολέμηση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού (56%) και τη δημόσια υγεία (50%).
Ενδιαφέρον για τις ευρωεκλογές
Το Ευρωβαρόμετρο καταγράφει αύξηση του ενδιαφέροντος για τις επικείμενες ευρωεκλογές του 2024. Το 56% των Ευρωπαίων πολιτών δηλώνει πως ενδιαφέρεται για τις ευρωεκλογές, ενώ το 66% αναφέρει ότι θα πάει να ψηφίσει, ποσοστό που έχει αυξηθεί κατά 9 μονάδες σε σύγκριση με το 2018 (μια χρονιά πριν από τις προηγούμενες ευρωεκλογές, όπου η συμμετοχή έφτασε στο 51%, αρκετά αυξημένη σε σχέση με το 2014). Στην ίδια ερώτηση απάντησε θετικά το 74% των ερωτηθέντων στην Ελλάδα.
Τα χαμηλότερα ποσοστά ενδιαφέροντος καταγράφονται στη Σλοβακία και την Κύπρο, ενώ το μεγαλύτερο ενδιαφέρον σημειώνεται στην Ολλανδία, την Ιρλανδία και τη Γερμανία.
Στην ίδια έρευνα το 71% (με το αντίστοιχο ποσοστό στην Ελλάδα να φτάνει το 82%) εκτιμά πως οι ενέργειες της Ευρωπαϊκής Ένωσης επηρεάζουν την καθημερινότητά τους, ενώ το 45% των ερωτηθέντων δεν γνωρίζουν πως οι ευρωεκλογές θα διεξαχθούν το 2024.
Στήριξη για Ουκρανία
Σχετικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία, το 69% των ερωτηθέντων δηλώνει ικανοποιημένο με τις ενέργειες της Ε.Ε. Τα υψηλότερα ποσοστά παρατηρούνται στην Ολλανδία (90%), τη Σουηδία (87%), τη Φινλανδία (87%) και την Ιρλανδία (87%).
Ωστόσο, στη Σλοβακία (45%) και την Ελλάδα (48%) καταγράφονται, αντιθέτως, τα χαμηλότερα ποσοστά.
Η στήριξη προς την Ουκρανία σημειώνεται παρά το γεγονός ότι ένας στους δύο ερωτηθέντες (50%) θεωρεί πως το βιοτικό του επίπεδο έχει σημειώσει πτώση και προβλέπει ότι αυτό θα συνεχιστεί κατά τη διάρκεια του επόμενου έτους.
Το ποσοστό αυτό, αντίστοιχα, σκαρφαλώνει στο 66% στην Ελλάδα, με το 25% των ερωτηθέντων να δηλώνουν ότι ακόμη δεν έχουν παρατηρήσει ακόμη κάτι τέτοιο, αλλά πιστεύουν πως θα συμβεί μέσα στο επόμενο έτος.
Η δημοσκόπηση διενεργήθηκε από τις 2 έως τις 26 Μαρτίου 2023, ενώ έλαβαν μέρος 26.376 πολίτες από όλες τις χώρες – μέλη.