Είμαι ο τελευταίος που θα δηλώσω ικανοποιημένος από τη διαχείριση των τελευταίων κρίσεων, είπε ο πρωθυπουργός
Το κυβερνητικό σχέδιο ανασυγκρότησης της Θεσσαλίας και του Έβρου περιέγραψε στη Βουλή ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. Μιλώντας για το θέμα των φυσικών καταστροφών, είπε ότι προϋποθέτει συναινέσεις και κοινές δράσεις.
«Η πρόσφατη εμπειρία απέδειξε ότι οι επιθέσεις της φύσης θα εναλλάσσονται. Το κυριότερο, δεν θα αποτελούν έκτακτα φαινόμενα με ένταση παρωδική, αλλά έναν συχνότερο κίνδυνο με μία ένταση, η οποία δεν μπορεί πάντα να προβλεφθεί με ακρίβεια» ανέφερε, σημειώνοντας για μια ακόμη φορά πως το πρόβλημα δεν αφορά μόνο την Ελλάδα.
Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε σε όσα έγιναν στον Έβρο και στη Θεσσαλία και υπενθύμισε τα ποσοστά βροχόπτωσης του “Daniel” σε σχέση με αυτά στον “Ιανό“.
«Όλα αυτά δυστυχώς δεν είναι τυχαία» επισήμανε.
«Παγκόσμια, ως αποτέλεσμα υπερθέρμανσης του πλανήτη μεταξύ του 2010 και του 2020, τα ακραία καιρικά φαινόμενα αυξήθηκαν κατά 50% σε σχέση με την προηγούμενη δεκαετία. Δυστυχώς, η Μεσόγειος δοκιμάζεται ιδιαίτερα. Οι επιστήμονες θεωρούν δυστυχώς δεδομένη την αύξηση της θερμοκρασίας του νερού κατά δύο βαθμούς κατά μέσο όρο τα επόμενα 15 χρόνια. Αυξάνει ο κίνδυνος για δημιουργία τροπικών καταιγίδων και κατά συνέπεια ο κίνδυνος θεομηνιών, όπως αυτή που μας έπληξε τον Σεπτέμβριο» συνέχισε.
Ο πρωθυπουργός είπε ότι η άμυνα στην κλιματική κρίση είναι υπόθεση παγκόσμια, ότι οι νέες συνθήκες ξεπερνούν τις αντοχές των υποδομών που είχαν ως σήμερα όλες οι χώρες και πως χρέος της πολιτικής είναι να επεξεργαστεί καινούργια μέτρα αντίδρασης.
«Θα υπερασπιστώ την προτεραιότητα στην ανθρώπινη ζωή και το έργο χιλιάδων κρατικών λειτουργών και εθελοντών» ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ είπε ότι χάρη στο 112 σώθηκαν πολλές ζωές και υπενθύμισε ότι στη Χαβάη δεν υπήρχε, ενώ πριν από λίγες εβδομάδες το εφάρμοσε η πολιτεία της Καλιφόρνιας.
Απαντώντας στην ερώτηση που κατέθεσε η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ, σημείωσε πως η στάνταρ οδηγία στις πλημμύρες είναι να πας στο υψηλότερο σημείο. «Στη Θεσσαλία αυτή η αλληλεγγύη των κατοίκων με την τεχνολογία απέτρεψαν ένα πολύ μεγαλύτερο δράμα» σχολίασε και είπε πως εκατοντάδες πολίτες απεγκλωβίστηκαν με εναέρια και πλωτά μέσα, είχαν αμέσως ιατρική φροντίδα και έγιναν οι πρώτες φροντίδες για τη στέγαση.
Αναφέρθηκε επίσης στα μέτρα για την αποτροπή μεγάλης υγειονομικής κρίσης. «Έγιναν όλα αυτά σε συνθήκες ακραίες και πρωτόγνωρες για τη χώρα. Και οκτώ μονάδες ψυχικής υγείας εδρεύουν στη Θεσσαλία και είναι στη διάθεση των πληγέντων. Η καταστροφή πλήγωσε και τις ψυχές των ανθρώπων» σημείωσε.
Μιλώντας για τον τρόπο λειτουργίας της κρατικής αρωγής, επανέλαβε ότι ο μηχανισμός είναι μια κατάκτηση και σημαντική πρόοδος σε σχέση με το τι συνέβαινε στο παρελθόν, με αυτοματοποιημένες διαδικασίες και εκταμιεύσεις που έχουν προχωρήσει σχετικά γρήγορα. «Έχουμε εκταμιεύσει 120 εκατ. ευρώ σε χρόνο ρεκόρ» επισήμανε και τόνισε πως πρέπει να διεξάγονται συνέχεια νέες διασταυρώσεις.
«Μέσα στις επόμενες ημέρες ξεκινά το επίδομα ενοικίου και συγκατοίκησης» συμπλήρωσε.
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στη στήριξη στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, για να καλυφθούν άμεσες ανάγκες σε δίκτυα και υποδομές.
«Η αυτοδιοίκηση έχει αναλάβει συγκεκριμένες παρεμβάσεις, οι οποίες πρέπει να γίνουν, ώστε το κράτος να ρίξει το βάρος στις υποδομές εθνικού χαρακτήρα» σημείωσε, ενώ στη συνέχεια ανέφερε αναλυτικά τις αποζημιώσεις που έχουν δοθεί στους αγρότες, τους κτηνοτρόφους και τους αλιείς.
Χαρακτηριστικά σημεία της ομιλίας Μητσοτάκη:
Η κλιματική κρίση θα εκφράζεται άλλοτε με τις mega-πυρκαγιές και άλλοτε με τις πλημμύρες, Δεν θα τα αντιμετωπίζουμε ως έκτακτα γεγονότα. Το πρόβλημα δεν αφορά μόνο την Ελλάδα. Στον Καναδά κάηκαν εκτάσεις μεγαλύτερες της Κροατίας, στην Ευρώπη είχαμε διαδοχικά κύματα βροχών που προκάλεσαν ζημιές σε πολλές χώρες και ο Daniel που προκάλεσε καταστροφές στη χώρα, χτύπησε και τη Λιβύη.
Πληρώσαμε και εμείς βαρύ τίμημα από τις νέες αυτές συνθήκες.
Λίγες ημέρες μετά με τον Daniel έπεσαν εκατομμύρια τόνοι νερού στον Πηνείο. Στον Βόλο καταγράφηκαν ποσοστά βροχής σε μια ημέρα που η Αττική τα βλέπει σε έναν χρόνο. Όλα αυτά τα φαινόμενα επηρεάζουν το σύνολο των δραστηριοτήτων μιας χώρας.
Η άμυνα στην κλιματική κρίση είναι παγκόσμια και όχι μόνο ελληνική. Οι νέες συνθήκες ξεπερνούν το μέγεθος των υποδομών που είχαν όλες οι χώρες. Χρέος της πολιτικής είναι να παρακολουθεί νέα μέτρα αντίδρασης, ώστε να εξασφαλιστεί η κρίσιμη έννοια της ανθεκτικότητας.
Είμαι ο τελευταίος που θα δηλώσω ικανοποιημένος από τη διαχείριση των τελευταίων κρίσεων. Αλλά θα υπερασπιστώ την προτεραιότητα στην ανθρώπινη ζωή και το έργο των πυροσβεστών.
Το 112 δικαίωσε τον ρόλο του, χάρη σε αυτό σώθηκαν δεκάδες ζωές. Να θυμίζω ότι στη Χαβάη δεν υπήρχε 112 και στην Καλιφόρνια το δοκίμασαν πιλοτικά πριν λίγες μέρες.
Η αλληλεγγύη και η τεχνολογία στη Θεσσαλία απέτρεψαν ένα πολύ μεγαλύτερο δράμα. Εκατοντάδες πολίτες απεγκλωβίστηκαν με εναέρια μέσα και πλωτά. Είχαν ιατρική φροντίδα και έγιναν οι πρώτες ενέργειες για ασφαλή στέγαση.
Υπήρχε ο κίνδυνος επιδημιολογικής βόμβας, αλλά έγιναν καύσεις νεκρών ζώων και πτηνών. Να ευχαριστήσω και τις Ένοπλες Δυνάμεις για τη συμβολή τους.
Αμέσως δόθηκαν οδηγίες για σωστό καθαρισμό των σπιτιών και έγιναν εκατοντάδες πρόσθετοι εμβολιασμοί σε συνθήκες ακραίες και πρωτόγνωρες για τη χώρα.
Έχουν εκταμιευθεί 120 εκατ. ευρώ στους λογαριασμούς 33.000 δικαιούχων.
Τις επόμενες ημέρες ξεκινά το επίδομα ενοικίου και συγκατοίκησης, ανάλογα με τις ζημιές της κάθε κατοικίας.
Για τις επιχειρήσεις προχωράμε πριν τις γιορτές της σε καταβολή του 35% από το 70% που θα καλυφθεί για την αποκατάσταση της λειτουργίας τους.
Τα σχολεία θα γίνουν καλύτερα από πριν, θα ξαναφτιαχτούν 25 σχολεία.
Έχουν ήδη ξεκινήσει αντιπλημμυρικά και αντιδιαβρωτικά έργα.
Για το σιδηροδρομικό δίκτυο: Στόχος μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου να αποκαταστήσουμε με μονή γραμμή την εμπορική σύνδεση Λάρισα-Λιανοκλάδι και πριν τα Χριστούγεννα να λειτουργήσει και η επιβατική γραμμή στο ίδιο τμήμα. Το ίδιο να γίνει και στο τμήμα από Λάρισα προς Βόλο.
Θα δοθούν 3,3 δισ. για την αποκατάσταση των ζημιών, το μεγαλύτερο μέρος θα είναι ευρωπαϊκοί πόροι και από τον προϋπολογισμό με την ανάπτυξη και τη μεγαλύτερη είσπραξη εσόδων. Ο δρόμος είναι μακρύς και δύσκολος.
Τρεις προτεραιότητες: Πιο άμεση κινητοποίηση για διάσωση ζωών, μεγαλύτερη εξασφάλιση πόρων για αποκατάσταση απωλειών, ένα συνολικό σχέδιο άμυνας στην κλιματική επίθεση. Θέλουμε να συνεργαστούμε με τους επιστήμονες.
Εθνικά αναγκαίο να γίνει ένα master plan για τη διαχείριση των υδάτων της Θεσσαλίας έστω και τώρα.
Διπλασιάζουμε τα κονδύλια της κρατικής αρωγής, στα 600 εκατ. ευρώ, για την άμεση αντιμετώπιση κλιματικών καταστροφών.
Οι πόροι του κράτους όμως δεν είναι ανεξάντλητοι. Από το 2024 επιχειρήσεις με κύκλο εργασιών άνω των δύο εκατ. ευρώ υποχρεωτικά θα πρέπει να ασφαλίζουν από σεισμό και πλημμύρα από τα αποθεματικά τις εγκαταστάσεις.
Περισσότερες δυνατότητες και μέσα για την εκπαίδευση.